BLOG Kruidvat

Buikgriep: dit kun je doen!

Leestijd: 11 minuten
Geplaatst op: 04/11/2022

Buikgriep: dit kun je doen!

Buikgriep is erg vervelend. Je bent misselijk, hebt hoofdpijn, moet misschien wel overgeven en hebt diarree. Het liefst blijf je de hele dag dicht in de buurt van de WC. Troost je met de gedachte dat buikgriep meestal vanzelf weer overgaat. Maar tot die tijd wil je de klachten natuurlijk wel wat verlichten. Hier lees je alles over buikgriep, wat de symptomen zijn en wat je het best kunt doen om ervan af te komen.

Wat is buikgriep?

Aan de binnenkant van je maag en darmen zit slijmvlies. Bij buikgriep raakt dit slijmvlies ontstoken. De boosdoener is vaak een virus en soms een bacterie. Een bekende veroorzaker van buikgriep is het norovirus. Dit komt meestal via je mond in je maag of darmen terecht.

Als je buikgriep hebt, heb je vaak klachten zoals diarree of overgeven. Daarnaast kun je misselijk zijn en buikpijn, hoofdpijn of koorts hebben. Als je veel moet overgeven en/of zwaar aan de diarree bent, bestaat de kans dat je niet voldoende vocht binnenkrijgt. Het belangrijkste advies bij buikgriep is dan ook om goed te drinken.

Symptomen van buikgriep

Buikgriep is heel vervelend en je voelt je vaak absoluut niet fit. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Diarree
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Buikpijn
 • Hoofdpijn
 • Koorts

Bij heftige diarree, vooral als dit samengaat met overgeven en koorts, bestaat de kans dat je uitdroogt. Bij kleine kinderen en ouderen is het risico op uitdroging groter. Uitdroging is ernstig en moet direct worden behandeld. Ben je bezorgd? Bel dan je huisarts.

Hoe krijg je buikgriep?

Veel virussen die buikgriep veroorzaken, zijn makkelijk van mens tot mens over te dragen. Je krijgt het buikgriepvirus dan meestal ook van iemand die buikgriep heeft, bijvoorbeeld door iemand een hand te geven of als iemand met buikgriep hoest of niest. Daarnaast kun je buikgriep krijgen door het eten van bedorven voedsel of het drinken van besmet water.

Is buikgriep besmettelijk?

Doordat het buikgriepvirus van mens op mens en via de lucht kan worden overgedragen, is het virus zeer besmettelijk. Heb je buikgriep? Maak je handen dan goed schoon nadat je aan je mond hebt gezeten, naar de WC bent geweest of hebt overgegeven. Zo kun je het risico verminderen dat je de buikgriep overdraagt aan de mensen om je heen.

Hoelang blijf je dan besmettelijk? Als je buikgriepklachten weg zijn, ben je na drie dagen niet meer besmettelijk. Omdat je de buikgriep makkelijk kunt overdragen aan anderen, is het dan ook aan te raden om thuis te blijven.

Tip: bij buikgriep is het dus belangrijk om je handen goed schoon te houden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een middel gebruiken zoals Sterillium Handdesinfectiemiddel.

Hoe lang duurt buikgriep?

De incubatietijd van buikgriep is 1 tot 3 dagen. Dit betekent dat je na contact met het virus zoveel tijd hebt voordat je er last van kunt krijgen. Buikgriep gaat meestal binnen een week over. Gemiddeld voel je je binnen vier tot zeven dagen weer helemaal beter.

Heerst er buikgriep op het moment?

Op sommige momenten in het jaar kan er ineens buikgriep rondgaan. Hoe weet je of het heerst? Online zijn websites te vinden die het aantal meldingen bijhouden en ook van welke symptomen de mensen last hebben. Als je weet dat het heerst kun je hier rekening mee houden door bijvoorbeeld op je persoonlijke hygiëne te letten.

Wat kun je doen bij buikgriep?

Als je buikgriep hebt kan dit veel vragen van je lichaam. Hier zijn een aantal tips die je kunnen ondersteunen bij de klachten.

Water drinken

Bij buikgriep verlies je veel vocht. Door goed te blijven drinken voorkom je dat je uitdroogt en voel je je snel weer wat beter. Probeer de hele dag door kleine beetjes te drinken. Het is het beste om gewoon water te drinken. Laat vruchtensappen en frisdrank even staan. Dit kan je buik van slag maken door de suikers die erin zitten. Als je veel overgeeft, kun je kleine beetjes tegelijk drinken. Op deze manier hou je toch nog wat vocht binnen.

Let op je hygiëne

Persoonlijke hygiëne speelt een belangrijke rol bij buikgriep. Ben je naar de WC geweest? Zorg dan dat je het toilet schoon achterlaat, zodat je een ander minder snel kan besmetten en was daarna goed je handen. Was je handen ook voordat je gaat eten. Zo verklein je de kans dat je een ander of jezelf blijft besmetten.

Wat moet en kan je eten als je buikgriep hebt?

Als je buikgriep hebt kan je eetlust flink verminderd zijn. Maar je mag eigenlijk alles gewoon eten. Eet vooral waar je trek in hebt. Je lichaam kan de voedingsstoffen goed gebruiken, maar forceer het niet. Vooral de eerste anderhalve dag heb je waarschijnlijk niet veel trek.

Dit kun je eten en drinken met buikgriep:

Als je ziek bent heeft je lichaam, net zoals anders, behoefte aan verantwoord voedsel. Bij buikgriep zijn de volgende producten dan ook goed om te eten:

 • Als je buikgriep hebt, verlies je veel vocht. Door goed te blijven drinken voorkom je dat je uitdroogt en voel je je snel weer wat beter.
 • Vezels: het is goed om voldoende vezels te eten. Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezels. Deze vezels werken als het ware als een spons waardoor ze water opnemen. Hierdoor wordt je ontlasting dikker en soepeler.
 • Lichte maaltijd: heb je weinig zin in eten? Neem dan een kopje groentesoep of bouillon.
 • Droger voedsel: soms komt je maag ook tot rust door wat droger voedsel te eten, zoals crackers, koekjes en beschuit.

Behandeling van buikgriep

Er zijn ook tabletten die je kunt nemen bij diarree. Zo heb je bijvoorbeeld Norit Tabletten*. Deze bevatten geactiveerde kool, wat door het grote inwendige oppervlak in je maagdarmkanaal aanwezige schadelijke of ongewenste stoffen kan binden. Let wel op: neem dit middel niet als je last hebt van ernstige verstoppingen in het darmkanaal, plotselinge buikpijn of een met zweervorming gepaard gaande ontsteking van je dikke darm.

Een ander geneesmiddel dat je kunt nemen is Imodium Diarree Smelttabletten*. In dit middel zit loperamidehydrochloride. Dit is een stofje dat sterk de voortstuwende bewegingen van je darm vermindert. Op deze manier werkt Imodium tegen diarree. Het stopt de diarree meestal binnen een paar uur. Dit middel mag niet toegediend worden aan kinderen jonger dan 2 jaar.

* Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Wanneer moet je naar de huisarts met buikgriep?

Buikgriep is heel vervelend, maar gaat gelukkig meestal vanzelf weer over. In deze gevallen moet je wel contact opnemen met je huisarts:

 • Als je 3 dagen meer dan 6 keer per dag waterdunne diarree hebt;
 • Bij diarree en 3 dagen koorts;
 • Als je bloed of slijm bij je ontlasting hebt;
 • Als je suf en/of verward bent of geneigd bent flauw te vallen;
 • Bij continue of hevige buikpijn.

Bij 70-plussers en kinderen onder de 2 jaar moet je eerder contact met de huisarts opnemen:

 • Na 1 dag met meer dan 6 keer waterdunne diarree;
 • Na 1 dag koorts, terwijl er ook diarree is;
 • Na 8 tot 12 uur niet meer plassen;
 • Wees extra alert als je diabetes, hartfalen of nierproblemen hebt of geneesmiddelen op recept gebruikt. Neem ook in deze gevallen contact op met je huisarts.

Buikgriep? Zorg voor een goede hygiëne en pak je rust

Nu weet je wat je het beste kunt doen bij buikgriep Het is dus belangrijk om thuis je rust te pakken, genoeg water te drinken en te zorgen voor een goede hygiëne. Was bijvoorbeeld regelmatig je handen en maak je WC en plekken die je vaak aanraakt, zoals deurklinken, goed schoon.

Disclaimer: deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 04 november 2022

Bronnen

close

Previous

Schimmelinfectie: soorten en behandelingen
close

Next

Droge handen: tips tegen schrale handen