BLOG Kruidvat

Een droge hoofdhuid: hoe ontstaat het en wat doe je ertegen?

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 02/02/2021

Weg met die jeuk!

Word je soms gek van de jeuk op je hoofdhuid? Of heb je last van roosachtige huidschilfers of een strakke hoofdhuid? Dan heb je mogelijk een te droge hoofdhuid. Hier ontdek hoe een droge hoofdhuid ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

Wat is een droge hoofdhuid?

Je huid is een orgaan. Soms heeft een orgaan een minder gezonde toestand, en dat geldt ook voor je huid, en dus je hoofdhuid. Een gezonde hoofdhuid maakt in de diepere lagen constant nieuwe huidcellen aan. De oude cellen in de buitenste laag worden juist afgebroken. Zo vernieuwt je hoofdhuid zichzelf continu. Deze lagen zorgen ervoor dat je hoofdhuid genoeg vocht vasthoudt.

Bij een droge hoofdhuid is dit systeem verstoord. Hierdoor verlies je vocht en wordt je hoofdhuid droog. Een droge hoofdhuid voelt meestal jeukend en schilferig aan.

Hoe ontstaat een droge hoofdhuid?

Maar waarom ontstaat een droge hoofdhuid nu eigenlijk? Er zijn verschillende oorzaken en het is soms lastig om te achterhalen wat bij nu precies bij jou de boosdoener is. Daarom is het handig om allemogelijke oorzaken na te gaan:

 • Je gebruikt te vaak harde verzorgingsproducten. Shampoo reinigt je hoofdhuid en droogt haar daarbij uit. Als je te vaak je haar wast, kan je hoofdhuid daardoor heel droog worden.
 • Het is winter. In de winter is de lucht droger en zet je de verwarming vaker aan, wat de lucht in je huis droger maakt. Dit zorgt ervoor dat je hoofdhuid sneller uitdroogt.
 • Rook je? Dan is de kans op een droge hoofdhuid groter. Een goede reden om te stoppen met roken dus!
 • Stress. Stress veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen en een droge hoofdhuid is er daar één van.
 • Hormonale veranderingen. Kom je net in de puberteit of in de overgang? Of ben je zwanger? Dit kan veranderingen in je hoofdhuid veroorzaken.
 • Je hebt allergieën. Een allergische reactie kan worden veroorzaakt door sommige verzorgingsproducten. Deze irritaties kunnen je hoofdhuid uitdrogen.

Wat is het verschil tussen roos en een droge hoofdhuid?

Veel mensen denken dat roos bij een droge hoofdhuid hoort. Dat klopt niet. Droge hoofdhuid veroorzaakt geen roos. Als je droge hoofdhuid hebt, kunnen er wel droge, witte schilfertjes van je hoofdhuid loskomen, wat lijkt op roos. Maar roos is vettiger en  geliger van kleur. Het heeft dan ook geen zin om je droge, jeukende hoofdhuid te bestrijden met anti-roosshampoo. Sterker nog, hierdoor kunnen je klachten zelfs verergeren.

Wat doe je tegen een droge hoofdhuid?

Het is interessant om te weten hoe een droge hoofdhuid ontstaat, maar je wilt er vast graag snel vanaf! Dus hoe behandel je je droge hoofdhuid en die vervelende jeuk? Hier geven we je tips waarmee je hoofdhuid in no time weer gezond is:

 • Gebruik een milde shampoo. Probeer eens een shampoo zonder sulfaten en met verzorgende oliën zoals kokosolie, avocado-olie of arganolie. Onze favoriet is de Shea Moisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Shampoo . 
 • Was je haar niet te vaak. Vaak je haar wassen, zeker met een sulfaatshampoo, droogt je huid uit. Eén tot twee keer per week je haar wassen is meestal het beste.
 • Borstel niet te hard. Hard borstelen beschadigt je hoofdhuid en zal de drooghuid en jeuk van je hoofdhuid alleen maar erger maken. Neem ’s ochtends rustig de tijd voor het borstelen.
 • Douche niet te heet. Heet water droogt je hoofdhuid uit. Probeer te wennen aan een iets lagere douchetemperatuur, of vermijd dat de stralen je hoofdhuid raken wanneer je niet je haren wast.
 • Vervang je katoenen kussensloop. Katoen slaapt heerlijk! Maar het is een relatief ruwe stof die je huid uitdroogt. Je kunt beter kiezen voor een kussensloop van satijn, zijde of bamboevezels. Ook is een gladde stof beter voor de conditie van je haar. Zo sla je twee vliegen in één klap dus.
 • Drink meer water. Een van de belangrijkste behandelingen voor een droge hoofdhuid is voldoende water drinken. Je huid gebruikt het water om gehydrateerd en soepel te blijven. Afhankelijk van je gewicht moet je minimaal zes tot acht glazen water per dag drinken.

We hopen dat je snel van je droge hoofdhuid en jeuk af bent!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Een exfoliant, wat is dat eigenlijk?
close

Next

Atopisch of constitutioneel eczeem: wat is he...