BLOG Kruidvat

Skincare-routine: de beste volgorde voor je gezichtsverzorging

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 28/11/2022

Skincare-routine: de beste volgorde voor je gezichtsverzorging

Je gezicht krijgt elke dag een hoop te verduren, zoals zon, kou en vuil. Begin en eindig jij je dag al met een vaste gezichtsverzorgingsroutine? Goed bezig! Daar maak je je huid namelijk heel blij mee. Ben je benieuwd wat een goede skincare-routine is voor je gezicht? Lees dan snel verder!

Skincare in de ochtend in 6 stappen

Wil jij graag dat je huid gezond, stralend en fit is? Begin dan in de ochtend al met je gezichtsverzorging. Start je ochtendroutine met een gezichtsreiniger en verzorgende producten en stem deze af op je huidtype. Dit doe je in de volgende 5 stappen:

 1. Gezichtsreiniger
 2. Toner
 3. Serum
 4. Oogcrème
 5. Dagcrème

Stap 1: gezichtsreiniger

Je gezicht in de ochtend al reinigen? Jazeker, want terwijl jij ligt te slapen werkt je huid door. Door je huid in de ochtend te reinigen, verwijder je dode huidcellen en afvalstoffen. Hierdoor kan je huid weer optimaal ademen. Heb je een krap schema ’s morgens? Gebruik dan in ieder geval een wattenschijfje met micellair water, zoals ons Kruidvat Sensitive 3-in-1 Micellair Water of, nog makkelijker, onze micellaire reinigingsdoekjes. Heb je wel de tijd? Reinig je huid dan een of twee keer. Dit kan ook onder de douche. Wanneer je twee keer wilt reinigen kun je het beste ook twee verschillende cleansers gebruiken. Een mildere en een met wat agressievere ingrediënten.

Stap 2: toner

De volgende stap is het aanbrengen van een gezichtstoner. Een toner herstelt de vochtbalans en verbetert het opnamevermogen van je huid. Er zijn verschillende soorten toners te vinden. Kies voor een neutrale toner zonder alcohol. Alcohol kan je huid namelijk uitdrogen.

Stap 3: serum

Next step: het serum. Serums hebben een lichtere textuur dan vochtinbrengende crèmes, waardoor ze dieper in je huid doordringen en snel intrekken. Door de lichter textuur kun je ook twee serums aanbrengen. Dankzij de hoog geconcentreerde ingrediënten in serums vul je zo heel gericht je huidbehoefte aan. Breng maximaal 2 serums aan voor optimale en diepe werking.

Er zijn verschillende soorten serums te koop. Sommige zijn gericht op huidproblemen en andere weer op huidtype. Bekijk het etiket van het serum voordat je er één koopt en koop altijd een serum dat bij je wensen past.

Stap 4: oogcrème

Als vierde stap breng je een oogserum en/of oogcrème aan. De dunne huid rondom je ogen vraagt om een passende crème. Veel andere verzorgingsproducten hebben namelijk een intensievere ingrediëntensamenstelling die te heftig is voor je oogcontouren. Ook speciaal voor de oogcontouren bestaan er serums, zoals het L’Oréal Paris Revitalift Filler oogserum. Breng een serum aan voordat je een oogcrème aanbrengt voor extra diepe voeding.

Breng daarna een beetje oogcrème, bijvoorbeeld van Kruidvat Originals, onder je ogen aan. Door de warmte verspreidt de crème zich vanzelf. Ga niet wrijven, maar breng de crème kloppend aan. De huid rond je ogen is namelijk erg gevoelig en door te wrijven kunnen rimpeltjes ontstaan.

Stap 5: dagcrème

Stap 5 is de dagcrème. Onze tip: kies voor een dagcrème met SPF. SPF is het bestanddeel dat je huid beschermt tegen uv-stralen. Zonder bescherming tegen uv-licht vergroot je de kans op huidirritaties of ouderdomstekenen.

Ga je de zon in en gebruik je een dagcrème zonder SPF? Breng dan nog een zonnebrandcrème aan voordat je naar buiten gaat. In de zomer en het voorjaar raden we je aan altijd nog een zonnecrème op je gezicht te smeren.

De beste volgorde voor gezichtsverzorging in de avond

Aan het einde van de dag is het tijd om je huid klaar te maken voor de nacht. ‘s Nachts herstelt je huid zich, waardoor ze ruimte nodig heeft om te ademen. Begin je avondroutine daarom ook met een gezichtsreiniger en eindig met verzorgende producten. Dit doe je in 5 stappen:

 1. Gezichtsreiniger
 2. Scrub
 3. Tonic
 4. Serum
 5. Oogcrème
 6. Nachtcrème

Stap 1: gezichtsreiniger

Geef je huid ‘s avonds een dubbele reinigingsbeurt. Heb je make-up gedragen? Begin dan met een make-upreiniger zoals de Kruidvat Cleansing oogmake-upreiniger, ook verkrijgbaar in pads. Kies daarna voor een gezichtsreiniger. Een gezichtsreiniger verwijdert niet alleen de make-upresten, maar zorgt er ook voor dat je huid diep wordt gereinigd. Hierdoor trekken serums en moisturizers die je daarna gebruikt extra goed in. Veeg tot slot alles af met een schoon washandje met lauwwarm water.

Stap 2: scrub

Heb je een wat onrustigere en/of vette huid? Voeg dan een scrub toe aan je avondroutine. Gebruik deze dan ongeveer twee keer per week na je gezichtsreiniger. Kies bijvoorbeeld onze Kruidvat Cleansing Scrubgel. Scrubs verwijderen dode huidcellen waardoor je huid er gladder en gezonder uitziet. Gebruik de dag nadat je gescrubd hebt, altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF. Je huid is dan namelijk gevoeliger voor verbranding.

Stap 3: tonic

Een tonic verwijdert de laatste make-upresten en cleansingproducten. Hij zorgt er dus voor dat je huid perfect schoon is. Hij is daarom extra geschikt voor een vette of onzuivere huid.

Stap 4: serum

Een serum zorgt ervoor dat je je huid extra voedt, herstelt, hydrateert en verzorgt. Deze verzorging heeft je huid ook in de nacht nodig. Kies bijvoorbeeld voor dit parfumvrije serum van Olay Regenerist. Breng het serum aan en masseer rustig in. Geef het serum even de tijd om in te trekken.

Ook ‘s avonds kun je meerdere serums aanbrengen. Zeker omdat je dan geen make-up gebruikt. De serums trekken dan goed in je huid in.

Stap 5: oogcrème

Heb je last van wallen of donkere kringen onder je ogen? Je bent niet de enige! Dit is ook de plek waar de eerste rimpels en lijntjes ontstaan. Een oogcrème is speciaal ontwikkeld om de tere huid rond je ogen extra zorg en bescherming te geven. Je kan in de avond een andere oogcrème aanbrengen dan overdag, bijvoorbeeld een met Retinol. Dit ingrediënt wordt afgebroken onder invloed van zonlicht, waardoor je Retinol het beste alleen in de avond gebruikt.

Wil je rimpels verminderen en je huid elastischer maken? Kies dan voor onze Kruidvat Lifting Oogcrème.

Stap 6: nachtcrème

Tot slot eindig je je avondroutine met het aanbrengen van een nachtcrème. Een nachtcrème aanbrengen is belangrijker dan we soms denken. Juist tijdens de je slaap start je huid haar natuurlijke herstelproces. Hierbij neemt de aanmaak van melatonine toe. Dit versterkt het natuurlijke herstelproces van je huid waarbij tijdens de celvernieuwing maar liefst drie keer zoveel cellen worden aangemaakt.

Kies voor een vocht inbrengende nachtcrème die je huid hydrateert en beschermt, zoals onze Kruidvat Hydro nachtcrèmes.

Wanneer je alle stappen hebt volbracht, is je huid helemaal klaar om extra aan te sterken tijdens de nacht. Slaap lekker!

Een goede skincare-routine voor mannen en vrouwen

Welke stappen mogen niet ontbreken in een goede gezichtsverzorgingsroutine? Breng je eerst een serum aan of eerst een dagcrème? En welke gezichtscrème moet je gebruiken? Al deze vragen hebben wij nu voor je beantwoord. Je weet precies wat goede producten voor je gezicht en huidtype zijn en in welke volgorde je ze gebruikt. Daar wordt je huid blij van!

Gezichtsverzorging is niet alleen belangrijk voor vrouwen, maar ook voor mannen. Ook voor mannen zijn er veel gezichtsverzorgingsproducten verkrijgbaar. Als basis kan dan dezelfde volgorde als in deze blog beschreven aangehouden worden. In onze webshop vind je zowel voor mannen als voor vrouwen fijne skincare.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 24 november 2022

close

Previous

Dik haar: de beste tips en mooiste kapsels
close

Next

Bodylotion of huidolie: welke huidverzorging ...