Kruidvat Blog

Welke make-up gebruik je bij een vette huid?

Tips & tricks tegen een glimmende huid

Gaat je huid in de loop van de dag glimmen? Heb je vaak last van pukkeltjes, mee-eters en zijn je poriën goed zichtbaar? Dan heb je een vette huid. Hier lees je hoe je je huid weer in balans krijgt en welke make-up geschikt is voor jou.

Wat is een vette huid?

Als je een vette huid hebt, produceert je huid teveel talg. Talg is goed, want het beschermt je huid. Maar teveel talg is niet goed. Overtollig talg kan namelijk zorgen voor ontstekingen, met als gevolg puistjes en mee-eters. Bovendien gaat het teveel aan talg als een laagje op je huid liggen, waardoor ze gedurende de dag gaat glimmen en er zweterig uitziet.

Je vette gezichtshuid opmaken doe je zo

Als je een vette huid hebt, kan je make-up er snel vettig en glimmend uit gaan zien. Je make-up vermengt zich in de loop van de dag met huidvet en zweet. Vooral als het warmer wordt, is het lastig om de talgproductie onder controle te houden. Gelukkig zijn er genoeg tips en tricks om ook bij een vet huidtype je make-up zo lang mogelijk mooi te houden.

 • Tip 1: Lees de verpakking
  Je gezicht goed schoonhouden is voor alle huidtypen belangrijk, maar zeker ook voor een vette huid. Door je huid elke ochtend en avond te reinigen voorkom je dat je poriën verstoppen en groter worden. Gebruik een milde cleanser zodat je huid niet geïrriteerd raakt en daardoor nóg meer talg aanmaakt. Spoel je gezicht af met lauw water, hitte stimuleert namelijk de talgproductie.
 • Tip 2: Gebruik een primer Als je een vettere huid hebt, zal je make-up in de loop van de dag langzaam van je gezicht ‘glijden’. Als je een primer gebruikt, hecht je make-up beter en blijft hij langer zitten. Een matterende primer zorgt er ook nog eens voor dat je niet gaat glimmen. Kies bijvoorbeeld voor de Kruidvat Fabulous Fresh Smoothing Matte Primer Gel. Je gebruikt een primer ná je dagcrème en vóór je foundation. Een dun laagje is genoeg. Te veel primer zorgt juist voor een tegenovergesteld effect waardoor je foundation weer snel van je huid verdwijnt.
 • Tip 3: Gebruik een matte foundation Kies voor een matterende foundation, zonder olie en speciaal gemaakt voor de vettere huid. Revolution F2 Matte Base Foundation is bijvoorbeeld heel geschikt voor een vettige huid. Vermijd een foundation met een te dikke textuur. Je hebt misschien de neiging iets te gebruiken dat erg dekkend is, maar hoe dikker het product, hoe eerder je poriën verstopt raken.
 • Tip 4: Gebruik een transparant, matterend poeder
  Een transparant poeder is een goede optie voor een vettere huid. Zo’n poeder geeft geen extra dekking en zuigt het vet als het ware op van je huid, waardoor je langer geniet van een ‘mat’ gezicht.
 • Tip 5: Kies een poederblush Kies bij een vette huid altijd voor een poederblush. Crème-achtige blushes zijn namelijk vaak vettig. Kies voor een matte blush zonder glitters. Door de shimmers lijkt je huid glanzender en dus vetter.
 • Tip 6: Setting spray
  Een setting spray, ook wel fixing spray genoemd, is hét product waarmee je je make-uplook afmaakt. Het zorgt ervoor dat je make-up niet van je gezicht glijdt en hydrateert je huid. Als je huid snel vet wordt, gebruik je een setting spray met een matte finish, zoals de Kruidvat Make Me Last Matte & Refresh Setting Spray.

Hoe verzorg je een vette huid? Naast de juiste make-up is de juiste verzorging ook belangrijk. Een vette huid heeft een goede reiniging en aandachtige verzorging nodig. Het is niet de bedoeling je huid helemaal vetvrij te maken; een beetje vet is juist goed voor je huid. Vet beschermt je huid, houdt haar stevig en je krijgt minder snel rimpels. Heb je een vet huidtype, dan helpen de volgende tips je bij een goede verzorging:

Reinig je huid met een milde cleanser
Je gezicht goed schoonhouden is voor alle huidtypen belangrijk, maar zeker ook voor een vette huid. Door je huid elke ochtend en avond te reinigen voorkom je dat je poriën verstoppen en groter worden. Gebruik een milde cleanser zodat je huid niet geïrriteerd raakt en daardoor nóg meer talg aanmaakt. Spoel je gezicht af met lauw water; hitte stimuleert namelijk de talgproductie.

Verzorg je huid met een lichte moisturizer
Het voelt misschien wat vreemd om op een vette huid weer een laagje vet te smeren, maar het is echt heel belangrijk dat je je huid goed hydrateert. Let erop dat je een moisturizer op waterbasis kiest, zonder olie en speciaal voor de vette huid.

Er zijn ook speciale crèmes die de productie van talg verminderen. Kruidvat Pure Nourishing Step 5 Talg Reducerende Crème.  bevat het actieve ingrediënt Evermat dat helpt de aanmaak van talg te beperken. De crème geeft je huid een zachte, droge en matte finish, maar droogt haar niet uit.

Peel je gezicht elke week
Door je gezichtshuid te peelen reinig je je huid diep en verwijder je dode huidcellen zonder je huid te irriteren. Serums en crèmes doen zo beter hun werk. Gebruik bijvoorbeeld het diepreinigende Kruidvat Silver Glamour Peel-off Mask Gezichtsmasker.

Gebruik een reinigend kleimasker
Een vette huid kan baat hebben bij een kalmerend (klei)masker dat je één of twee keer per week aanbrengt. Het kalmeert je huid en absorbeert het overtollige vet. Het Kruidvat Originals Roze Klei 1 Minuut Masker reinigt je huid intensief.

Knip je pony af
Als je een pony hebt ga je hem natuurlijk niet zomaar afknippen. Maar wat we bedoelen: houd je haar uit je gezicht. Je hoofdhuid maakt vet aan voor je haar; dat wil je niet op je gezicht hebben. Je pony kan ook als een soort gordijn werken en oliën en bacteriën als het ware vasthouden. Erg gehecht aan je pony? Zorg er dan in ieder geval voor dat hij niet te vet wordt, dus was hem regelmatig en gebruik liever geen stylingsproducten in je pony. Je kunt alleen je pony eenvoudig wassen in de wastafel. Zo droog je de rest van je haar niet uit door het te vaak te wassen.

Was je kussensloop
Vet en vuil van je huid hopen zich op in je kussensloop. En daar leg je dan elke nacht je gezicht weer uren op. Vervang je kussensloop minimaal een keer per week. Zo blijft je gezicht schoner en bestrijd je puistjes terwijl je slaapt.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Neem afscheid van kraaienpootjes, wallen en d...
close

Next

Zo simpel als 1-2-3 – Nivea Styling Looks