
Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!
Nog even en de luiers vliegen je om de oren! Je bevalling kan zomaar over een uurtje beginnen of juist nog weken op zich laten wachten. Intussen kun jij je verdiepen in de luiers die je straks zo hard nodig hebt. Ook kun je rekening houden met een aantal tekens die wijzen op een beginnende bevalling. Welke dat zijn? Je leest hier hier!
Je baby in deze week:
Je lot ligt deze weken in de handen van… je baby! Je kleintje bepaalt namelijk wanneer de bevalling begint. Wanneer hij of zij het tijd vindt, wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt. Dit komt bij jou terecht, waarna het hele circus begint. Wat een invloed heeft die kleine nu al!
Zo groot als een Maxi Luiers Jumbopack
Je baby is nu nog zo elastisch als wat. De botjes zijn flexibel, zodat je kindje straks makkelijker door het geboortekanaal past. Zelfs het hoofdje wordt tijdens de geboorte iets kleiner. Ook schuiven de verschillende delen in het hoofdje wat over elkaar. Na de geboorte trekt dit weer bij.
.
Jij in deze week
Deze week ben je waarschijnlijk vreselijk alert. Is het al zover? Niemand die het antwoord weet! Wel zijn er een aantal tekenen die te maken kunnen hebben met de bevalling.
- Je hebt door de hormonen last van diarree. Voordeel: je darmen zijn dan in elk geval leeg tijdens de bevalling.
- Ready, set, go! Je kindje daalt verder in en komt met het hoofdje in je bekken te liggen. Dat wordt waggelen en héél vaak plassen voor jou.
- Je spieren maken zich klaar voor de bevalling. Kramp!
- Er komt vruchtwater naar buiten; je vliezen zijn gebroken. Meestal gebeurt dit niet in een golf zoals je vaak in films ziet, maar verlies je steeds kleine beetjes.
- Je hebt last van voorweeën. Deze zijn pijnlijker dan harde buiken en zorgen ervoor dat je baarmoedermond zachter en weker wordt.
Geloof het maar: als het écht zover is weet je het direct.
Tip voor daddy
Bij een ziekenhuisbevalling ga je na de bevalling weer met z’n drietjes richting huis. Wel zo handig als het babyautostoeltje dan al klaar staat in de auto. Een mooi klusje om deze week te doen.
Debbie vertelt – @debbiedhillon
“Mijn partner zat op dit moment nog in het buitenland. Hij mocht van zijn werkgever pas naar Nederland komen op het moment dat de bevalling zou gaan beginnen. Ik probeerde de bevalling dus zo goed mogelijk te timen (voor zover ik hier invloed op had natuurlijk), zodat hij bij de bevalling kon zijn.
Ik ging veel rondjes in het park wandelen zodat ze goed kon indalen, het hart van een ananas eten, speciale thee drinken en ik deed een speciale drukpuntenmassage bij mijn rug en nek die ik door een acupuncturist liet uitvoeren. Tot het moment dat ik nietsvermoedend op de fiets naar het park ging om daar met mijn moeder te picknicken. Ik ging in een kleermaker zitten en toen PLONS! Ja, het gebeurde net als in een film. Ineens lag daar een hele plas met vruchtwater. Mijn vliezen waren gebroken. Ik belde toen gelijk mijn partner die als de wiedeweerga naar Nederland kwam. Mijn vliezen braken om 18:00 uur en ons dochtertje is de volgende middag om 15:00 uur geboren.

Hij was gelukkig bij de bevalling. Ik weet nog dat ik 3 pakken luiers had klaar gelegd in de babykamer. En dat ik dacht dat ik hier voorlopig genoeg aan zou hebben. Dit was dus totaal niet het geval. De eerste tijd heb je zoveel luiers nodig. Ik gebruikte zelf de luiers met een plasalarm die heel goed aangaf of het weer tijd was om te verschonen. Wat een uitvinding. Echt ideaal!”
All you need is love and… luiers
We noemden het al eerder: alles wat je kleintje de eerste weken nodig heeft zijn liters melk, passende kleertjes, liefde en… luiers! Er zijn verschillende luiers in allerlei prijsklassen verkrijgbaar. Welke voor jou het prettigst werken, ontdek je gaandeweg. Speciaal voor jouw kleintje heeft Kruidvat de Kruidvat New Born luiers. Deze luiers voor pasgeborenen zijn zacht, dun, flexibel en enorm absorberend. Helemaal top: er zit een plasalarm op de luiers. Deze streep op de buitenkant van de luier verkleurt als het tijd is voor een verschoning. Zo kun je tijdens de eerste dagen gemakkelijk zien of je kindje goed plast.
Als je dan toch bezig bent. Heb je ook al een voorraad babydoekjes en een luieremmer? Die laatste is niet per se nodig, maar werkt wel heel fijn tegen geurtjes.