BLOG Kruidvat

Zelf je haar knippen? Geen probleem!

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 13/12/2022

Zelf je haar knippen? Geen probleem!

Hangt je pony halverwege je neus? Beginnen je krullen steeds meer een eigen leven te leiden? Tijd voor actie. Sta jij al met je jas in je handen om naar de kapper te gaan? Hang die dan maar weer aan de kapstok, want je kunt ook zelf je haren knippen. Je hoeft dan de deur niet uit én bespaart geld. Hier lees je alles over het zelf knippen van je haar.

Voor je begint nog 3 tips

Heb je de schaar al in de aanslag? Doorloop – voor je ijverig aan de slag gaat – eerst nog even de volgende drie stappen:

 • Stap 1. Leg alsjeblieft die huis-tuin-en-keukenschaar terug in de keukenla. Doe die stevig dicht. En ga even naar de winkel voor een kappersschaar.
 • Stap 2. Bepaal wat écht noodzakelijk is. Met goede verzorging kunnen veel kapsels nog best een paar maanden vooruit. Dan hoef je misschien alleen je pony bij te punten of nekhaartjes weg te scheren.
 • Stap 3. Verzamel de spullen die je nodig hebt: een goede schaar, een kam of haarborstel, een tondeuse en een kapmantel. Zorg ervoor dat je ook een plantenspuit bij de hand hebt om je haar tussendoor nog even nat te maken.

Tip: in onze webshop vind je alles voor het knippen van je haar en nog veel meer leuke haaraccessoires.

Nu kun je aan de slag!

Zelf lang haar knippen

Je lange haar is makkelijk recht af te knippen. Volg hiervoor dit stappenplan:

 1. Maak je haar vochtig. Borstel het daarna allemaal naar achteren en maak een zo laag mogelijke paardenstaart, helemaal in je nek. Bind het zo strak mogelijk vast met een elastiekje.
 2. Haal je staart naar voren, over je schouder, zodat je hem kunt zien.
 3. Druk je hele staart met je ene hand plat tussen twee vingers (zoals een kapper normaal je losse lokken knipt) en knip het met de andere hand in een rechte lijn af.
 4. Gebruik daarna twee spiegels om te controleren of je haar echt recht is. En vergeet je verzorgings- en stylingproducten niet!

Bovenstaande manier is ook ideaal voor het knippen van de puntjes. Je knipt dan gewoon slechts een paar centimeter af. Ideaal om van gespleten haarpunten af te komen!

Zelf je haren in laagjes knippen

Wil je je lange haren liever in laagjes knippen? Ook dat is heel simpel. Volg hiervoor deze 6 stappen:

 1. Maak je haar vochtig met een plantenspuit.
 2. Buig vervolgens je hoofd voorover en borstel al je haren naar voren. Borstel zover door dat je een paardenstaart kunt maken op je voorhoofd, zo dicht mogelijk bij je haargrens.
 3. Pak daarna de onderkant van je staart vast (recht voor je ogen) en knip je haar in een rechte lijn af.
 4. Als je het losschudt en droog föhnt, zie je het resultaat. Je haar valt hierdoor in laagjes.
 5. Knip niet meteen te veel af, bekijk eerst het resultaat. Desnoods kun je het droge haar nog wat bijpunten.
 6. Verzorg en style je haar daarna zoals je gewend bent.

Zelf kort haar knippen

Kort haar knippen vraagt vaak wat meer aandacht dan lang haar. Als je krullen hebt of middellang haar, wil je het waarschijnlijk vooral wat bijpunten zodat het niet in je ogen hangt. Knip krullend haar bij voorkeur droog. Op die manier zie je meteen het effect in natuurlijke staat. Een (steile) pony maak je wel eerst nat. Kam die zoals je hem draagt en knip hem dan voor de spiegel af zoals je het hebben wilt. Daarna droogföhnen en kijken of je nog wat haartjes moet bijknippen.

Zelf een pony knippen

Wil je eens iets totaal anders? Dan kun je ook zelf een rechte pony knippen.

 1. Bepaal welk deel van je haar tot de pony gaat horen en kam dit naar voren. Zet de rest van je haar vast.
 2. Kies de lengte van je pony. De beste lengte ligt tussen net boven je wenkbrauwen en je wimpers.
 3. Houd je haar met je ene hand naar beneden en houd je vingers net onder de plek waar je wilt knippen.
 4. Knip je haren af. Wil je dat je pony natuurlijk valt? Laat de haren aan de zijkant dan iets langer dan die in het midden.
 5. Kam je pony door en controleer het resultaat. Werk de pony eventueel nog wat bij.

Tip: knip je pony niet direct te kort. Kijk eerst hoe hij staat. Je kan er namelijk altijd nog een stukje afknippen. Door het naar beneden trekken, lijkt het ook alsof je rechte pony wat korter wordt, maar als je je haren weer loslaat, zitten ze hoger op je voorhoofd.

Zelf haar knippen van mannen

Traditionele korte (mannen-)kapsels worden vaak geschoren. Zorg daarvoor dat je een tondeuse hebt met de juiste opzetstukken. Mannen kunnen hiermee zelf hun haar doen, maar dit ook door hun partner laten doen. Volg hiervoor deze drie stappen:

 1. Je begint met het haar bovenop je hoofd (boven je oren). Dat scheer je in de lengte die je graag wilt, bijvoorbeeld 3 of 4 centimeter.
 2. Daarna neem je een korter opzetstukje en scheer je je haar aan de achterkant weg. Werk vanuit je nek en bakkebaarden omhoog, tot je bij het haar midden op je hoofd komt dat langer moet blijven.
 3. Gebruik daarna een schaar om het haar mooi in elkaar te laten overlopen.

Meer weten? Hier ontdek je hoe je een pro wordt met de tondeuse.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 13 december 2022

close

Previous

Je haar föhnen? Zo doe je dat
close

Next

Lange wimpers? Hoe krijg je deze?