
Wei-eiwitten naast je dagelijkse voeding: alles wat je erover wilt weten
Eiwitten dragen bij aan herstel, ontwikkeling en behoud van spierweefsel na fysieke inspanning. Niet zo gek dus dat veel sporters naast hun dagelijkse voeding baat hebben bij eiwitten Wat zijn wei-eiwitten of ‘whey protein’ precies? Wij onthullen alle geheimen!
Eiwitten
Eiwitten komen in je voeding voor. Vlees, vis, peulvruchten en noten bevatten eiwitten. Je kunt ervoor kiezen om extra eiwitten te nemen. Dit is niet bedoeld als vervanging van een gevarieerd voedingspatroon, maar doe je echt ter aanvulling. Dit kan in de vorm van vloeibare wei, in het Engels whey. Vloeibare wei blijft over na de productie van kaas. Het wordt gedroogd en gefilterd, waardoor er een puur eiwitpoeder overblijft. Dit bevat meestal 80% aan eiwitten. Als het nog verder wordt gefilterd, zit er zelfs 90% eiwitten in. Dit noem je een wei-eiwit-isolaat.
Hoeveel eiwitten heb je nodig?
Gezonde mensen hebben gemiddeld 0,83 gram eiwitten (die ze binnenkrijgen via de voeding) per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit betekent dat iemand van 70 kilogram zo’n 58 gram eiwitten via de voeding per dag nodig heeft.
Kracht- en duursporters hebben meer eiwitten nodig. Bij krachtsporten staat de ontwikkeling van spierkracht centraal, zoals bodybuilding en kogelstoten. Bij duursporten ligt het accent op uithoudingsvermogen, zoals hardlopen, zwemmen en wielrennen. Het advies voor zowel kracht- als duursporters is om tussen de 1,2 tot 2,0 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht te nemen. Dit betekent dat een sporter van 70 kilogram, 84 tot maximaal 140 gram eiwitten via de voeding nodig heeft. De eiwitbehoefte kan per persoon variëren.

Tip: Je kunt het eiwitpoeder zowel met water als met melk aanmaken.
Voor iedere sporter wat wils!
Eiwitten haal je uit je dagelijkse voeding. Daarnaast kun je kiezen voor aanvulling.
Kruidvat heeft verschillende soorten wei-eiwit in het assortiment:
- Kruidvat 100% Pure Whey met Vanillesmaak is een eiwitsupplement met 32 gram eiwit.
- Eiwitten dragen bij aan herstel, ontwikkeling en behoud van spierweefsel na fysieke inspanning.