BLOG Kruidvat

42 weken zwanger: de week van de vluchttas

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Wat er ook gebeurt, deze week ga je eindelijk je kindje ontmoeten! Dit gebeurt sowieso in het ziekenhuis en waarschijnlijk wordt de bevalling ingeleid. Het enige wat jij nog kunt doen is je goed voorbereiden. Als je je vluchttas niet al honderd keer had gecheckt, is daar nu het moment voor.

Je baby in deze week:
Zo groot als een zak snoep


Hoe warm en veilig het ook is in je buik, voor je kleine is het de hoogste tijd om het veilige nestje te verlaten. Baby’s die met 42 weken geboren worden, hebben vaak wat droge plekjes. Het vettige laagje dat je kleintje eerst beschermde tegen het vruchtwater is op veel plekken al verdwenen. Lekker insmeren dus!

vergelijkingsafbeelding

Laat geboren baby’s kunnen meer haar hebben en de nageltjes zijn wat langer. Jullie eerste moment samen gaat intens zijn, want je kleine is veel alerter dan een eerder geboren baby. Zie je, toch een voordeel!

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Omdat het risico op complicaties toeneemt, wordt de bevalling na 42 weken meestal ingeleid. Je bevalt dus sowieso in het ziekenhuis. Afhankelijk van je situatie word je misschien (nogmaals) gestript om de bevalling toch op een natuurlijke manier in gang te zetten. Laat deze week lekker over je heen komen en voorkom stress. Stress betekent namelijk adrenaline en laat dat nu net de bevalling remmen.

Tip voor daddy

De vluchttas van je vriendin of vrouw staat waarschijnlijk al een tijdje klaar. Ook voor jou kan het handig zijn een tas met essentials klaar te zetten. Denk aan een gevulde toilettas, een setje extra kleding en een goede fotocamera (mét geheugenkaartje en oplader). Verder gaat er ook nog een hele papierwinkel mee met:

  • Identiteitsbewijzen van jullie allebei
  • Verzekeringspasjes
  • Het geboorteplan
  • Belangrijke telefoonnummers
  • Eventuele ziekenhuisregistratie kaarten

Shirley vertelt@shirleyvisser

“Mijn eerste kind werd geboren na een zwangerschap van 36 weken en 4 dagen. Omdat ik het klaarmaken van de vluchttas steeds voor me uitschoof, stond ik met gebroken vliezen de laatste spullen bij elkaar te rapen voordat we naar het ziekenhuis vertrokken omdat ik opgenomen moest worden. Dat gebeurde me geen tweede keer!

Tijdens de tweede zwangerschap stond alles netjes met 25 weken klaar. Ik had ontzettend veel mee maar uiteindelijk ging de bevalling en de tijd daarna zo snel, dat ik beviel in de kleding die ik aan had en dat ik daarna, op een nieuw setje kleding voor mij en de baby na, niks anders gebruikt heb. Echter, ik raad wel aan om goed voorbereid te zijn. Het is fijn om wat eigen spullen bij je te hebben als je in het ziekenhuis ligt. Na de eerste bevalling moest ik een nacht blijven en was ik toch wel erg dankbaar voor de goed gevulde tas.

Online zijn veel video’s te vinden van wat mensen allemaal meenemen. Daar kun je zeker inspiratie mee opdoen, maar volg ook je eigen gevoel. Waar denk je dat jij behoefte aan hebt?”

Extra tips voor je ziekenhuistas

Bevallingstas, ziekenhuistas, vluchttas… hoe je het ook wilt noemen: je hebt ‘m eindelijk nodig! Het is een verzameling van alle spullen die jij en je newborn nodig hebben tijdens en na de bevalling. Er zijn online honderden checklists voor te vinden. Maar aan deze dingen had je misschien nog niet gedacht.

  • Een extra lang oplaadsnoer voor je telefoon. Voor als stopcontacten op onhandige plekken zitten.
  • Meerdere maten babykleding. Je kindje is nu misschien al wat groter dan bij 40 weken.
  • Snacks voor jou en je partner. Als je honger hebt, heb je honger! Ook druivensuiker kan handig zijn.
  • Vermaak voor tijdens het lange wachten. Pak een tijdschrift in of download een serie van Netflix zodat je die ook zonder snelle wifi kunt kijken.

Niets tekort komen in de hectische tijd na je bevalling? Deze vitaminen heb je nodig.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

41 weken zwanger: de week van de babykamer
close

Next

1 maand oud: het eerste lachje