Kruidvat Blog

De menstruatiecyclus: wat is het precies?

Ongesteld zijn is voor de meeste vrouwen geen pretje. Dit komt omdat je bij je menstruatie last kan hebben van krampen, stemmingswisselingen of overtollig bloedverlies. Geen wonder dat dit de minst favoriete fase is van de menstruatiecyclus! Hier leggen wij meer uit over de verschillende fases van deze cyclus en hoe jij je menstruatiecyclus kunt berekenen. Op deze manier kom je erachter wat je vruchtbare dagen zijn en wanneer je ongesteld wordt.

Wat is een cyclus?

De cyclus is het natuurlijke proces van de vrouw waarin je lichaam zich voorbereidt om zwanger te worden. Word je tijdens de cyclus niet zwanger? Dan word je ongesteld. Deze cyclus duurt gemiddeld 28 dagen.

De menstruatiecyclus bestaat uit twee delen: de folliculaire fase en de luteale fase. Simpel gezegd: de periode voor je eisprong en de periode na je eisprong. Beide periodes bestaan uit twee fases. De menstruatiecyclus bestaat hierdoor in totaal uit vier fases. We zetten deze voor je op een rij:

  1. Rijping van de eicel
  2. De eisprong (ovulatie)
  3. Afdaling
  4. Menstruatie

Rijping van de eicel

Vrouwen worden geboren met circa twee miljoen eicellen in de eierstokken. Dit is meteen de totale voorraad die je hebt, want je kunt geen eicellen meer aanmaken na je geboorte. Deze eicellen sterven af, totdat je voor het eerst ongesteld wordt. Bij de eerste menstruatie wordt je vruchtbaar en beginnen de eicellen te rijpen. Je hebt dan ongeveer 300.000 eicellen over.

Het rijpen van de eicel gebeurt ongeveer een keer per maand, in een van de twee eierstokken. De rijping vindt plaats in blaasjes, ook wel follikel genoemd. Hier komt de naam folliculaire fase vandaan. Na ongeveer veertien dagen is de eicel rijp en begint de eisprong.

Eisprong (ovulatie)

De eisprong is het loskomen van je eicel uit de eierstok. Deze fase wordt ook wel ovulatie genoemd. Vlak voor je eisprong wordt het luteïniserend hormoon (LH) aangemaakt dat de ovulatie stimuleert. Je lichaam bereidt zich voor op de luteale fase. Wanneer je ovuleert daalt de eicel af naar de baarmoeder. In de baarmoeder kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel van de man. De eisprong duurt gemiddeld een tot twee dagen, daarna maakt de baarmoeder zich klaar voor de afdaling.

Afdaling

Tijdens de afdaling maakt je baarmoeder zich klaar om de eicel te nestelen, ook bij een onbevruchte eicel. Het baarmoederslijmvlies wordt hiervoor dikker, zodat je eicel ´beter op zijn plek zit´. Je zit nu officieel in de luteale fase. Het nestelen van de eicel in de baarmoeder duurt circa twaalf tot veertien dagen. Daarna gaat de cyclus over naar de laatste fase.

Menstruatie

De laatste fase van de cyclus is je menstruatie. De eicel is dan niet bevrucht, waardoor je baarmoederslijmvlies overbodig dik is geworden. Het opgebouwde baarmoederslijmvlies wordt dan afgestoten uit de baarmoeder. Dit is je ongesteldheid. Daarna begint je cyclus weer opnieuw. Wanneer je eicel wel is bevrucht, nestelt deze volledig in het baarmoederslijmvlies en begint je zwangerschap.

Menstruatiecyclus berekenen

Wil jij graag weten wanneer je ongesteld wordt, wat je vruchtbare dagen zijn en wanneer je ovuleert? Dit doe je door je menstruatiecyclus te berekenen. Het berekenen van je cyclus is eigenlijk een kwestie van dagen tellen. Je begint met tellen op de eerste dag van je menstruatie en stopt met tellen wanneer je weer ongesteld wordt. Houd de telling bij in je agenda. Je kan daarvoor ook gebruik maken van een app of een ovulatietest.

Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. De ovulatie vindt op ongeveer de helft van de cyclus plaats. Gebruik dit als leidraad voor het berekenen van je eigen menstruatiecyclus. De grootste uitdaging is het opvangen van signalen die je lichaam afgeeft tijdens de cyclus. Denk hierbij aan afwijkende afscheiding, buikkrampen of stemmingswisseling. Zo kan meer afscheiding betekenen dat je in je vruchtbare dagen zit en de eisprong er snel aankomt. Noteer dit soort opvallendheden voor jezelf. Zo kun je je cyclus beter berekenen.

Houd er rekening mee dat je menstruatiecyclus niet regelmatig hoeft te zijn. Sommige vrouwen hebben de ene maand een cyclus van 28 dagen en daarna een van 32 dagen. Wees hierin dus niet te streng voor jezelf, want het is heel natuurlijk dat dit gebeurt. Is je menstruatiecyclus korter dan 23 dagen of langer dan 35 dagen? Neem dan contact op met je huisarts.

Geen verrassingen

Wanneer je je menstruatiecyclus in kaart hebt gebracht, kom je niet meer voor verrassingen te staan. Je ziet nu je menstruatie aankomen en weet ook wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Houd er rekening mee je ook een onregelmatige menstruatiecyclus kan hebben. Hierdoor wordt je misschien op een andere dag ongesteld dan dat je hebt berekend.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

De overgang: wat zijn de symptomen?
close

Next

Inlegkruisjes: welke passen bij jou?