Kruidvat Blog

Eén miljoen bacteriën op je tandenborstel: houd hem schoon

Hygiënisch schone tandenborstel

Vervang je tandenborstel elke 3 maanden

Een vraagje, poets jij je tanden twee keer per dag? Ja? Heel goed! Zo hou je je gebit schoon en gezond. Maar vervang jij ook regelmatig je tandenborstel? Bacteriën kruipen graag tussen de borstelharen. Zo is het poetsen niet meer zo hygiënisch. Vervang daarom elke drie maanden je tandenborstel.

Soms wel een miljoen bacteriën

Uit diverse onderzoeken blijkt dat er op een tandenborstel soms wel een miljoen bacteriën zitten. Wist je dat bijvoorbeeld de E.coli-bacterie graag in je tandenborstel woont? Deze bacterie komt in je darmen voor en wordt ook wel de poepbacterie genoemd. Iewl!

Gelukkig kan je afweersysteem zich prima tegen de bacteriën op je tandenborstel verdedigen en loop je niet zomaar een infectie of ziekte op. Maar het is wel zo fris om je tandenborstel regelmatig te vervangen.

Het advies van tandartsen

Vooral tandenborstels die langer dan drie maanden in gebruik zijn, zijn een broedplaats van bacteriën. Het advies van tandartsen is daarom niet voor niets om elke drie maanden je tandenborstel te vervangen. Vervang hem eerder als de borstelharen uit elkaar gaan staan.

Hoe maak je je tandenborstel schoon?

Je gebruikt je tandenborstel elke dag. Zorg daarom goed voor hem. Dat kan heel simpel met deze tips:

  • Maak je tandenborstel na elke poetsbeurt goed schoon met water. Zo spoel je vuil en tandpastaresten weg.
  • Bewaar je tandenborstel op een afgesloten plek, bijvoorbeeld in een kastje of in een afgesloten houder. Zo komen er geen bacteriën van buitenaf tussen de borstelharen.
  • Gebruik nooit de tandenborstel van een ander. Iedereen heeft verschillende bacteriën in zijn mond. Als je je tandenborstel deelt, verspreiden deze bacteriën zich.
Tanden poetsen

Tandplak en tandenborstels

Als je je tanden poetst, verplaatst de tandplak van je tanden naar de tandenborstel. In je tandplak zitten veel bacteriën die je tandenborstel elke keer weer viezer maken.

Heb je veel last van tandplak? Probeer dan bijvoorbeeld de Prodent anti-plak tandenborstels. In de verpakking zitten vier tandenborstels. Zo kun je een jaar vooruit! De voordelen van deze tandenborstel:

  • De multi-hoekige borstelharen reinigen goed tussen je tanden en verwijderen tandplak. Zo bescherm je je tanden tegen gaatjes.
  • De borstelharen polijsten je tanden en beschermen ze tegen aanslag.
  • De speciaal ontworpen gebogen nek bereikt ook de lastige plekken. Zo verwijdert de tandenborstel alle etensresten en beschermt tegen tandplak.
  • De tandenborstel heeft speciale groeven om je tong te reinigen. Deze maken je tong schoon en voorkomen zo een slechte adem.

Gebruik jij je tandenborstel al langer dan drie maanden? Vervang hem dan vandaag nog!

close

Previous

Scheren op vakantie, zo doe je dat
close

Next

Andrélon Pink by Mascha