
Gezicht scrubben: alles wat je moet weten
Je hebt deze stap vast al een paar keer langs zien komen in een skincareroutine. Scrubben heeft allerlei voordelen voor je huid, maar wanneer je het te vaak doet, kan je huid ook geïrriteerd raken. In deze blog vertellen we je alles wat je over het scrubben van je huid moet weten.
Wat is scrubben?
Een scrub is een crème-achtig huidverzorgingsproduct met schurende deeltjes erin. Als je het tussen je vingers wrijft, voel je kleine korreltjes. Deze korreltjes verwijderen de dode huidcellen van je huid. Je kan je gezicht op twee manieren scrubben:
- Chemisch
- fysiek exfoliëren.
Fysiek exfoliëren
Mechanische of fysieke exfoliators zijn allemaal scrubs die je huid reinigen door middel van wrijving. Deze scrubs gebruiken kleine deeltjes zoals microkorrels van zout of suiker, die je huidoppervlak als het ware polijsten wanneer ze tegen je huid worden gewreven.
Chemisch exfoliëren
Chemische exfoliatie omvat chemicaliën zoals hydroxyzuren en retinol om je huid te vernieuwen. AHA-exfoliators en BHA-exfoliators zijn daarbij twee hoofdtypen exfoliators.
AHA exfoliators bevatten in wateroplosbare zuren die over het algemeen afkomstig zijn van suikerhoudende vruchten. Deze zuren helpen de buitenste laag van je huid af te pellen en een egale teint te bereiken.
BHA’s zijn in olie oplosbaar en kunnen diep in je poriën dringen om overtollige talg en dode huidcellen te verwijderen en poriën te ontstoppen. Dit soort scrubs zijn ideaal voor mensen met een vette en acne-gevoelige huid.
Tip: benieuwd naar onze gezichtsscrubs? Bekijk hier het aanbod.
Waarom moet je je gezicht scrubben?
Scrubben oftewel exfoliëren kan helpen om je huid glad en schoon te maken door de droge en dode huidcellen die op je huid zitten te verwijderen. Je huid verliest namelijk iedere dag duizenden huidcellen. Geen paniek, dit is een heel normaal proces. Maar wanneer deze dode huidcellen zich opstapelen op je huid, ziet je huid er ineens een stuk doffer en onverzorgder uit.
Het scrubben van je gezicht zorgt er in eerste instantie voor dat de dode huidcellen verwijderd worden en de nieuwe huidcellen weer kunnen stralen, maar scrubben zorgt er óók meteen voor dat de talgkliertjes minder snel verstopt raken en je dus minder last hebt van onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters.
In onze blog ‘6 redenen waarom je je huid moet scrubben‘ lees je nog meer over de voordelen van exfoliëren.
Is scrubben goed voor je gezicht?
Hoewel het scrubben van je gezicht op z’n tijd goed is voor je huid, moet je het wel met beleid doen. Je (nieuwe) huid onder de dode huidcellen is namelijk vaak wat kwetsbaarder. Scrub je te hard of te lang door, dan loop je het risico om deze huid te beschadigen.

Hoe vaak moet ik mijn gezicht scrubben?
Het is niet nodig om je huid elke dag te scrubben. Een keer per week is genoeg om de meeste dode huidcellen van je huid te verwijderen. Wel kan het zijn dat je voor bepaalde huidtypen vaker of juist minder vaak kan scrubben.
Bij een droge huid hoef je niet meer dan een keer per twee weken of eens per maand je huid te scrubben. Ook een rijpe huid hoef je niet vaker dan eens per maand of een keer per twee weken te scrubben.
Heb je een vette huid of een acne-gevoelige huid? Dan kan je je huid twee keer per week scrubben. Kies wel liever voor een scrub met een fijne korrel, zodat je je huid niet beschadigd. Ga bijvoorbeeld voor de Simple Daily Skin Detox Clear Pore Scrub.
Tip: scrub je gezicht altijd in de avond. Dan heeft je huid de hele nacht de tijd om te herstellen. Lees in de blog ‘Een fijne avondroutine’ alles over een goede avondroutine en hoe je scrubben kan toevoegen in je routine.
Hoe moet ik mijn gezicht scrubben?
Je gezicht scrubben doe je op een andere manier dan dat je de rest van je huid scrubt. De huid op je gezicht is immers veel kwetsbaarder. Met dit stappenplan kan je op de juiste manier je gezicht exfoliëren.
- Maak je gezicht nat met wat lauwwarm water.
- Gebruik de toppen van je vingers om de gezichtsscrub op je voorhoofd, neus en kin aan te brengen.
- Beweeg daarbij vanuit het midden van je voorhoofd naar je slapen.
- Wrijf zacht over je neusbrug in de richting van het puntje van je neus.
- Maak cirkelvormige en stevige bewegingen aan de zijkant van je neus en vervolgens zachtere bewegingen op je wangen.
- Beweeg langs je kaak naar je kin.
- Scrub ten slotte langs je hals vanaf je kin naar beneden.
Belangrijk: sla de huid rond je ogen en je mond over. Dit is niet nodig omdat deze huid vaak wat kwetsbaarder is en daarom niet geschikt om te scrubben.
Gezicht scrubben bij puistjes
Heb je veel last van (jeugd)puistjes, mee-eters of acne? Dan kan je er baat bij hebben om scrubben een vast onderdeel te maken van je wekelijkse skincareroutine. Je kan je vette huid twee keer per week scrubben, maar kies dan wel voor een scrub met een fijne of zachte korrel. De Kruidvat Pure Cleansing Scrub helpt je huid te kalmeren en onzuiverheden te voorkomen.
In onze blog ‘Gezichtverzorging met Kruidvat Originals‘ lees je verder hoe je onder andere je vette huid goed kan verzorgen.
Zelf scrub maken
Heb je een beautyavondje gepland met je vriendinnen? Dan is het ook leuk om je eigen scrub te maken. Je kan je scrub afstemmen op je huidtype. Kies je exfoliant, de geur en alle andere onderdelen van je scrub en stel hem samen.
Zeezout en suiker zijn bijvoorbeeld geschikt voor iemand met wijde poriën, terwijl maanzaadjes beter zijn voor een gevoelige huid. Wij hebben wat scrubvarianten voor je op een rijtje gezet.
- Scrub van yoghurt, honing en suiker: ideaal voor een huid die last heeft van puistjes of mee-eters. Honing heeft namelijk een antibacteriële en ontsmettende werking. En hij ruikt ook heerlijk zoet.
- Koffiescrub: deze is perfect voor alle huidtypes en supermakkelijk te maken. Cafeïne stimuleert en bevordert de doorbloeding in je huid. Meng wat koffiepoeder met lauwwarm water en tadaa! Je kan beginnen.
- Olie- en suikerscrubs: heb je een droge huid? Dan is een scrub met olijf- en lijnzaadolie heerlijk en voedend.
- Yoghurtscrub: ook deze is prima voor elk huidtype. Deze scrub is voelt koel aan op je huid is en daarom perfect om je huid op te frissen. Meng hem met wat suiker, zeezout of maanzaadjes voor de perfect scrubcombinatie!
Laat je gezicht stralen
Je weet nu alles over exfoliëren wat er te leren valt. Probeer vooral uit welke scrub het beste past bij je huid en hoe vaak exfoliëren het beste resultaat geeft.
Ben je benieuwd welke producten uit ons assortiment je kunnen helpen? Bekijk dan al onze producten in de webshop of ga naar een van onze winkels.
Disclaimer:
Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 22 december 2022
Bron: