BLOG Kruidvat

4 weken zwanger: de week van de zwangerschapstest

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Misschien had je al een vermoeden, misschien niet. Deze week kun je er niet meer omheen: je bent overtijd. Tampons en maandverband kunnen de deur uit, want die heb je voorlopig niet nodig. Maar wanneer kun je het beste een zwangerschapstest doen? En wat gebeurt er daarna? Dat en meer lees je hieronder.

Je baby in deze week:
Zo groot als 1/10 paracetamol


Aan jouw buik is nog niks te zien, maar je baby maakt de komende weken een enorme transformatie door. De cellen specialiseren zich in één onderdeel van het lichaam. Hiermee vormt deze week een begin van wat later onder andere de organen, de botten, de spieren en het zenuwstelsel worden. Dit verklaart ook meteen dat gebrek aan energie. Er wordt flink gewerkt daarbinnen!

vergelijkingsafbeelding

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Wel zwanger, niet zwanger… wat een zenuwslopende tijd! Vanaf de dag dat je ongesteld moet worden, heb je eindelijk een beetje duidelijkheid. Er zit nu genoeg van het zwangerschapshormoon hCG in je urine om een zwangerschapstest te doen. Doe ‘m het liefst meteen in de ochtend. Je urine is dan namelijk het meest geconcentreerd en bevat daarom de hoogste hoeveelheid van het zwangerschapshormoon. Niet zwanger, maar ook niet ongesteld? Doe dan na 2 dagen nog eens een test.

Hoewel je kindje nog maar 1 millimeter ‘groot’ is, kan het zijn dat je buik wat dikker is dan anders. Al die hormonale veranderingen zorgen dan voor een opgeblazen gevoel. Ook kan het best zijn dat je meer last hebt van winderigheid of vaker boert. Part of the deal!

Tip voor daddy

Accepteren, accepteren, accepteren: dat is wat je te doen staat deze week. Dankzij die hormonale achtbaan kan je vriendin of vrouw wat humeuriger en vermoeider zijn dan normaal. Gaat vanzelf weer over.

La Vie Sanne – Zwangerschapstest doen: verwachting vs. realiteit

Ben je over tijd? Dan kun je een zwangerschapstest doen. Maar de realiteit van het doen van zo’n test is vaak anders dan wat je verwacht, en dat laat La Vie Sanne in deze video zien.

Wachten duurt lang!

En daar is niets aan gelogen! Als je écht geen geduld meer hebt, kun je al voor de eerste dag van je ongesteldheid duidelijkheid hebben. Met een vroege zwangerschapstest weet je namelijk al vanaf 4 dagen voor je menstruatie of er een kleintje in je buik groeit

Geen idee hoe lang je zwanger bent? Met een speciale zwangerschapstest van Clearblue zie je of je 1, 2, 3 of meer dan 3 weken in verwachting bent.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

3 weken zwanger: de week van de voorbereiding
close

Next

5 weken zwanger: de week van het slapen