BLOG Kruidvat

3 weken zwanger: de week van de voorbereiding

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

In de derde week van je zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoeder. Dit wordt 9 maanden lang het plekje waar de eicel zich ontwikkelt tot een baby met alles erop en eraan. Met een paar kleine tips kun je je kindje de allerbeste start geven die het zich maar kan wensen.

Je baby in deze week:
Zo groot als 1/50 paracetamol


Je baarmoederslijmvlies is deze week dikker geworden en vormt zo een veilige plek voor het bevruchte eitje. Dit nestelt zich in, waarna ook de placenta zich ontwikkelt. Vanaf de innesteling heet de eicel officieel een embryo. Vanaf nu blijft de celdeling non-stop doorgaan, tot je baby een echt minimensje is. Je hebt misschien nog geen test gedaan, maar bent écht zwanger.

vergelijkingsafbeelding

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Ongesteld, of toch niet? Week 3 van je zwangerschap is soms verwarrend. Misschien ervaar je steken in je buik of verlies je wat bloed. De innesteling kan voelen als een steek in je buik. Ook kunnen er wat bloedvaatjes kapot gaan, waardoor er wat bruinig of roze bloed uit je vagina komt. Maak je geen zorgen, grote kans dat dit een innestelingsbloeding is.

Na de innesteling begint je lichaam ook met de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG. Dat is het hormoon dat je een positieve zwangerschapstest geeft én het hormoon dat zorgt voor de allereerste zwangerschapskwaaltjes. Zwangerschapsmisselijkheid? Stemmingswisselingen? Gevoelige borsten? Het kan allemaal!

Tip voor daddy

Grappig weetje: niet alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Zo zorgt minder testosteron ervoor dat je net een tikje gevoeliger bent dan anders. Niks om je voor te schamen. Doe wat rustiger aan, zorg goed voor jezelf (en je partner) en geniet van deze bijzondere eerste tijd.

Papa Sjenkie vertelt – @papa_sjenkie

Het is maart 2013.

Mijn vrouw en ik zijn net een maand bezig met onze kinderwens. Nu al begint ze last te krijgen van de eerste zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid, gevoelige borsten en vreemde eetbuien.

Afgelopen nacht stond ze rond 23.30 uur in de keuken Chinese kool te wokken. Ik lag in bed half wakker en dacht te dromen maar toen ze in bed kwam, rook het alsof ze bij de wok gegeten had. Tijd voor een test! Helaas, de uitslag was negatief. Teleurgesteld en wat onzeker troostte ik haar en zei dat het goed zou komen.

Een paar dagen later kocht ik weer een test. Nu wilde mijn vrouw de test vroeg in de ochtend nemen, omdat ochtendurine het meest geschikt is bij een test. Het vroeg testen nam ze erg letterlijk. Rond 04.30 uur schrok ik wakker. HUH!! POSITIEF, HET IS POSITIEF! Lieverd ik ben zwanger. Ineens was ik helemaal wakker.

Dezelfde ochtend ging ze naar de winkel om vitamines te halen en voor ik het wist was ze alweer terug en stonden er blauwe kratten met blauwe flessen in de hal. Je mag geen alcohol meer schat! Weet ik, zei ze. Daar ga ik in plassen. Ik kijk mijn vrouw een beetje verward aan….

Nu begint het!

Zorg goed voor jezelf

Je lichaam maakt zich aan alle kanten klaar voor je zwangerschap en kan daarbij best wat hulp gebruiken. Verwen jezelf met wat extra rustmomentjes en trakteer je lichaam op een vitamineshot in de vorm van genoeg groente en fruit. Behalve extra foliumzuur wordt aangeraden ook extra vitamine D3 te slikken. Dit draagt bij aan de botaanmaak van de baby. Naast gezonde voeding en een dagelijkse dosis zonlicht kunnen speciale zwangerschapssupplementen helpen. Deze bevatten alles wat je nodig hebt tijdens deze intensieve periode.

Voldoende vitamines en een goede weerstand tijdens je zwangerschap? Bekijk ons assortiment zwangerschapssupplementen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

2 weken zwanger: de week van de ovulatieteste...
close

Next

4 weken zwanger: de week van de zwangerschaps...