BLOG Kruidvat

Nagelbijten, stop nu met deze ongezonde gewoonte

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 25/10/2022

Nagelbijten, stop nu met deze ongezonde gewoonte

Ben jij een nagelbijter? Veel mensen bijten op hun nagels of vingertopjes als ze zenuwachtig of  gespannen zijn. Het is een vervelende en voor sommige ook een lelijke gewoonte, maar wist je dat nagelbijten zelfs schadelijk  kan zijn? In deze BLOG vertellen we je alles over nagelbijten, van de opvallendste feitjes tot handige tips om te stoppen en mooi verzorgde nagels te krijgen.

Wat is nagelbijten?

Nagelbijten is een gewoonte waarbij je stukjes van je nagels of de huid rondom je nagels afbijt of afpulkt. We spreken ook van nagelbijten als nagelriemen, eelt en huid rondom de nagel wordt weggebeten of gepulkt. Nagelbijten komt in allerlei gradaties voor, van het wegpulken van een los huidvelletje tot het tot bloedens toe wegknagen van de nagels.

Het nagelbijten start voor de meeste mensen wanneer ze tussen de 4 en 6 jaar oud zijn. Wist je dat bijna een kwart van de mensen op zijn nagels bijt? Schoolgaande jongeren spannen de kroon. Bijna de helft van de jongeren bijt op zijn nagels en blijft dit doen tot in hun volwassen leven.

Waarom bijt je op je nagels?

Waarom we precies op onze nagels bijten is nooit echt onderzocht, maar er zijn wel veel hypotheses over gedaan. Nagelbijten is een onbewust impuls bij veel mensen. Mensen bijten op hun nagels uit gewoonte, omdat ze zich vervelen, omdat ze zenuwachtig of gespannen ervaren. Maar ook erfelijkheid speelt soms een rol.

De gevolgen van nagelbijten

Naast het feit dat je sociale omgeving het waarschijnlijk niet echt waardeert wanneer je naast ze op de bank je handen zit kaal te knagen en overal losse stukjes nagel achterlaat, is nagelbijten ook niet helemaal zonder gevolgen. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen van deze gewoonte af willen. Dit zijn de gevolgen van (langdurig) nagelbijten:

 • Slechte hygiëne
 • Een slechte adem
 • Je krijgt zwakkere tanden
 • Sneller infecties
 • Je kan schadelijk stoffen binnenkrijgen
 • Je nagels groeien niet meer terug

Slechte hygiëne

Onder je nagels zit vuil en bacteriën. Bedenk maar eens wat je met je vingertoppen op een dag allemaal aanraakt. Al deze bacteriën komen in je mond en je lichaam als je op je nagels bijt. En dat verhoogt de kans op een infectie.

Een slechte adem

Door constant met je vingers in en aan je mond te zitten krijg je extra bacteriën in je mond. Dit zorgt voor een onfrisse adem. En dat wil je niet!

Je krijgt zwakkere tanden

Door de kracht die je tanden nodig hebben tijdens het knabbelen op je nagels, slijten je tanden sneller. De kans op afgebroken tanden en het verlies van tanden is daardoor groter.

Sneller infecties

Ook je tandvlees is niet blij met de bacteriën. De stukjes afgebeten nagel kunnen zelfs in je tandvlees gaan zitten en daar ontstekingen veroorzaken.

Door het bijten op je vingertoppen kunnen kleine wondjes ontstaan. Als je ze daarna weer in je vochtige mond steekt, wordt het wondje de ideale plaats voor een ontsteking.

Je kunt schadelijke stoffen binnenkrijgen

Heb jij je nagels in een prachtige kleur gelakt? Zonde als je dit er direct weer af bijt. En die nagellak bevat stoffen die je beter niet binnen kan krijgen.

Je nagels groeien niet meer terug

Als je een chronische nagelbijter bent, bestaat er het risico dat je je nagels zover afbijt, dat ze niet meer terug groeien. Wanneer je nagelbedden zo erg beschadigd zijn door het geknabbel en geknaag kan je nagel hier niet meer goed op groeien. Je blijft dan de rest van je leven met kleine, korte nagels zitten. Zonde!

Nagelbijten afleren

Wil jij graag van dat vervelende nagelbijten af en ben je afgeschrikt door de gevolgen die deze vervelende gewoonte kan hebben? Dan hebben wij hier voor jou een aantal goede tips:

 • Knip en lak je nagels. Het is heel simpel, van korte nagels kan je minder afbijten. Een laagje nagellak geeft een vieze smaak. En zeg nou zelf, het is toch ook zonde om daar een hapje van te nemen?
 • Iets te kauwen. Heb je de sterke behoefte om je mond te laten bewegen? Neem dan een stukje kauwgom of pepermuntje. Dat is ook nog eens smaakvoller!
 • Kunstnagels. Misschien een beetje een iets drastischere verandering, maar kunstnagels zijn een handig middel tegen het nagelbijten. Vooral als je net gestopt bent, kan dit goed helpen.
 • Vertel anderen dat je stopt met nagelbijten. Zo kunnen zij je erop wijzen als je ongemerkt weer begint.
 • Pleister plakken. Werkt dit allemaal niet? Dan kun je ook altijd nog een pleister op je nagel plakken. Die smaakt ook echt niet lekker.
 • Pak de oorzaak aan. Ben jij een stresskip en ga je daarom nagelbijten? Pak die spanning dan eerst aan. Wedden dat het nagelbijten daarna ook minder wordt?
 • Maak je nagels onaantrekkelijk. Er zijn speciale bittere middeltjes die je nagels een vieze smaak geven.

Nagellak tegen nagelbijten

Soms is het beter om jezelf eraan te herinneren dat je moet stoppen met knagen. Een anti-nagelbijtlak kan dan een oplossing zijn. Er zijn speciale transparante lakjes voor je nagels met een bittere of vieze smaak. Elke keer als je je vingers in je mond stopt proef je de lak. Dit zou een extra reminder moeten zijn dat je dit dus niet moet doen. Probeer bijvoorbeeld Byte-X. Door elke dag een dun laagje van dit middel op je nagels te smeren leer je het nagelbijten snel af.

Waarom je nu moet stoppen met nagelbijten

Het is lastig om patronen te verbreken, maar wanneer dit eenmaal gelukt is kan je wel genieten van mooie en verzorgde nagels zonder dat je er allerlei nare kwaaltjes aan over houdt.

Ben je benieuwd welke producten, zoals bijvoorbeeld nagellakjes, uit ons assortiment kunnen helpen tegen nagelbijten? Ga dan snel naar onze webshop of kom langs in een van onze winkels.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 25 oktober 2022

close

Previous

Volle en gevoede wimpers met Kruidvat Full &#...
close

Next

Droogshampoo: dit moet je erover weten!