BLOG Kruidvat

Wat doet een toner voor je gezicht?

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 17/10/2022

Wat doet een toner voor je gezicht?

Gezichtstoners werden vroeger altijd gebruikt om het pH-gehalte van de huid weer in evenwicht te brengen na het gebruik van reinigers met zeep. Moderne gezichtsreinigers zijn gelukkig veel milder. Toch blijft het gebruik van een toner belangrijk en biedt dit product veel voordelen wanneer je het toevoegt aan je gezichtsverzorgingsroutine. Ontdek daarom hier wat een toner voor jouw huid kan doen en hoe je dit product toevoegt aan je dagelijkse huidverzorging.

Wat is een toner?

Een toner is een vloeibaar product dat op je huid wordt aangebracht (en niet wordt afgespoeld) nadat je je huid hebt gereinigd, maar voordat je een hydraterend product gebruikt. Het is eigenlijk een soort ‘tussenproduct’. Vroeger bevatten gezichtstoners veel alcohol en hadden ze een samentrekkend effect, maar tegenwoordig hebben ze meestal een waterbasis en verzorgen ze je huid ook op andere manieren.

Een toner wordt ook wel eens een soort primer voor je gezichtsverzorging genoemd. Een toner bereidt je huid namelijk voor op je dag- of nachtcrème.

Is een toner hetzelfde als tonic?

De termen tonic en toner worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn niet dezelfde producten. Een toner verzorgt en kalmeert je huid, terwijl een tonic je huid reinigt en/of verfrist. Ze hebben dus een andere functie in je gezichtsverzorgingsroutine.

Dit doet een toner voor je huid

Er zijn allerlei verschillende gezichtstoners voor verschillende huidtypen, dus eigenlijk kan iedereen ze gebruiken. Een toner kan overtollige olie en hardnekkige vuilresten en make-up verwijderen nadat je je gezicht hebt gereinigd, maar een toner kan nooit je gezichtsreiniger vervangen.

Een toner kan daarnaast verschillende functies hebben. Zo kan een gezichtstoner:

  • Helpen je poriën te sluiten en daardoor voorkomen dat onzuiverheden je huid binnendringen
  • De olieproductie helpen reguleren
  • Oneffenheden tegengaan
  • Droge huid hydrateren door als het ware ‘paden’ te creëren die ervoor zorgen dat hydraterende producten beter worden opgenomen
  • En zelf fijne lijntjes en pigmentatie tegengaan

Toners met zuur kunnen je huid ook scrubben en vernieuwen voor een stevige, stralende en frisse teint. Dit soort toners hebben een krachtiger effect, dus wees voorzichtig met het gebruik ervan.

Hoe gebruik je een toner?

Doe nadat je je gezicht hebt gereinigd een paar druppels gezichtstoner op een wattenschijfje en breng de toner op je hele gezicht aan. Afspoelen is niet nodig. Als je liever geen wegwerpwattenschijfjes gebruikt, kun je ook gewoon een paar druppels in je handpalmen doen en de toner op je gezicht deppen. Breng hierna de serums of hydraterende producten aan die je normaal in je dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine gebruikt.

Wanneer breng je een gezichtstoner aan?

Je kunt toners zowel ‘s ochtends als ’s avonds gebruiken, maar gezichtstoners met krachtigere ingrediënten, zoals glycolzuur, kun je beter alleen ’s avonds gebruiken. Deze maken je huid namelijk gevoeliger voor zonlicht. Als je huid snel geïrriteerd raakt, kun je een krachtige gezichtstoner het beste eerst alleen een paar avonden per week gebruiken totdat je huid eraan gewend is.

De beste toner voor je gezicht

Zoals gezegd zijn er verschillende toners voor verschillende huidtypen. Toners op alcoholbasis kunnen je huid beschadigen of irritaties veroorzaken. Het is daarom beter om voor een toner op waterbasis te kiezen.

Er zijn verschillende toners op basis van water of glycerine. Een deel van deze toners bevatten geurstoffen die je huid lekker laten ruiken, zoals rozenwater. Voorbeelden hiervan zijn de L’Oréal Paris Revitalift Volumegevende Toner met puur hyaluronzuur en de Kruidvat Originals Tea Tree Reinigingslotion.

Heb je liever een natuurlijke toner? Kies dan voor een toner op waterbasis die verder alleen ingrediënten bevat die je huid kalmeren en helpen te herstellen, zoals glycerine of niacinamide. Ga bijvoorbeeld voor de Kruidvat Cleansing Gezichtslotion of de Olay Cleanse Refresh & Glow Reinigingstonic.

Is een toner goed voor je gezicht?

Afhankelijk van welke toner je gebruikt, kan dit ‘tussenproduct’ je gezicht extra reinigen, hydrateren, scrubben of zelfs fijne lijntjes verminderen. Een toner is daarom een fijne aanvulling op je dagelijkse gezichtsverzorging.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 14 oktober 2022

close

Previous

Je uitgroei verven: zo doe je dat!
close

Next

Vitamine C in je skincare producten