BLOG Kruidvat

Scheermesjes: welke mesjes zijn het beste?

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 21/05/2021

Krijg jij snel last van scheerbultjes of een geïrriteerde huid na het scheren? Waarschijnlijk is je scheermesje dan toe aan vervanging of maak jij je scheermes niet goed of vaak genoeg schoon. Hier ontdek je welke soorten scheermessen er zijn en hoe je ze het beste onderhoudt.

Soorten scheermessen

Zowel voor mannen als voor vrouwen zijn er verschillende soorten scheermesjes te koop. Welke het beste bij jou past, hangt af van je huid, je haargroei en hoe vaak je scheert. We zetten de verschillende soorten scheermessen voor je op een rij:

 1. Scheersystemen
 2. Losse scheermesjes
 3. Wegwerpmesjes
 4. Safety razor
 5. Scheerapparaten 

Scheersystemen

Een scheersysteem is een scheermes dat vaker gebruikt kan worden. De mesjes bestaan uit meerdere bladen, waardoor er minder druk is op je huid en je minder snel last krijgt van scheerirritaties. Scheersystemen zijn vaak flexibeler dan andere soorten scheermessen, waardoor ze makkelijker meebewegen met de vormen van je gezicht en je lichaam. De kop met mesjes zit aan het handvat vast met behulp van een kliksysteem. Hierdoor kun je ze makkelijk verwisselen en heb je de mogelijkheid om verschillende soorten losse scheermesjes uit te testen.

Losse scheermesjes

Losse scheermesjes zijn mesjes die je aan het handvat van een scheersysteem klikt. In de winkels zul je veel verschillende soorten navulmesjes vinden. Zo heb je keuze tussen het aantal bladen in het scheermes en zijn er mogelijkheden tot extra verzorging. Kies bijvoorbeeld voor een los mesje omhuld door een rubberen rand van aloë vera. Fijn als je een gevoelige huid hebt.

Wegwerpmesjes

Wegwerpmesjes zijn scheermesjes die je maximaal drie keer gebruikt, daarna gooi je ze weg. Hierdoor zijn wegwerpmesjes hygiënischer dan de andere soorten scheermessen, wat vooral voor mensen met een gevoelige huid een uitkomst kan zijn. Een nadeel hiervan is dat ze een stuk minder duurzaam zijn dan andere soorten scheermessen.

Safety razor

Een safety razor, ook wel veiligheidsscheermes of krabbertje genoemd, is een wat klassieker scheermes dat weer in opmars is. Hoogstwaarschijnlijk hebben je opa of vader vroeger met een krabbertje geschoren, maar tegenwoordig zijn er ook safety razors die geschikt zijn voor vrouwen. Bij een safety razor heb je de keuze tussen een one blade mes of een double edge mes. Double edge messen zijn aan twee kanten te gebruiken, de one blade mesjes niet.

Scheerapparaten

Scheerapparaten zijn voornamelijk populair onder mannen om de baard mee te scheren. Voor vrouwen is er de speciale ladyshave editie te vinden, die rekening houdt met een gevoeligere huid. Elektrische scheerapparaten kun je aanschaffen in een kopsysteem of met een bladsysteem. Een kopsysteem is ideaal wanneer wanneer je haargroei verschillende kanten opgaat. Een bladsysteem lift de haartjes waardoor je dichter op je huid kunt scheren.

Voor mannen is er ook de mogelijkheid om van een open scheermes gebruik te maken. Deze klassieke scheermessen lijken op een soort klein kapmes en worden tegenwoordig minder vaak gebruikt, maar zijn nog wel populair bij barbiers. Ga jij op vakantie? Laat je open scheermes dan thuis, want anders moet je deze inleveren bij de douane.

Tip: let erop of je een scheermes voor mannen aanschaft of een voor vrouwen. Deze twee verschillen namelijk van elkaar. Vrouwen hebben vaak een dunnere huid dan mannen, waardoor andere scheermesjes fijner werken. Daarbij ontharen vrouwen ook andere lichaamsdelen dan mannen, zoals de oksels of de bikinilijn. Je huid is daar gevoeliger dan bij andere lichaamsdelen en vraagt hierdoor om extra aandacht.

Hoe vervang je een scheermes?

Scheermessen worden op den duur bot waardoor ze toe zijn aan vervanging. Een los scheermes vervangen gaat met behulp van een kliksysteem waardoor je in een handomdraai ermee klaar bent, maar bij een safety razor moet je iets meer opletten:

 1. Draai de kop van de safety razor van het handvat af. Let op dat je de kop niet bij het mes vasthoudt!
 2. Open vervolgens de kop en haal voorzichtig het mesje eruit.
 3. Vervang het mes voor een nieuwe en sluit de kop af.
 4. Draai de kop weer vast aan het handvat.

Heb je een safety razor met een vlindersluiting? Dan draait de kop automatisch open wanneer je aan het handvat draait. De kop blijft dus vastzitten aan het handvat. Vervang het mesje op dezelfde manier als bovenstaand en draai tot slot alles weer dicht.

Hoe vaak moet je je scheermes vervangen?

Je scheermes vervangen hoor je met enige regelmaat te doen, zodat je geen last krijgt van een geïrriteerde huid of scheerbultjes. Over het algemeen gaan scheermesjes circa 20 dagen mee. De meeste fabrikanten adviseren op de verpakkingen om na vijf à zeven scheerbeurten je mesje te vervangen.

Hoe vaak je je scheermesje exact moet vervangen, hangt af van je huidtype, je haargroei en hoe vaak je scheert. Twijfel je of je scheermes toe is aan vervanging? Vervang je mesje dan als:

 • Het ruw aanvoelt op je huid
 • Het een trekkerig gevoel geeft
 • Je huid geïrriteerd is na het scheren

Tip: je scheermesje gaat langer mee wanneer je het goed schoonhoudt!

Hoe maak je een scheermes schoon?

Je scheermes schoonmaken doe je deels tijdens het scheren en direct na het scheren. Dit is een snelle klus die je in een handomdraai uitvoert. Zo maak je je scheermes stap voor stap schoon:

 1. Afspoelen: spoel het mesje met water af. Doe dit al tijdens het scheren, zodat je scheermesje niet verstopt raakt met haren.
 2. Haren wegtikken: tik tijdens het afspoelen je scheermesje tegen de muur aan of de wasbak, zodat alle haartjes eruit vallen.
 3. Controleer: ben je klaar met scheren? Controleer of er geen zeepresten of haren achterblijven. Spoel extra af als dit wel het geval is.
 4. Afdrogen: droog je scheermes met een handdoek zodat al het vocht weg is. Hierdoor heb je minder last van roestvorming.
 5. Bewaren: bewaar je scheermes buiten de douche, zodat het in een droge ruimte ligt en niet kan roesten. Gebruik een scheermeshouder om je mesje veilig op te bergen.

Tip: voor een goede hygiëne gebruik je nooit het scheermesje van iemand anders, omdat er dode huidcellen en bacteriën in blijven zitten. Dit kan weer voor huidirritaties zorgen.

Beste scheermesjes

Er zijn verschillende soorten scheermessen te vinden in de schappen van de winkels en webshops. Zo zijn er wegwerpmesjes die je na gebruik weggooit en er zijn scheersystemen die tot 20 dagen meegaan. Als je zorgvuldig je scheermes schoonmaakt, kun je er zelfs langer mee doen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Ontharingscrème: hoe werkt ontharingscrème?
close

Next

Wat is de staat van je krullen?