BLOG Kruidvat

Maag- en darmklachten: dit moet je weten

Als we het hebben over maag- en darmklachten, dan bedoelen we eigenlijk klachten over ons spijsverteringskanaal. In dat kanaal verteren we al ons eten en drinken en worden de voedingsstoffen opgenomen in ons lichaam. Het spijsverteringskanaal loopt van je mond helemaal tot je anus. Een lange weg dus, waarbij onderweg wel eens wat mis kan gaan. De meeste klachten zijn onschuldig en gaan vanzelf weg of kun je door een aanpassing in je voeding mogelijk voorkomen.

We krijgen in onze winkels veel vragen over maag- en darmklachten. In deze blog geven we je antwoord op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet tussenstaat? Stel ’m dan aan je drogist.

Vervelend, branderig gevoel in de maag. Wat kan dat zijn?

Waarschijnlijk is dat brandend maagzuur. Niet iets om je grote zorgen over te maken. Veel mensen hebben er last van. Of ze hebben last van eten of drinken dat weer omhoogkomt. Bijvoorbeeld na een flinke maaltijd, na het drinken van alcohol of bij plotseling bukken. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf. Wil je toch je maagzuur neutraliseren? Dan kan een middel op basis van calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat vaak verlichting bieden. Komen de klachten regelmatig terug zonder duidelijke reden? Of houden ze langdurig aan? Ga dan altijd naar de huisarts.

Wat kan ik doen tegen verstopte darmen?

Verstopte darmen wordt ook wel obstipatie of constipatie genoemd. De oorzaak kan een langzame doorgang zijn van afvalstoffen door je darmen. Doordat je ontlasting extra lang in je dikke darm blijft, wordt er te veel vocht aan onttrokken. Daardoor wordt het droog en hard, en is het moeilijk om je ontlasting kwijt te raken. We raden je aan om minstens 1.5 tot 2 liter water per dag te drinken, veel vezels te eten en voldoende te bewegen. Op die manier kun je proberen je stoelgang weer op gang te krijgen.

Kruidvat verkoopt verschillende middelen die helpen bij een moeilijke stoelgang. Zoals Kruidvat Lactulose* en Kruidvat Laxeertabletten*. De laxeertabletten hebben als werkzame stof Bisacodyl 5mg en moet je niet langer dan drie dagen gebruiken. De middelen kunnen bijwerkingen geven. En ze kunnen een wisselwerking hebben met geneesmiddelen op recept. Houden de klachten lang aan? Neem dan contact op met je huisarts.

* Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

Ik heb al een paar dagen diarree. Moet ik iets nemen?

Diarree gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Iets nemen hoeft vaak niet. Als je veel vocht bij de diarree verliest en te weinig drinkt, kun je wel uitdrogen. Dat geldt vooral voor ouderen boven de 70 jaar en kinderen onder de 2 jaar. Bij gezonde volwassenen is de kans op uitdrogen erg klein. Wel is het goed om veel te drinken. Mocht je toch veel last hebben van de diarree, dan verkopen we geneesmiddelen op basis van Loperamidehydrochloride*. Die kunnen helpen om de diarree te verminderen. Deze werkzame stof vermindert de te sterk voortstuwende bewegingen van de darm en pakt alleen de diarree zelf aan, maar niet de oorzaak daarvan. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd de (huis)arts.

Let op: deze middelen zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar en als je denkt dat de oorzaak van de diarree een vergiftiging zou kunnen zijn. Gebruik dit middel ook niet langer dan 2 dagen achtereen en raadpleeg een arts indien de klachten aan houden.

* Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

Wat kan ik doen bij harde ontlasting?

Harde ontlasting kan erg pijnlijk zijn. Voorkomen is beter dan genezen, daarom adviseren we een aantal algemene leefregels. Denk aan gezonde voeding waarbij je voldoende vezels eet, zoals groente, fruit, peulvruchten, noden, zaden en volkorenproducten. Drink 1.5 tot 2 liter water per dag. Beweeg voldoende. En ga naar de wc bij aandrang.
Houden je klachten langer dan twee weken aan? Zie je bloed bij je ontlasting? Heb je hevige buikpijn? Of heb je onverklaarbaar gewichtsverlies? Ga dan naar je huisarts.

Is je ontlasting al langere tijd anders dan normaal? Of heb je het vermoeden dat het een bijwerking is van een medicijn? Ook dan is het ook verstandig om naar de huisarts te gaan.

Wat kan ik doen aan winderigheid?

Veel windjes laten is niet leuk. Ook niet voor je omgeving. Winderigheid is trouwens niet gevaarlijk: het is heel normaal om zo’n 20 winden per dag te laten. Een bezoek aan je huisarts is dan ook vaak niet nodig.

Heb je te veel last van je winderigheid? Probeer dan de volgende tips. Eet zo regelmatig mogelijk en sla geen maaltijden over. Eet rustig en kauw goed. Probeer verder eten en drinken te vermijden dat voor extra gasvorming kan zorgen. Zoals kauwgom, koolzuurhoudende dranken, bier en lightproducten. Stoppen met roken en minder gekruid eten kan ook helpen om je winderigheid tegen te gaan.

Hoe zorg ik voor een gezonde darmflora?

Je darmen spelen een belangrijke rol bij je immuunsysteem. Om een gezonde darmflora te behouden is het belangrijk om voldoende groente, fruit en vezels te eten. Probeer verder stress en suiker te vermijden en antibiotica te beperken.

KOAG/KAG-nr. 1375-0222-0579

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Alles wat je moet weten over het gebruik van ...
close

Next

Keuzehulp bij allergische reacties