
Puistjes: zo kom je er snel vanaf
Pukkels, bultjes, karbonkels, oftewel: puistjes! We hebben ze allemaal wel eens in minder of meerdere mate gehad. Als tiener, of bij vrouwen, rond je menstruatie of zwangerschap. In deze BLOG leggen we je uit waarom en hoe je puistjes krijgt, wat je kan doen om ze te voorkomen én, niet geheel onbelangrijk, hoe je ze op de juiste manier kan verwijderen. Ben je benieuwd hoe je dit doet? Lees dan gauw verder.
Wat zijn puistjes?
Een puistje is een kleine ontsteking van je huid die veroorzaakt wordt door een ontsteking in je talgklier. Het heeft vaak een rode kleur en na verloop van tijd kan er een wit puntje ontstaan waar pus uit kan komen. Puistjes vallen onder een vorm van acne, maar zijn niet een-op-een hetzelfde. In onze blog over acne leggen we je precies uit hoe dat zit.
Hoe ontstaan puistjes?
Puisten ontstaan wanneer je porie verstopt raakt. Pukkels of puistjes kunnen om verschillende redenen ontstaan. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door:
- Verandering in je hormonen
- Genen
- Strakke kleding
- Medicatie
- Dragen van make-up die je huid afsluit
- Verzorgingsproducten
Waar op je lichaam kan je puistjes krijgen?
Zowel mannen als vrouwen krijgen puistjes. Je kan overal op je lichaam puistjes krijgen. Toch zijn er wel een paar plekken waar ze net wat vaker voor kunnen komen. Zo krijg je puistjes vooral op je:
- Gezicht (T-zone: kin, neus en voorhoofd);
- Borst;
- Rug;
- En bovenarmen.
Puistjes op je voorhoofd
Veruit de meeste puistjes krijg je op je gezicht en dan vooral de bekende T-zone. Dit zijn vaak de wat vettere gedeeltes van je gezicht. Onder de T-zone vallen je voorhoofd, neus en kin.
Puistje vs. koortslip
Heb je een plekje op of rond je lip? Dan hoeft het niet altijd een puistje te zijn. Het kan ook een koortslip zijn. In het beginstadium is het soms lastig te beoordelen of het om een beginnende koortslip of een puistje gaat. Wel zit er een belangrijk verschil tussen de twee.
Het belangrijkste verschil tussen een puistje en een koortslip is dat je bij een koortslip vaak meer dan een puntje onder je huid voelt. Het is vaak wat bobbeliger en verzamelt zich op een plek. Ook zal je merken dat de plek wat meer gaat jeuken en dat er na verloop van tijd een korstje ontstaat. Een koortslip zit ook vol met vocht. Een puistje zit vol met pus. Wanneer het een puistje is zal je waarschijnlijk ook maar een plekje voelen. Na een tijdje zal er op dit plekje ook een wit puntje komen.
Heb je erg veel last van een hardnekkige plek op of rond je lip en kan je niet met zekerheid zeggen of het om een puistje of een koortslip gaat? Probeer er dan vooral niet aan te zitten of hem uit te knijpen. Je kan het beste contact opnemen met je huisarts.
Puistjes verwijderen
De meeste mensen zijn het er wel over eens dat een puist met zo’n dikke, witte punt erop niet zo aantrekkelijk is. Bovendien vinden veel mensen het verwijderen van een puistje enorm fascinerend. De tv-serie Dr. Pimple Popper is niet voor niks zo populair. Toch moet je er wel op letten dat je de puist of mee-eter op de juiste manier verwijdert. Anders kan je je huid beschadigen en maak je de kans op een ontsteking en nog meer puistjes alleen maar groter.
We hebben een kort stappenplan voor je samengesteld om je puistje op de juiste manier uit te knijpen:
- Check eerst of je een puistje al kan uitknijpen. Heeft hij een geel kopje? Dan kan je hem uitdrukken. Is hij nog rood? Dan kan je er beter nog even van af blijven.
- Zorg altijd dat je schone handen hebt. Was daarom eerst goed je handen, ook onder je nagels.
- Knijp het puistje uit met schone tissues, watjes of een wattenstaafje. Zorg dat je de pus niet aanraakt. Gebeurt dit wel, was dan snel je handen.
- Stop (op tijd) met knijpen. Als er geen pus meer uit het puistje komt of als je een klein beetje bloed ziet dan is het puistje leeg.
- Maak het gebied schoon en ontsmet het uitgeknepen puistje met een middel op alcoholbasis, zoals Sterilon.
Puistjes voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. We hebben daarom wat handige tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen om de kans op puistjes zo klein mogelijk te maken.
- Houd je huid schoon
- Was je kussensloop en kleding
- Ontdek de oorzaak
- Let op met make-up

Houd je huid schoon
Het belangrijkste wat je kan doen om puistjes te voorkomen is je huid goed schoonhouden. Dit houdt in dat je twee keer per dag je gezicht moet reinigen en je huid schoonhoudt door regelmatig te douchen. Je kan je gezicht reinigen met een reinigingsgel of ander beautyproduct. Deze heb je voor elke huidtype.
Probeer ook niet te veel aan je huid te zitten. Door constant met je vingers je gezicht aan te raken verspreid je bacteriën over je huid. Ook het dragen van te strakke of synthetische kleding kan de kans op puistjes vergroten.
Was je kussensloop en kleding
Wanneer je je beddengoed of kleding niet regelmatig wast blijft er vuil en viezigheid in zitten. Dit kan je poriën verstoppen wat weer kan leiden tot puistjes. Probeer daarom kleding niet vaker dan een à twee keer te dragen. En ja, ook bh’s. Zweet je veel? Dan kan je je kleding het beste na een keer dragen wassen. Probeer je beddengoed elke week te wassen. Katoenen beddengoed is ademend en daardoor beter voor je huid.
Ontdek de oorzaak
Je huid zegt meer over je gezondheid dan je denkt. De plek waar de puistjes zitten kan namelijk wat zeggen over de oorzaak. Puistjes op je kin kunnen bijvoorbeeld betekenen dat je ongesteld moet worden.
Leestip: In onze blog ‘Puistjes op je rug‘ kom je erachter wat de oorzaak en de oplossing is van rugpuistjes.
Let op met make-up
Probeer ook af en toe make-upvrije dagen te hebben om je huid te laten ademen en ga ook nooit naar bed met je make-up op. Het is vast geen oud nieuws, maar belangrijk is het zeker wel. Als je het niet doet wordt niet alleen je bed en kussensloop vies, maar raken je poriën ook verstopt. En dit verhoogt de kans op een puistje aanzienlijk.
Zeg maar dag tegen puistjes!
We krijgen ze allemaal, maar toch zien we ze liever komen dan gaan. Voorkomen is het beste en met zorg voor je lichaam en gezicht kan je al heel wat puistjes vermijden.
Ben je benieuwd naar alle producten uit ons assortiment die je kunnen helpen om puistjes te voorkomen? Ga dan snel naar onze webwinkel of naar een van onze winkels.
Disclaimer:
Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 17 januari 2023
Bronnen: