
Welk voorbehoedsmiddel gebruik je na je bevalling?
Als je net bevallen bent, moet je er de eerste weken of soms zelfs maanden niet aan denken om seks te hebben. Vaak wordt ook aangeraden om in de eerste zes weken na je bevalling geen seks te hebben en zo je lichaam goed de tijd te geven om te herstellen. Maar als de zin er toch weer is, komt ook de vraag welke anticonceptie je kunt gebruiken. Hier geven wij je het antwoord.
Borst- of flesvoeding en vruchtbaarheid
Veel vrouwen denken dat ze niet zwanger kunnen worden als ze borstvoeding geven. Maar dat is een fabeltje. De kans is kleiner, maar het kan wel. Het hormoon dat verantwoordelijk is voor het op gang brengen van je eisprong en menstruatie wordt dan namelijk minder aangemaakt. Als je borstvoeding geeft, heb je het eerste half jaar maar 2% kans om in verwachting te raken. Als je flesvoeding geeft, komt je menstruatie meestal eerder weer op gang.
Goed om te weten: vaak heb je al een eisprong voordat je weer ongesteld wordt. Het is dus niet zo dat je vanaf je eerste ongesteldheid pas weer zwanger kunt worden.
Welk voorbehoedsmiddel gebruik je na de bevalling?
Het is niet altijd zo dat je hetzelfde anticonceptiemiddel kunt gebruiken als voor je zwangerschap. Het belangrijkst hierbij is of je borstvoeding geeft. Sommige voorbehoedsmiddelen hebben namelijk invloed op je borstvoeding. Vooral anticonceptie met oestrogeen beïnvloedt de kwaliteit en hoeveelheid. Geef je borstvoeding, kies dan voor een anticonceptiemethode zonder oestrogeen.
Verschillende vormen van anticonceptie
Om je te helpen bij de keuze voor het juiste anticonceptiemiddel na je bevalling hebben we hier de meest voorkomende op een rijtje gezet:

- De pil is één van de bekendste anticonceptiemethoden. Omdat de combinatiepil zowel oestrogeen als progestageen bevat, is deze niet geschikt als je borstvoeding geeft. De minipil en prikpil bevatten alleen progestageen en zijn daarom wel geschikt als voorbehoedsmiddel tijdens borstvoeding.
- De anticonceptiepleister en anticonceptiering bevatten ook progestageen en oestrogeen en werken eigen hetzelfde als de combinatiepil. Deze anticonceptievormen zijn dan ook niet geschikt als je borstvoeding geeft.
- Een spiraaltje mag niet eerder dan zes weken na je bevalling worden ingebracht. Je baarmoeder moet namelijk eerst herstellen en weer kleiner worden. Het spiraaltje is wel geschikt als anticonceptie tijdens de borstvoeding.
- Condooms zijn direct na de bevalling weer te gebruiken en veilig bij het geven van borstvoeding. Veel vrouwen gebruiken condooms als overbrugging naar een ander anticonceptiemiddel.
Meer weten of heb je vragen over welk anticonceptiemiddel het beste zou zijn voor jou? Raadpleeg dan je huisarts of verloskundige.