background image
Smart Banner Icon
Kruidvat app
Kruidvat Retail BV
Ga nu naar de Play Store
en download onze App.
Bekijk
Smart Banner Icon
Kruidvat app
Kruidvat Retail BV
Ga nu naar de App Store
en download onze App.
Bekijk
Beauty Verzorging Baby & Kind Gezond & Intiem Foto Huis & Schoonmaak Fashion Steeds Verrassend Elektronica & Media Speelgoed Kruidvat merk Tickets Gratis verzenden Actie Inspiratie Klantenservice Winkels
Bekijk winkelmand

Luiers kopen: overzicht financiële hulp voor ouders in Nederland

Luiers zijn vaak een grote kostenpost voor kersverse ouders. Een baby verbruikt zo’n zeven luiers per dag, wat neerkomt op maar liefst 2.555 luiers per jaar. De kosten hiervan kunnen jaarlijks oplopen tot € 800, afhankelijk van het merk luiers dat je kiest. Kun jij zo’n bedrag lastig bij elkaar krijgen? Dan zijn er verschillende financiële regelingen voor ouders waar je aanspraak op kunt maken. Zo heb je meer geld tot je beschikking voor uitgaven zoals luiers. Wij zetten alle regelingen op een rij voor ouders die niet veel te besteden hebben.
In dit overzicht vind je alle onderwerpen van dit artikel.
1. Algemene regelingen           
2. Gemeentelijke regelingen
3. Stichtingen en fondsen
4. Kinderen met extra zorg
5. Handige tips

..........................................................................................................................................................

Algemene regelingen


Via de overheid heb je als ouder recht op diverse uitkeringen. Op sommige regelingen heeft iedere ouder recht, maar andere zijn inkomensafhankelijk. Zo’n inkomensafhankelijke regeling krijg je alleen wanneer je niet meer verdient dan een bepaald bedrag. Handig om deze aan te vragen wanneer je na de komst van je kindje wat krap bij kas zit. Zo kun je wat meer aan hem of haar besteden, bijvoorbeeld om goede luiers van te kopen.
Kinderbijslag

Wanneer je een baby krijgt, heb je recht op kinderbijslag. Dit is een inkomensafhankelijke bijdrage van de overheid voor jouw kind(eren) tot 18 jaar. Het geld mag je uitgeven aan wat je wilt, dus je kunt er ook boodschappen of de energierekening van betalen. Het maakt voor het ontvangen van kinderbijslag niet uit of je een bijstandsuitkering hebt of werkt.

Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten voor ouders voor kinderen tot 18 jaar, bovenop de kinderbijslag. Om een kindgebonden budget te ontvangen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag bijvoorbeeld het (gezamenlijk) inkomen niet boven een bepaald maximum uitkomen. De hoogte van het bedrag hangt af van diverse factoren, zo krijgen alleenstaande ouders over het algemeen meer en wordt het bedrag verhoogd voor kinderen vanaf 12 jaar, in verband met schoolkosten.

Kinderopvangtoeslag
Als je zelf werkt of studeert, wil je dat jouw kinderen goed opgevangen worden. Kinderopvang is tegenwoordig echter erg duur. Gelukkig kan elke werkende of studerende ouder vanuit de overheid kinderopvangtoeslag krijgen: een tegemoetkoming in de kosten van (geregistreerde) opvang. Hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van de hoogte van je inkomen, het aantal kinderen dat je hebt en de soort opvang.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting
Een heffingskorting zorgt ervoor dat je minder belasting en premies hoeft te betalen. Er bestaan verschillende soorten heffingskortingen. Op welke soort korting jij recht hebt, hangt af van jouw situatie.

Voor werkende ouders met jonge kinderen bestaat er bijvoorbeeld een inkomensafhankelijke combinatiekorting. Hiermee wil de overheid ouders stimuleren om (meer) te gaan werken. Hierbij kunnen alleenstaande ouders en minstverdienende partners korting krijgen als zij zorgen voor kinderen jonger dan 12 jaar en meer verdienen dan het drempelinkomen. Ook als co-ouder heb je recht op de korting wanneer jouw kind minimaal 3 dagen per week bij jou woont. Bekijk op de website van de Belastingdienst hoeveel je minimaal moet verdienen om aanspraak te maken op de combinatiekorting.

De hoogte van de combinatiekorting hangt af van je inkomen. Je kunt de korting aanvragen via een voorlopige aanslag, of als je belastingaangifte doet. De combinatiekorting wordt verrekend met jouw loon.

..........................................................................................................................................................

Gemeentelijke regelingen


Vanuit jouw eigen gemeente kun je diverse toeslagen aanvragen wanneer je een laag inkomen hebt. De gemeente bepaalt of je in aanmerking komt voor deze zogeheten minimaregelingen. De voorwaarden kunnen verschillen per gemeente en per regeling. Een aantal van deze regelingen ken jij waarschijnlijk al voordat je een kindje krijgt, maar goed om alles hiervoor nog even na te lopen. Soms kan de hoogte van een bedrag namelijk veranderen, bijvoorbeeld wanneer je een alleenstaande ouder bent.


Algemene bijstand

Als je 18 jaar of ouder bent en niet genoeg inkomen of eigen vermogen hebt om in je levensonderhoud te voorzien, heb je recht op een bijstandsuitkering vanuit de gemeente. De hoogte hiervan hangt af van de hoogte van je inkomen en je situatie. Ben je bijvoorbeeld alleenstaande ouder? Dan mag je meer verdienen om aanspraak te maken op een bijstandsuitkering en krijg je naast een uitkering ook een extra kindgebonden budget.
 

Bijzondere bijstand

Om ervoor te zorgen dat alle huishoudens met een laag inkomen hun noodzakelijke uitgaven kunnen doen, kunnen zij via bijzondere bijstand geld krijgen vanuit de gemeente. Bijzondere bijstand is bedoeld voor bijzondere noodzakelijke kosten die niet via een andere regeling vergoed kan worden. De gemeente kan dan de kosten vergoeden voor bijvoorbeeld een babyuitzet. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van je inkomen en vermogen.
 

Individuele inkomenstoeslag

Als je al langere tijd een laag inkomen hebt en er ligt geen verandering in het vooruitzicht, dan kun je wellicht aanvulling op je inkomen krijgen vanuit de gemeente. Om in aanmerking te komen voor inkomenstoeslag moet je ouder zijn dan 21 jaar, maar jonger dan de AOW-leeftijd.

Om recht te maken op de inkomenstoeslag, mag jouw inkomen en vermogen niet hoger zijn dan een bepaalde grens. Wanneer je een fiscale partner hebt, telt het gezamenlijke inkomen en vermogen en ligt de maximale grens dan ook hoger. Vraag bij jouw gemeente na of je in jouw situatie recht hebt op individuele inkomenstoeslag.
 

Collectieve zorgverzekering

Sommige gemeenten bieden een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen. Als je deze zorgverzekering afsluit, ben je verzekerd met een voordelige premie. Bekijk bij jouw gemeente welke collectieve zorgverzekering beschikbaar is.

verschonen-luiervergoeding.png

..........................................................................................................................................................

Stichtingen en fondsen


Naast toeslagen die je vanuit de overheid kunt krijgen, zijn er diverse stichtingen en fondsen die gezinnen met weinig geld ondersteunen. Fijn als je net een kindje hebt gehad en niet genoeg geld hebt om de juiste spullen te kopen voor hem of haar.

Stichting Babyspullen
Stichting Babyspullen maakt baby startpakketten en verstrekt deze via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Om een pakket te krijgen, heb je een indicatie van een hulpverleningsinstantie, verloskundige of kraamzorgorganisatie nodig. De baby startpakketten bestaan uit onder andere luiers, kleding, verzorgingsproducten, speelgoed en beddengoed. Dit kun jij waarschijnlijk goed gebruiken na de geboorte van jouw baby.

Voedselbank
Mensen die financieel niet of nauwelijks in staat zijn om in zichzelf en hun gezin in hun levensonderhoud te voorzien, kunnen beroep doen op de Voedselbank. Ook zijn er nog andere soorten banken, zoals de kledingbank. Doordat je geen kosten hoeft te maken voor deze producten, kun je je geld juist besteden aan de nodige luiers.

Stichting Kansarme Kinderen in Nederland
De Stichting Kansarme Kinderen in Nederland zet zich in voor kinderen waarvan de ouders het financieel niet breed hebben. Zo maken ze bijvoorbeeld pakketten met spullen die zij nodig hebben, zoals kleding en speelgoed.

Steun Gezin
Via het platform Steungezin.nl kunnen stadsgenoten elkaar steunen op financieel gebied. Je kunt je aanmelden als je iets (noodzakelijks) nodig hebt dat je eigenlijk niet kunt betalen. Iemand die jouw profiel ziet, kan bepalen of diegene jou hierin wilt steunen. Zo kun je bijvoorbeeld geld aanvragen voor een product voor jouw baby, zoals luiers of een bedje. Het platform is momenteel alleen beschikbaar in de regio’s Almelo, Breda en Venlo.
gezinnetje2-luiervergoeding.png

..........................................................................................................................................................

Kinderen met extra zorg


Heb je een kind dat intensieve zorg nodig heeft? Dan kun je in sommige gevallen gebruik maken van extra financiële toeslagen, zoals een luiervergoeding. Om hiervoor in aanmerking te komen, beoordeelt Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) de zorg die jouw kindje nodig heeft.

Luiervergoeding
Is jouw kind ouder dan 5 jaar en heeft hij of zij (overdag) een luier, luierbroekje of onderlegger nodig? Dan worden de kosten hiervoor vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Deze vergoeding geldt bij blijvende incontinentie door chronische ziekte of handicap al vanaf 3 jaar.

Dubbele kinderbijslag
Voor elk kind krijgen ouders kinderbijslag. Echter, voor thuiswonende kinderen die intensieve zorg nodig hebben, kunnen ouders dubbele kinderbijslag krijgen. Dit kan het geval zijn wanneer een kind een bepaalde ziekte of stoornis heeft. De extra kinderbijslag kun je aanvragen op SVB.nl. Het geld kun jij gebruiken om de extra kosten die de ziekte of beperking met zich meebrengt de bekostigen. Iedereen met een kind die intensieve zorg nodig heeft komt in aanmerking voor de dubbele kinderbijslag, ongeacht de hoogte van het inkomen. Wel kun je onder bepaalde omstandigheden een extra bedrag hier bovenop krijgen, bijvoorbeeld wanneer je een alleenstaande ouder bent of minder geld verdient dan een bepaalde grens.

Vergoeding hulpmiddelen en voorzieningen
Vanuit de zorgverzekering en gemeente zijn er diverse vergoedingen mogelijk voor hulpmiddelen en voorzieningen die een kind nodig heeft. De kosten voor hulpmiddelen die een kind nodig heeft voor verpleging, revalidatie en verzorging, worden geregeld vanuit de zorgverzekeraar. Denk bijvoorbeeld aan een verstelbaar bed. Voor overige hulpmiddelen die ervoor zorgen dat jouw kind (zelfstandig) thuis kan blijven wonen, bestaan er WMO-voorzieningen. WMO staat voor ‘Wet maatschappelijke ondersteuning’ en is geregeld vanuit de gemeente. Heeft jouw kind bijvoorbeeld een rolstoel of traplift nodig? Dan kun je aanspraak doen op de WMO.

Belastingaftrek zorgkosten
Sommige zorgkosten die je maakt door de ziekte of beperking van je kind, worden niet vergoed door de gemeente of (zorg)verzekering. Hieronder vallen bijvoorbeeld kosten voor medicijnen of hulpmiddelen. Enkele van deze kosten kun je aftrekken van de belasting. Op de website van de Belastingdienst zie je voor welke kosten dit geldt.

Handige tips


Tip 1: Vraag gratis babydozen aan
Diverse bedrijven bieden gratis babydozen met allerlei handige spullen aan. Bij Kruidvat kun je bijvoorbeeld een gratis Baby Welkom tas opvragen met producten voor jouw kindje. Hierin zit naast wasgel en een pak lotiondoekjes ook een pak luiers. Enorm handig dus! Zo heb je alvast een voorraadje zonder dat het geld heeft gekost. Een ander voorbeeld is de Blije Doos. Veel gratis babydozen bevatten luiers, maar ook kunnen er kortingsbonnen voor luiers in zitten. Een handige manier dus om voor minder geld aan luiers te komen.

Tip 2: Controleer luier aanbiedingen
Luiers zijn al duur genoeg! Controleer dus altijd voordat je nieuwe koopt of ze ergens in de aanbieding zijn. Ook op Kruidvat kun je eenvoudig luier aanbiedingen vinden.

Tip 3: Test verschillende luiers
Via diverse luierfabrikanten kun je regelmatig een gratis testpakketje met luiers aanvragen. Deze krijg je meestal gratis, soms moet je wel de verzendkosten betalen. Hiermee zul je niet jouw baby maandenlang van luiers kunnen voorzien, maar kun je zeker geld besparen. Goed dus om in de gaten te houden.

Tip 4: Kijk of mensen in de buurt luiers verkopen
Op websites als Marktplaats en Facebook bieden veel mensen babyproducten kosteloos of tegen een lage prijs aan. Zo ook luiers, bijvoorbeeld wanneer hun eigen kindje hieruit is gegroeid en zij deze niet meer kunnen ruilen in de winkel. Kijk dus altijd even rond hierop en bespaar zo geld op luiers.

.........................................................................................................................................................

Je hoeft je in Nederland gelukkig dus niet snel zorgen te maken als je weinig geld hebt om luiers van te kopen. Er zijn veel verschillende opties beschikbaar om aan meer geld of gratis/goedkope producten te komen. Verdiep je daarom goed in de mogelijkheden en kijk welke het beste bij jou passen. Op deze manier zul je jouw kindje altijd kunnen voorzien van schone luiers.