BLOG Kruidvat

41 weken zwanger: de week van de babykamer

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Helaas, het wiegje in de babykamer is nog steeds leeg. Je kindje vindt het nog geen tijd om te komen. In week 41 kun je nog steeds spontaan bevallen. Strippen kan daarbij helpen. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hieronder.

Je baby in deze week:
Zo groot als een Extra Large Luiers Jumbopack


Je kleintje heeft het nog prima naar de zin in je buik. Je geduld wordt flink op de proef gesteld! Gelukkig groeit je baby nu niet zo hard meer. Deze week kun je er echt nog wel bij hebben. In de categorie gekke babyweetjes: bij de geboorte heeft je kindje met 350 stuks meer botten dan jij met 206 botten. Dat verklaart een deel van de flexibiliteit! Bij het ouder worden groeien veel botten aan elkaar en ontstaan er ook nieuwe botten.

vergelijkingsafbeelding

Je baby kan geboren worden met een roze of rode vlek in het gezichtje, op de oogleden of in de nek. Maak je daar maar geen zorgen over. Deze zogenaamde ooievaarsbeet wordt veroorzaakt door bloedvaten onder de huid en gaat bijna altijd vanzelf weer weg.

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Hallo? Is daar iemand? Je kleine houdt zich muisstil. Ondanks dat je al in week 41 zit heb je nog steeds kans op een spontane bevalling. Je verloskundige kan je daarbij helpen door je te strippen. Hierbij heb je wel al wat ontsluiting nodig. Hoe het werkt? Ze maakt de vruchtvliezen met twee vingers wat losser van de baarmoederwand. Hierdoor wordt de baarmoedermond zachter en komt een hormoon (prostaglandines) vrij dat de bevalling opwekt. Misschien werkt het!

Tip voor daddy

Jullie worden vast overspoeld door berichtjes van vrienden en familie. Is er al nieuws? Hoe lief ook, soms word je er gek van! Misschien kun je een algemeen berichtje sturen waarin je aangeeft dat iedereen het hoort wanneer het wél zo ver is

Shirley vertelt – @shirleyvisser

“Mijn eerste kind kwam in week 36 ter wereld en daarom was ik er heilig van overtuigd dat de tweede ook iets eerder geboren zou worden. Niets is minder waar! Het is week 41 en ik heb nog geen baby in mijn armen. Ik word ongeduldig!

Omdat ik niet zo goed tegen het wachten kan, ben ik nog regelmatig op pad. Als mensen me dan vragen wanneer ik ben uitgerekend en ik antwoord met “twee dagen geleden” zijn de blikken echt goud waard. Je kunt je zwangerschap nog afwachten, maar samen met je verloskundige kun je ook alvast bedenken wat je gaat doen als de bevalling niet spontaan begint. Zo kies ik voor strippen om de natuur een handje te helpen.

Je geduld wordt op de proef gesteld en dat is lastig, maar weet: het kan nu écht niet meer lang duren. Geniet van de laatste momenten alleen en geef je helemaal over aan Moeder Natuur. Het komt wanneer het komt!”

Nog één blik in de babykamer

Je bent deze week vast al tientallen keren het babykamertje in gelopen. Nog even snuffelen door de babykleertjes en andere spulletjes. Heb je écht alles?

Nu je kleine met 41 weken of later wordt geboren, kan het huidje wat droger aanvoelen. Het huidsmeer waarmee baby’s soms geboren worden is al voor een groot deel losgelaten. Dit zorgt voor droog uitziende handjes en voetjes bij de geboorte. Met een lik verzorgende babycrème maak je het huidje zacht en soepel. Handig om alvast in huis te hebben.

De meeste babyproducten koop je nog tientallen keren. De billendoekjes, luiers en zalfjes vliegen er doorheen met zo’n kleine. Wees slim en koop alles extra voordelig in veelvoud. Check hier alle Kruidvat babymultipakken.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

40 weken zwanger: de week van de voeten
close

Next

42 weken zwanger: de week van de vluchttas