BLOG Kruidvat

Wat zijn mee-eters en hoe verwijder je ze?

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 01/03/2021

Mee-eters verwijderen is makkelijker dan je denkt!

Heb je van die kleine zwarte puntjes op je huid? Dan heb je waarschijnlijk een mee-eter. Maar wat veel mensen niet weten, is dat een mee-eter ook wit kan zijn. Wil je weten hoe dat kan? Lees dan snel door. Hier vertellen we je wat een mee-eter precies is, hoe hij ontstaat en, het belangrijkste, hoe je hem verwijdert. Want dat wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk.

Wat zijn mee-eters?

Mee-eters zijn kleine zwarte of witte puntjes op je gezicht. Dat is tenminste wat je ervan ziet. Mee-eters zijn namelijk erg klein, meestal tussen de 1 en 3 millimeter. Als je een mee-eter hebt, betekent dit dat er een porie verstopt zit. Je poriën zijn kleine openingen in je huid die bij je zweet- en talgklieren horen. Via deze openingen verlaten talg en zweet je huid. Als het zweet, de talg en soms ook dode huidcellen zich bij je porie ophopen, ontstaat een mee-eter. Een mee-eter is dus eigenlijk een gedeeltelijke of complete verstopping van een porie.

Mee-eters worden ook wel comedonen genoemd. Er zijn twee soorten mee-eters:

  • Blackheads zijn open comedonen. Je herkent ze aan het bekende zwarte puntje. Dit is een propje talg met soms wat dode huidcellen. De talg kleurt zwart doordat het in aanraking komt met de zuurstof in de lucht. Dit noem je oxideren.
  • Whiteheads zijn gesloten comedonen. Je porie is dan nog dicht waardoor de talg zich net onder je huid ophoopt. Hierdoor is deze mee-eter te herkennen aan een wit of huidkleurig puntje. De verstopte porie oxideert niet en kleurt daarom niet zwart. Omdat gesloten comedonen iets onder je huid liggen, zijn ze lastiger te verwijderen dan open comedonen.

Je vindt mee-eters vooral op je voorhoofd, neus en kin. In deze T-zone zijn je talgklieren namelijk het actiefst. Maar je kunt mee-eters ook op andere delen van je lichaam hebben, zoals op je rug.

Hoe ontstaan mee-eters?

Talgophopingen zijn de belangrijkste veroorzaker van mee-eters. Maar dat betekent niet dat talg slecht is. Talg houdt je huid en haarzakjes namelijk soepel en voorkomt dat ze uitdrogen. Maar als de talg, soms in combinatie met dode huidcellen en zweet, zich ophoopt, kan dat wel problemen geven. Een ophoping van talg verstopt je poriën waardoor mee-eters ontstaan.

Zo’n talgpropje kan ontstaan doordat je lichaam teveel talg aanmaakt. Dit kan komen door:

  • Hormonen
  • Make-up en bepaalde ingrediënten in je huidverzorgingsproducten
  • Medicijngebruik
  • Medische aandoeningen
  • Voeding

Wat is het verschil tussen puistjes en mee-eters?

Als je porie verstopt zit, zien bepaalde bacteriën hun kans. Als het aantal bacteriën groeit en het haarzakje ontstoken raakt, kan een puistje ontstaan. Een puistje is dus niet hetzelfde als een mee-eter. Puistjes zijn namelijk een ontstekingen. Soms gaat aan deze ontsteking een mee-eter vooraf, maar dat hoeft niet.

Hoe verwijder je mee-eters?

Het is misschien verleidelijk om een mee-eter met de hand te verwijderen en gesloten comedonen uit te drukken. We raden je aan om dit niet te doen. Hiermee vergroot je namelijk de kans op ontsteking. Er zijn betere manieren om van mee-eters af te komen:

  • De bekendste tool voor het verwijderen van mee-eters is de mee-eterverwijderaar. Gesloten mee-eters prik je eerst door met de scherpe kant van deze tool. Vervolgens zet je het lusje erop en druk je zachtjes om de mee-eter te verwijderen. Wil je het jezelf nog wat makkelijker maken? Gebruik dan deze elektrische Kruidvat TS-203 Mee-eterverwijderaar. Deze werkt als een soort stofzuiger voor je huid.
  • Voor het verwijderen van mee-eters op je neus zijn neusstrips ideaal. Je plakt deze strips op je neus, laat ze even zitten en trek ze er volgens samen met de mee-eters af. Ga bijvoorbeeld voor deze Kruidvat Originals Charcoal Neusstrips met houtskool.
  • Door je huid te exfoliëren maak je verstopte poriën vrij. Hiermee verwijder je dode huidcellen en ook mee-eters met een mild zuur. Meer weten? Lees dan alles over exfoliëren in Een exfoliant, wat is dat eigenlijk?

Heb je veel last van mee-eters of zie je het niet zitten om ze zelf te verwijderen? Plan dan een bezoekje bij de schoonheidsspecialiste en laat ze professioneel verwijderen.

Hoe voorkom je mee-eters?

Ook voor mee-eters geldt: voorkomen is beter dan genezen. Als er geen mee-eters ontstaan, hoef je ze ook niet te verwijderen. Als je mee-eters ontstaan door hormonen, ziekte of medicijngebruik, dan is het lastig om de oorzaak aan te pakken. Als je veel last hebt van mee-eters door medicijnen of medische aandoeningen raden we je aan contact op te nemen met je huisarts.

Als de mee-eters ontstaan door voeding, make-up of huidverzorging dan kun je wel wat doen om ze te voorkomen.

Voeding
Bepaalde voeding kan ervoor zorgen dat je huid meer talg produceert. Hierdoor is de kans op mee-eters groter. Als je veel suiker, zout of onverzadigd vet binnenkrijgt, heeft dat invloed op je huid. Suiker zorgt bijvoorbeeld voor de aanmaak van insuline wat je talgproductie verhoogt. Maar ook zuivel bevat bijvoorbeeld een bepaald hormoon dat van invloed is op je talgproductie. Als je veel last hebt van mee-eters, is het verstandig om een tijdje op je voeding te letten om te ontdekken of ze hierdoor ontstaan.

Met de juiste voeding kan je ook goed voor je huid zorgen en zo voorkomen dat je mee-eters krijgt. Zo is het belangrijk om minimaal twee liter water per dag te drinken en ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine A en vitamine C binnenkrijgt. Deze vitamines helpen namelijk bij het herstellen en vernieuwen van je huid.

Make-up en gezichtsreiniging
Die zwarte puntjes op je huid maken je niet mooier. Je hebt daardoor misschien de neiging om ze te bedekken met een laagje make-up, maar dat werkt juist averechts. Hiermee zorg je ervoor dat je huid niet kan ademen en je poriën sneller verstopt raken. Geef je huid daarom regelmatig de kans om even te ademen. Ga af en toe een dagje make-uploos door het leven en vergeet sowieso niet om je huid één of twee keer per dag goed te reinigen. Gebruik daarbij wel een milde reiniger om te voorkomen dat je je talgklieren juist stimuleert.

Tip: gebruik voor het reinigen van je gezicht bijvoorbeeld deze Kruidvat Pure Cleansing Step 1 Reinigingsgel. De gel verfrist en zuivert je huid en bestrijdt mee-eters.

Wil je graag make-up dragen? Let er dan op dat je make-up niet-comedogeen is. De make-up bevat dan geen ingrediënten die je poriën verstoppen. En dat voorkomt mee-eters.

Huidverzorging
Het reinigen van je gezicht is een must voor het schoon en vrij houden van je poriën. Daarnaast is het ook belangrijk om niet te vette huidverzorgingsproducten te gebruiken. Deze kunnen je poriën namelijk afsluiten. Gebruik een huidverzorgingsproduct dat snel in je huid trekt en niet vettig aanvoelt op je huid. Kies bijvoorbeeld voor een crème speciaal voor de vette huid, zoals de Biodermal Vette & Gemengde Huid Crème.

Ook kun je de productie van talg tegengaan met deze Kruidvat Pure Nourishing Step 5 Talg Reducerende Crème. De crème helpt de talgproductie te verminderen en bevat daarnaast hydraterende bestanddelen die voorkomen dat je huid uitdroogt.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Nieuw bij Kruidvat! Natural & Easy haark...
close

Next

Hairdo on a budget: zo krijg je budgetproof d...