Kruidvat Blog

1 week zwanger: de week van je laatste menstruatie

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

In de eerste week van je officiële zwangerschap ben je eigenlijk nog niet zwanger. Je hebt in deze week namelijk net je laatste menstruatie gehad. Huh? Hoe het precies zit met de telling, dat lees je hieronder. Voorlopig heb je in ieder geval geen maandverband meer nodig, maar babyspullen!

Je baby in deze week:
Zo groot als 1/100 paracetamol


Je hebt nu dus nog geen baby of bevruchte eicel in je buik. Aan het einde van deze week of aan het begin van week 2 is je eisprong. Rond die dag vindt de bevruchting plaats. Vanaf 2 dagen voor je eisprong tot en met de dag van je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Spermacellen kunnen namelijk wel 3 tot 5 dagen overleven.

vergelijkingsafbeelding

Het precieze moment van bevruchting weet je daarom nooit. Dat is meteen de reden dat deze week telt als de eerste week van je zwangerschap. Officieel is de eerste dag van je laatste menstruatie de eerste dag dat je zwanger bent. Dat terwijl de bevruchting ongeveer 2 weken later pas plaatsvindt. 38 weken na de bevruchting is je baby voldragen, dus 40 weken na je laatste menstruatie is de uitgerekende datum.

arrowright arrowright

.

divider

Jij in deze week

Omdat er nog geen bevruchting is, ervaar je ook geen lichamelijke veranderingen. Nog even geen zwangerschapskwaaltjes dus! Het enige wat er gebeurt in je buik, is dat je lichaam zich voorbereidt op een mogelijke zwangerschap, net als bij elke andere menstruatiecyclus. Je baarmoederwand wordt bijvoorbeeld dikker. Zo kan het bevruchte eitje zich er straks in nestelen. Op dit moment is de eicel nog aan het rijpen in je eierstok. Daar merk je niets van.

Tip voor daddy

Geniet van elkaar! Je vrouw of vriendin heeft nu nog geen last van stemmingswisselingen of andere zwangerschapssymptomen. Het belangrijkste is dat je op precies het goede moment met haar vrijt, zodat jouw spermacel haar eicel bevrucht. Toe aan wat meer spanning? Bekijk dan eens ons assortiment seksspeeltjes. Veel geluk!

Shirley vertelt@shirleyvisser

“Zodra je besluit om samen met je partner voor een kindje te gaan, wil je niets liever dan zo snel mogelijk een positieve zwangerschapstest in je handen hebben. Als je een beetje bekend bent met je cyclus, weet je wanneer je eisprong plaatsvindt en wanneer je het het beste gezellig kunt hebben tussen de lakens.

Probeer het spontane erin te houden en niet alleen maar seks te hebben omdat er een baby moet komen. Laat je niet gek maken door verschillende standjes omdat dat meer kans geeft op een zwangerschap en ga vooral niet een of andere Kamasutra-houding aannemen zodat het sperma op zijn plek blijft zitten. Hou het leuk en have fun op de weg er naartoe. Daarna is het wachten.

Het zijn moeilijke en lange dagen en je cyclus heeft voor jouw gevoel nog nooit zo lang geduurd. Probeer wel pas te testen op je NOD; Niet Ongesteld Dag. Dan is het eventuele zwangerschapshormoon hCG voldoende aangemaakt om positief te kunnen testen.”

Begin alvast met foliumzuur

Foliumzuur ondersteunt de groei van je kindje in de eerste weken van je zwangerschap. Omdat het ongeveer vier weken duurt voordat deze vitamine door je lichaam opgenomen is, is het belangrijk om op tijd te beginnen met het slikken van extra foliumzuur. Daarmee verklein je niet alleen de kans op een miskraam, maar ook de kans dat je kindje een open ruggetje of schisis krijgt.

Ben je op zoek naar foliumzuur? Bekijk dan ons hele assortiment!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Kruidvat kraamvragen afl. 6 – Hoe doe je je b...
close

Next

2 weken zwanger: de week van de ovulatieteste...