BLOG Kruidvat

Zweten: alles over transpireren

Read time: 7 minutes
Posted on: 16/06/2021

Zweten: alles over transpireren

Zweten: we doen het allemaal, bijvoorbeeld na een intensieve work-out of als het warm weer is. Maar waarom zweten we eigenlijk? En waarom stinkt zweet zo? Hier lees je alles over transpireren, de functie van zweet en wat je tegen zweet kunt doen.

Wat is transpireren?
Zweten wordt ook wel transpireren genoemd. Hierbij verliest je lichaam vocht via je huid. Het is een volledig natuurlijk proces van je lichaam, maar door de geur van zweet wordt het vaak als iets vies gezien. Leuk weetje: je zweet eigenlijk altijd. Je merkt hier alleen niks van want het is niet zichtbaar. Gemiddeld verlies je een halve tot een hele liter zweet per dag. Als je veel zweet kan dit oplopen tot enkele liters per dag!

Je zweetklieren maken het zweet aan. Vaak zweet je omdat je lichaamstemperatuur te hoog wordt. Bepaalde zenuwen in je huid registreren deze te hoge temperatuur en geven een seintje aan de zweetklieren die vervolgens gaan zweten.

Waarom zweet je?
Zoals gezegd is de voornaamste reden om te gaan zweten een te hoge lichaamstemperatuur. Je lichaam gaat dan transpireren om af te koelen. Daarnaast gaan veel mensen zweten wanneer ze angstig of gespannen zijn. Waarom dit precies is, is niet bekend.

Soorten zweet
Er zijn verschillende soorten zweet die elk hun eigen oorzaak hebben. De zweetsoorten die het vaakst voorkomen zijn:

 • Angstzweet
 • Sportzweet
 • Zomerzweet
 • Nachtelijk zweten
 • Zweet na koorts

Angstzweet

Moet je een presentatie geven op je werk? Of heb je een sollicitatiegesprek? Grote kans dat je dan klamme handjes hebt. Dit angstzweet ontstaat als je gestrest of gespannen bent. Je lichaam doet dit om te kunnen overleven. Door de gevoelens van stress of spanning denkt je lichaam dat je moet gaan vechten of vluchten. Omdat de lichaamstemperatuur hierbij zal gaan stijgen, begint je lichaam vast met afkoelen.

Sportzweet

Vind jij het heerlijk om alles te geven tijdens het sporten? Dan zweet je vast flink. Als je intensief aan het sporten bent, stijgt je lichaamstemperatuur. Door te gaan transpireren zorgt je lichaam ervoor dat je lichaamstemperatuur niet te hoog wordt.

Zomerzweet

In de zomer stijgen de temperaturen en voelt het vaak erg warm aan. Je lichaam reageert hierop door te gaan zweten. Zo zorgt het ervoor dat je lichaamstemperatuur op zomerse dagen niet te hoog wordt. Je huid kan dan afkoelen.

Nachtelijk zweten

Vrouwen die in de overgang zijn, hebben vaak last van opvliegers en nachtelijk zweten. Nachtzweet wordt veroorzaakt door hormonen. Deze hormonen hebben invloed op de temperatuur van je lichaam.

Zweet na koorts

Koorts is een manier van je lichaam om ziekteverwekkers uit te roeien. Door de warmte worden ze verdreven. Als je koorts hebt, houdt je lichaam de warmte vast. Maar als de ziekteverwekker verjaagd is, kan je lichaamstemperatuur weer dalen. Daarom transpireer je vaak nadat je koorts hebt gehad.

Waarom zweet de een meer dan de ander?

Hoeveel je zweet, verschilt per persoon. Breekt het zweet jou al na vijf minuten hardlopen uit, maar is je sportmaatje nog kurkdroog? Dat kan. De een zweet namelijk meer en sneller dan de ander. Twee factoren die hierbij een rol spelen, zijn leeftijd en geslacht. Vrouwen, kinderen en ouderen beginnen vaak pas bij een hogere lichaamstemperatuur te zweten dan mannen. Ook scheiden de zweetklieren van mannen vaak meer vocht uit en daardoor zweten ze meer.

Waar zweet je het meest?

Waar je het meest transpireert, hangt af van de oorzaak van je zweet. Heb je last van angstzweet doordat je gespannen bent of stress hebt? Dan zweet je vaak het meest in je handpalmen en onder je oksels. Zweet je om af te koelen, bijvoorbeeld bij zomer- of sportweet, dan zweet je vooral op je borst en op je voorhoofd.

Waarom stinkt zweet?

Vind jij zweet ook altijd zo stinken? Dan geloof je het vast niet als we je vertellen dat zweet van zichzelf eigenlijk helemaal niet stinkt. Sterker nog, transpiratievocht is geurloos. Maar als je alcohol hebt gedronken of gekruid voedsel hebt gehad, kan je zweet gaan ruiken. Daarnaast zitten er bacteriën in je zweet die de eiwitten omzetten tot stinkende zuren. En dat ruikt niet fris! Gelukkig kun je hier wat tegen doen.

Wat te doen tegen zweten?

Zweten is een natuurlijk proces van je lichaam om af te koelen. Je lichaam heeft het nodig om te transpireren. Het is daarom niet goed om niet meer te zweten, maar je kunt er wel voor zorgen dat je zweet minder ruikt en je minder opvallend zweet. En dat doe je zo:

 • Houd je huid droog en schoon. Zo geef je bacteriën geen kans. Doe ook altijd pas een deodorant  of anti-transpirant op als je oksels goed droog zijn.
 • Gebruik een anti-transpirant in plaats van een deodorant. Deze verbergt de geur niet alleen, maar pakt ook de oorzaak aan. Een anti-transpirant bevat aluminiumzouten die de aanmaak van zweet verminderen.
 • Scheer je oksels. In oksels zonder haar blijft het zweet minder goed hangen.
 • Stinkt je zweet heel erg? Probeer dan eens bepaalde kruiden uit je eten te laten. Ook is het beter om minder of geen alcohol te drinken.
 • Vermijd stress en doe wat ontspanningsoefeningen als je merkt dat je gestrest of gespannen bent.
 • Draag kleding van katoen. Dit ademende materiaal zorgt ervoor dat je je warmte goed kwijt kunt en dus minder gaat zweten. Trek ook elke dag schone kleren aan.

Deze tips helpen tegen verschillende soorten zweet en op verschillende plekken van je lichaam. Daarnaast zijn er voor bepaalde lichaamsdelen nog enkele specifieke antizweettips.

Wat kun je doen tegen zweetoksels?

Heb je last van zweet onder je oksels? Dan is het belangrijkste om je oksels goed schoon en droog te houden en dagelijks een anti-transpirant te gebruiken. Je kunt daarnaast eventueel okselspads gebruiken. Deze pads nemen het zweet op en voorkomen zo transpiratievlekken onder je oksels. Vergeet ook niet om je oksels regelmatig te ontharen zodat het zweet niet in de haartjes blijft hangen.

Wat kun je doen tegen zweethanden?

Heb je vaak last van klamme handjes? Was je handen dan regelmatig. Bacteriën zijn namelijk de veroorzaker van die vieze geur. Door je handen regelmatig goed te wassen, houd je zo schoon en voorkom je dat ze stinken. Ook voelen je handen dan weer even fris aan.

Omdat zweethandjes vooral veroorzaakt worden door stress en spanning, is het bij deze transpiratievorm vooral erg belangrijk om rustig en ontspannen te blijven. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Ben je zenuwachtig? Doe dan wat ademhalings- en ontspanningsoefeningen om de spanning te verminderen.

Een fijn product in de strijd tegen zweethanden is talkpoeder. Doe wat van dit poeder op je handen. Het neemt het zweet op en houdt je handen droger. Ook voorkomt het dat je handen glad worden door het zweet en je zo dingen uit je handen laat vallen.

Zweetgeur uit je kleding halen

Als je veel transpireert, gaat die vieze zweetgeur al snel in kleren zitten. Maar wat kun je dan doen? In de eerste plaats is het belangrijk om niet te lang in bezwete kleding rond te blijven lopen. Heb je gesport? Ga dan zodra je klaar bent douchen en trek andere kleding aan. Zorg er daarnaast voor dat je elke dag schone sokken, schoon ondergoed en schone bovenkleding aantrekt.

Om vieze geurtjes uit je kleding te halen, is het belangrijk je kleding zo snel mogelijk te wassen. Laat bezwete kleding niet te lang ongewassen in de wasmand liggen. De vieze geur trekt dan in de vezels en is lastiger weg te krijgen.

Helaas is wassen in de wasmachine niet altijd genoeg om stinkende kleding weer fris te maken. Dat komt doordat veel kleding niet te heet gewassen mag worden. Bij lagere temperaturen overleven de bacteriën waardoor de geur soms blijft. Is wassen niet meer genoeg om af te rekenen met die stinkende kleding? Dan hebben we nog een aantal tips voor je:

 • Laat de kleding een uur weken in sodawater en was je kleren daarna in de wasmachine. Doe hiervoor een schep kristalsoda in een emmer met water. Het mengsel ziet er wat troebel uit. Hier laat je het kledingstuk weken. Let wel op, want soda kan de kleuren van je kleren vervagen. Gebruik soda daarom vooral voor witte kleding.
 • Je kan het kledingstuk ook een uur in een emmer met water en azijn laten weken. Was het daarna op een normaal programma.
 • Een ander bekend middel om zweetgeur uit je kleding te krijgen, is Dettol. Maak een mengsel met twee derde water en een derde Dettol en laat je kleren hier één tot drie uur in weken. Was de kleding daarna in de machine.
 • Wil je liever niet je hele kledingstuk onderdompelen in één van bovenstaande mengsels? Je kunt het mengsel dan ook in een plantenspuit doen en gericht op de zweetplekken aanbrengen. Even laten intrekken en dan hop, in de wasmachine. Vaak helpt dat ook al voldoende.
 • Heb je geen tijd om je bezwete kleding direct te wassen? Leg de kleren dan in je vriezer. Doe er wel een plastic zak omheen. Door de lage temperatuur vriezen de bacteriën dood.

Pak zweet aan!

Transpireren is een natuurlijk proces. Door te zweten koel je je lichaam af. Maar soms ruikt je zweet niet zo fris. Je voorkomt dit door je huid goed schoon en droog te houden en een anti-transpirant te gebruiken. Heb je een vieze zweetgeur in je kleding? Laat je kleding dan weken in water met soda, azijn of Dettol. Je bent dan snel van die vieze geur af!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Ontdek het natuurlijke alternatief voor retin...
close

Next

Vernieuwd! Feel good met Soul Secrets