background image
Smart Banner Icon
Kruidvat app
Kruidvat Retail BV
Ga nu naar de Play Store
en download onze App.
Bekijk
Smart Banner Icon
Kruidvat app
Kruidvat Retail BV
Ga nu naar de App Store
en download onze App.
Bekijk
Beauty Verzorging Baby & Kind Gezond & Intiem Foto Huis & Schoonmaak Fashion Steeds Verrassend Elektronica & Media Speelgoed Kruidvat merk Tickets Gratis verzenden Actie Inspiratie Klantenservice Winkels
Bekijk winkelmand

Iemand anders scheren: hoe pak je dit aan?

Een glad, haarloos gezicht is voor veel mensen belangrijk: het draagt voor hen bij aan een gevoel van hygiëne, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Echter is het niet voor iedereen mogelijk om zelf het gezicht te scheren, bijvoorbeeld vanwege ouderdom of een beperking. In zo’n geval kan het zijn dat iemand de persoon hierbij helpt, zoals een mantelzorger of verpleegkundige. Ga je het gezicht van iemand anders scheren? Belangrijk is om goed te weten hoe je dit aanpakt, zodat je dit op een veilige manier kunt doen.

..........................................................................................................................................................

Stappenplan: iemand anders scheren met een scheermesje


Als je het gezicht van iemand anders gaat scheren met een scheermesje, is het belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan. Als je dit niet doet, bestaat er namelijk een verhoogde kans op wondjes en/of huidirritatie. Daarbij is het belangrijk om te weten of de persoon bloedverdunners gebruikt. In zo’n geval kan een wondje extra gevaarlijk zijn en dien je nog voorzichtiger te werk te gaan.
 

Ga je als mantelzorger of verpleegkundige het gezicht van iemand scheren? Bespreek voordat je begint de voorkeuren van de persoon zelf, indien mogelijk. Een oudere man zal bijvoorbeeld sneller specifieke voorkeuren hebben, omdat hij zich altijd zelf heeft geschoren. Ook oudere vrouwen kunnen soms haargroei hebben op hun gezicht, welke zij op hun eigen manier verwijderen. Pas je aanpak aan op de individuele behoeften.


Scherp scheermesje


Scheerschuim of scheergel


Wegwerphandschoenen


2 schone handdoeken


2 schone washandjes


Teiltje met water


After shave lotion, balsem of olie


Spiegel

..........................................................................................................................................................

Als je alle benodigdheden bij de hand hebt, is het tijd om verdere voorbereidingen te treffen. Een goede voorbereiding is het halve werk, neem hier daarom altijd voldoende tijd voor. Hierna is het tijd om te beginnen met scheren. Doorloop de onderstaande stappen om een zo glad en pijnloos mogelijk resultaat te krijgen.

3_oude man op stoel_scheren-klein.png

Stap 1: Voorbereiding. 

  • Zorg dat er in de kamer altijd voldoende licht aanwezig is. Als er niet voldoende daglicht is, gebruik dan een goede, felle lamp. 
  • Controleer daarna altijd het scheermesje: is deze scherp genoeg? Zo niet, vervang het mesje dan. 
  • Zorg dat de persoon waarbij je gaat scheren in een comfortabele houding zit, waarbij je goed bij zijn (of haar) gezicht kunt. Dit kan zowel zittend als liggend zijn, dit hangt af van jullie voorkeuren en de mogelijkheden.
  • Leg een handdoek onder de persoon neer: dit zorgt ervoor dat de stoel, bank of het bed niet nat wordt en onder de haartjes komt. Ook is het hygiënischer en zorgt het voor extra comfort.
  • Ga na hoe lang de haren zijn. Zijn deze erg lang? Trim ze dan eerst met een trimmer. Als je dit niet doet, zal het scheren een stuk lastiger gaan, doordat  het mesje sneller verstopt zal raken. Daarbij is er ook een grotere kans op huidirritatie.
  • Trek de wegwerphandschoenen aan. Dit zorgt voor extra hygiëne voor zowel jou als de persoon die je gaat scheren.
4_gezicht wassen_scheren-klein.png

Stap 2: Was het gezicht

  • Maak het washandje nat met lauw tot warm water en maak voorzichtig het gezicht hiermee nat. Wacht hierna 1 tot 2 minuten tot de volgende stap. Op deze manier zullen ze haartjes zachter worden en wordt het scheren makkelijker. 
  • Scrub eventueel de huid, zodat de dode huidcellen verwijderd worden. Dit zorgt ervoor dat het mesje minder snel verstopt raakt. Maak het gezicht hierna schoon met warm water. Scrub maximaal 1 keer per week.
5_opbrengen scheerschuim_scheren-klein.png

Stap 3: Gebruik scheerschuim of -gel

  • Let bij het uitzoeken van scheerschuim of -gel goed op het huidtype. Is de huid dun en snel geïrriteerd? Gebruik dan een schuim of gel voor de gevoelige huid. Overleg - indien mogelijk - met de persoon over het soort schuim of gel wat hij of zij eventueel eerder heeft gebruikt.
  • Breng scheerschuim of -gel aan op het gezicht. Doordat het een relatief klein oppervlak is, kun je alvast het gehele gebied insmeren. Indien je bijvoorbeeld benen gaat scheren, is het beter de schuim of gel in fases aan te brengen.
5_scheren gezicht_scheren-klein.png

Stap 4: Begin met scheren

  • Trek voordat je gaat scheren de huid strak met 1 hand. Hierdoor zal het scheren makkelijker gaan en is er minder kans op verwonding.
  • Begin bij de bakkebaarden en wangen. Ga daarna door naar de nek en sluit af bij het kin- en snorgedeelte.
  • Scheer in korte, stevige bewegingen in de richting van de haargroei. Wees extra voorzichtig bij gevoelige gebieden met een dunnere huid, zoals de hals. 
  • Oudere mensen hebben vaak een dunnere huid die minder snel hersteld. Scheer hierbij dus extra voorzichtig. Trek ook de huid niet té strak wanneer je gaat scheren.
  • Als je merkt dat de huid erg geïrriteerd wordt of gaat bloeden, stop dan. Zoek uit waar dit aan ligt: is het mesje te bot, heb je niet het goede scheerschuim gebruikt? Heb je de oorzaak gevonden? Ga dan verder en sla het geïrriteerde gebied over. Ook kun je verder gaan met bijvoorbeeld een scheerapparaat.
  • Vraag de persoon regelmatig hoe het scheren voelt, en pas je hierop aan.
6_afspoelen mesje_scheren-klein.png

Stap 5: Spoel het mesje regelmatig af

  • Spoel tussendoor regelmatig het scheermes goed af om scheerschuim en haartjes te verwijderen. Zo zorg je dat het niet verstopt raakt en zo optimaal mogelijk blijft werken.
7_aftershave_scheren-klein.png

Stap 6: Verzorg en hydrateer het gezicht

  • Ben je klaar met scheren? Maak een schoon washandje nat en maak het gezicht hiermee goed schoon. Veeg niet te hard over de huid heen, dan zal de huid sneller gaan irriteren. 
  • Dep het gebied voorzichtig droog met een schone handdoek.
  • Doe eventueel een aftershave gel, balsem of olie op. Let hierbij altijd op het huidtype van de persoon. Zorg dat je bij een gevoelige huid altijd gebruik maakt van een product zonder alcohol en parfum. 
  • Laat het resultaat zien met de spiegel.

..........................................................................................................................................................

Zo scheer je veilig: extra tips


Het is belangrijk om alle bovenstaande stappen goed te doorlopen wanneer je iemand wil gaan scheren. Hieronder lichten wij nog wat extra tips uit die handig zijn om toe te passen, om de persoon zo veilig mogelijk te scheren. 

  1. Houd het scheermes onder een juiste hoek ten opzichte van de huid. Bij een te grote hoek zal je minder controle hebben over het scheermes.
  2. Oefen weinig tot geen druk uit op de huid. De scheermes zal het werk doen, je hoeft dus geen extra kracht te zetten.
  3. Spoel je mes tussendoor en achteraf altijd goed af. Dit zorgt ervoor dat hij niet verstopt raakt en altijd even goed presteert. Dep na afloop het scheermes altijd goed droog, op deze manier verroest hij niet.
  4. Zorg dat jij, maar ook de persoon die je scheert, altijd goed stilzit. Op deze manier heb je de minste kans op uitschieters. Is dit niet goed mogelijk, bijvoorbeeld doordat iemand Parkinson, epilepsie of een spierziekte heeft? Scheer dan zo klein mogelijke oppervlakken of gebruik een scheerapparaat.
  5. Gebruik altijd een scheermes voor één persoon, zorg dat deze niet wordt gedeeld. In een mesje komen altijd virussen, bacteriën en dode huidcellen terecht. Als iemand anders dit mesje gebruikt, is het risico op een huidinfectie groot.
  6. Neem je tijd, hierdoor heb je minder kans om ‘foutjes’ te maken die kunnen resulteren in wondjes.
  7. Luister naar de persoon en ga op je gevoel af. Geeft hij (of zij) aan dat het scheren pijn doet, of merk je dit zelf? Stop dan.
  8. Zorg voor ontspannen sfeer. Op deze manier krijg je vertrouwen in elkaar en zullen er minder snel ongemakkelijke situaties ontstaan.
8_rolstoel_scheren-klein.png

..........................................................................................................................................................

Aanvullende tips voor scheren met een scheerapparaat


In sommige gevallen is het beter om een scheerapparaat te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer de persoon waarbij je gaat scheren een erg gevoelige of dunne huid heeft. Ook als iemand bloedverdunners gebruikt, kun je het beste een elektrisch apparaat gebruiken. De kans op wondjes is dan namelijk kleiner. Veel van bovenstaande stappen gelden ook bij het scheren met een scheerapparaat, zoals het zorgen voor voldoende licht en het controleren van de haarlengte. Aanvullend hierop geven we nog wat extra tips. 

  • Controleer van tevoren of het scheerapparaat goed opgeladen is. Zo niet, laad hem dan nog op voordat je begint. Dit voorkomt dat je halverwege moet stoppen. Controleer ook altijd de staat van het apparaat, zijn de mesjes nog wel scherp genoeg? En is hij niet verstopt of verroest? 
  • Ga na of het scheerapparaat ook met water gebruikt kan worden. Kan dit? Vraag aan de persoon die je gaat scheren of diegene voorkeur heeft aan nat of droog scheren.
  • Bij het scheren met een scheerapparaat is geen scheerschuim of -gel nodig. Hierdoor kan de huid sneller droog raken. Hydrateer het gezicht hierom altijd goed na het scheren.

Voordat je als mantelzorger of verpleegkundige begint met het scheren met het gezicht van iemand anders, is het dus altijd belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten wat je doet. Dit voorkomt ongemakkelijkheden en pijn. Onthoud ook: oefening baart kunst. Neem er daarom - vooral de eerste paar keer - goed de tijd voor. Blijf daarbij altijd goed communiceren met de persoon waarbij je scheert.