BLOG Kruidvat

Deodorant: wat is de beste deo voor jou?

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 21/06/2021

Breng jij ook elke ochtend gedachteloos deodorant onder je oksels aan? Dit product verdoezelt een zweetgeur en zorgt ervoor dat je de hele dag door fris ruikt. Maar weet jij eigenlijk wat een goede deodorant is? En hoe een deo precies werkt? Hier ontdek je het antwoord op al je vragen!

Hoe werkt een deodorant?

We zweten allemaal. Dit is een natuurlijke manier van je lichaam om zichzelf af te koelen en te voorkomen dat je lichaamstemperatuur te hoog wordt. Uit je zweetklieren komt vocht (zweet) dat verdampt. Hierdoor koelt je je lichaam af.

Zweet heeft van nature eigenlijk niet echt een geur. Het zijn de bacteriën die op je huid zitten die de bekende zweetgeur veroorzaken. Onder je oksels kan het zweet niet makkelijk verdampen. Hierdoor blijft er altijd wat zweet achter dat kan gaan broeien. En dat geeft die bekende zweetoksels. Om dit te voorkomen, gebruik je een deodorant.

De chemische stoffen in een deodorant zorgen ervoor dat je huid wat zuurder wordt. Dit vinden de bacteriën minder fijn en die groeien daardoor langzamer. Ook zitten er stoffen in een deodorant die de bacteriën doden. Hierdoor blijf je langer fris ruiken. Een anti-transpirant gaat nog iets verder. Deze bevat vaak aluminiumzouten die een soort laagje over je zweetklieren leggen waardoor je minder zweet. Hierdoor kunnen de bacteriën niet groeien en krijg je geen vieze zweetlucht.

Soorten deodorant

Er zijn verschillende soorten deodorant die elk op hun eigen manier werken. We maken hierin een onderscheid tussen een deodorant, anti-transpirant en anti-perspirant.

Deodorant

Een ‘gewone’ deo gaat het zweten niet tegen, maar zorgt er wel voor dat je minder last hebt van die vieze zweetgeur. Een deodorant bevat daarom vaak parfum en antibacteriële stoffen. Deze stofjes zorgen ervoor dat de bacteriën op je huid doodgaan of minder snel groeien. En aangezien die bacteriën verantwoordelijk zijn voor die zweetgeur, pak je ze zo aan.

De meeste deodoranten werken 24 uur lang. Het is dus voldoende om je oksels één keer per dag in te spuiten of smeren.

Anti-transpirant

Een anti-transpirant gaat verder dan een deodorant; hij vermindert namelijk het zweten. Een anti-transpirant maakt hiervoor gebruik van aluminiumzouten. Deze leggen een soort gellaagje over je zweetklieren. Hierdoor zweet je minder en krijg je dus ook geen last van vervelende geurtjes. Sommige anti-transpiranten bevatten naast aluminiumzouten ook alcohol. Dit wordt eraan toegevoegd om de aluminiumzouten sneller te laten drogen en werkt daarnaast verkoelend op je huid.

Anti-perspirant

Een anti-perspirant doet hetzelfde als een anti-transpirant. De aluminiumzouten leggen een laagje gel over de zweetklieren waardoor je minder gaat zweten.

Natuurlijke deodorant

Een natuurlijke deodorant is een deo zonder aluminiumzouten en andere chemische toevoegingen. Deze aluminiumvrije deodorant bevat alleen natuurlijke stoffen die je beschermen tegen ongewenste geurtjes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een anti-perspirant vermindert hij je zweetproductie niet.

Spray, roller, stick of crème?

Deodoranten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo heb je sprays, rollers, sticks en crèmes. Welke je kiest, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Qua bescherming zijn ze gelijk. Een deodorantspray is veruit de meest gebruikte deo. De spray is makkelijk te verstuiven en snel droog. Een roll-on heeft vaak iets langer nodig om te drogen, maar vermindert wel de kans op huidirritaties. Een spray bevat namelijk vaak een beetje alcohol en een deoroller niet.

Is deodorant schadelijk?

Soms wordt gedacht dat deodorant schadelijk kan zijn en dat het gebruik ervan bijvoorbeeld borstkanker kan veroorzaken. Chemische stoffen zoals aluminiumzouten en parabenen zouden hier dan verantwoordelijk zijn. We kunnen je hierin geruststellen. Het is namelijk niet aangetoond dat deodorant kanker kan veroorzaken. Chemische deodoranten zijn daarom niet schadelijk voor je.

Door de drijfgassen kan deodorant wel schadelijk zijn voor het milieu. Gooi ze daarom altijd op de juiste manier weg.

Wat is de beste deodorant?

Een goede deodorant geeft je de hele dag een fris en beschermd gevoel. Welke deo voor jou het beste werkt, hangt af van je eigen huidtype en voorkeur. Er zijn verschillende soorten deo’s verkrijgbaar met uiteenlopende kenmerken en geuren.

Gevoelige huid

Heb je een gevoelige huid? Dan kun je het beste kiezen voor een deodorant die geen stoffen bevat die je huid kunnen irriteren. Dit zijn bijvoorbeeld parfum en alcohol. Op deodorants voor de gevoelige huid staat vaak het woord ‘Sensitive’ of ‘0%’, wat betekent dat de deo geen parfum, alcohol en/of aluminiumzouten bevat.

Overmatig zweten

Zweet je veel? Dan doe je er goed aan om een deodorant met aluminiumzouten te gebruiken. Kies dan voor een anti-transpirant of anti-perspirant. Deze maskeren niet alleen een ongewenste lichaamsgeur, maar verminderen ook de productie van zweet.

Deodorant weggooien

Als je deodorant leeg is, gooi je hem weg. Het is afhankelijk van de vorm waar hij hoort. Zo hoort een spuitbus bij het restafval, ook als er nog een beetje deodorant in zit. Een roller van glas hoort na gebruik in de glasbak. Is de dop gemaakt van plastic? Haal deze er dan af en doe die bij het plastic afval (PMD). Is de hele deodorantstick gemaakt van plastic? Dan mag deze in zijn geheel bij het plastic afval.

De beste deodorant voor jou

Een vieze zweetgeur? Die wil je liever niet. Daarom gebruik je waarschijnlijk elke dag een deodorant. Je kunt kiezen voor een deodorant die de zweetgeur maskeert of een die er ook voor zorgt dat je minder zweet. Deze breng je aan met een spray, een roll-on of als crème. Deodoranten zijn veilig in gebruik en zorgen ervoor dat je de oksels de hele dag fris blijven!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Het Kruidvat Anti-haargroei Serum: de must-ha...
close

Next

Nieuw! Kruidvat beautydrinks: beauty van binn...