BLOG Kruidvat

Tong schoonmaken: moet je je tong poetsen?

Hoe vaak per dag denk jij aan je tong? Waarschijnlijk niet zo vaak en dat is precies het probleem. Je tong is namelijk belangrijker dan je denkt en verdient soms ook een beetje aandacht. Zo voorkom je namelijk een slechte adem, proef je smaken beter en verbeter je de gezondheid van je mond. Hier lees je waarom het belangrijk is om je tong te reinigen en hoe je dat doet.

De functie van je tong

Wat veel mensen niet weten, is dat je tong een orgaan is. Je tong zit in je mond en bestaat uit een heleboel spieren. Dankzij al deze spieren kun je je tong alle kanten op bewegen. Je tong is een belangrijk orgaan. Hij speelt namelijk een rol bij:

  • Het kauwen
  • Het slikken
  • Je smaak
  • Het reinigen van je gebit
  • Het spreken

Hoe ziet een gezonde tong eruit?

Je tong is meestal roze van kleur en kan bedekt zijn met een dunne, witte laag. Dit komt doordat etensresten en bacteriën makkelijk op de ruwe structuur van je tong blijven zitten. Hoe ruwer je tong is, hoe meer tongaanslag je waarschijnlijk hebt.

Het tongbeslag zit meestal op het ruwe deel van je tong en bestaat uit een laag eiwitten. Als je gezond bent, heb je meestal weinig aanslag op je tong. Maar door een verminderde speekselproductie, verandering in je voeding of een slechte mondhygiëne kan deze laag met tongbeslag dikker worden.

Moet je je tong poetsen?

Niet schrikken, maar op je tong leven allerlei bacteriën. Op je tong zitten zelfs meer bacteriën dan op je tanden. Als je mond gezond is, is de samenstelling van deze bacteriën in balans. Maar als dat niet het geval is, krijg je tongaanslag waar bacteriën zich goed thuis voelen. Deze bacteriën spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van zogenaamde vluchtige zwavelverbindingen, en die kunnen een slechte adem veroorzaken.

Slechte adem: is je tong de oorzaak?

Je tong is één van de belangrijkste veroorzakers van een slechte adem. De bacteriën hopen zich op rond je tandvlees en achter op je tong. Zij veroorzaken een vieze geur die vrijkomt als je mond opent. De bacteriën hebben ’s nachts vrij spel en kunnen zich makkelijk vermenigvuldigen. Daarom heb je hier vaak in de ochtend het meeste last van.

Heb je regelmatig een niet zo fris ruikende adem? Dan kan het helpen om je tong te poetsen.

Hoe poets je je tong?

Voor het schoonmaken van je tong zijn speciale tongreinigers of tongschrapers te koop, zoals deze Kruidvat Tongreiniger. De reiniger schraapt de aanslag en bacteriën van je tong. Dankzij het zachte, rubberen handvat is de tongreiniger prettig in gebruik.

Het is belangrijk om zowel de voor- als achterkant van je tong goed te reinigen.Om goed te kunnen zien wat je doet, kun je je tong poetsen terwijl je voor de spiegel staat.

Zo maak je je tong goed schoon:

  1. Steek je tong zo ver mogelijk uit.
  2. Zet de tongreiniger zo ver mogelijk achterop je tong en zet druk op de reiniger zodat je je tong platdrukt. Te hard drukken is niet nodig, dan bestaat er de kans dat je je tong beschadigt. Oefen zo veel druk uit als nodig is om je tong plat te drukken.
  3. Haal de tongreiniger langzaam naar voren.
  4. Spoel de reiniger af onder stromend water en herhaal bovenstaande stappen vier à vijf keer.
  5. Poets daarna je tanden en spoel je mond met water. Voor het beste resultaat kun je daarna een mondspoeling gebruiken.

Dat is alles! Vergeet niet om daarna de tongreiniger goed schoon en droog te maken.

Heb je geen speciale tongreiniger? Dan kun je je tong ook schoonmaken met een tandenborstel en een beetje tandpasta. Sommige tandenborstels hebben zelfs een speciale achterkant die speciaal gemaakt is voor het schoonmaken van je tong, zoals deze tandenborstel van Oral-B.

Hoe vaak moet je je tong poetsen?

Je tanden poetsen en flossen horen waarschijnlijk tot je dagelijkse mondverzorgingsroutine. Tijd om daar een stapje aan toe te voegen, want voor een schone tong is het belangrijk om hem elke dag te poetsen. Je mag dit zelfs twee keer per dag doen, net als het poetsen van je tanden.

Je tong poetsen

Op je tong zit vaak wat tongbeslag. De bacteriën die zich hierin nestelen, kunnen een slechte adem veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je tong twee keer per dag te poetsen. Dit doe je met een tongreiniger of -schraper.

Verandert de kleur van je tong in korte tijd of heb je pijn in je tong? Neem dan contact op met je tandarts of mondhygiënist.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Last van een droge huid in de winter?
close

Next

Pluizig haar? Dit kun je ertegen doen!