
Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap! Nu je 35 weken zwanger bent, wordt je buik steeds groter en verschuift je zwaartepunt naar voren. De bevalling laat nog maar een aantal weken op zich wachten, dus kun je beginnen met nadenken over babyvoeding.
Je baby in deze week:
Je kindje vindt het maar gek dat hij of zij steeds krapper zit in de buik, maar ontwikkelt zich vrolijk door. Zo zijn de lever en nieren nu helemaal klaar. Waar ze eerst nog niet zoveel deden, kunnen ze nu afvalstoffen verwerken. Ook de hersenen zijn volop in ontwikkeling. Na de geboorte gaat dat gewoon door.
Zo groot als een pak wasmiddel
Is het je al opgevallen dat je kleine een slaapritme heeft? Waarschijnlijk slaapt hij of zij als jij wakker bent, want door je bewegingen wieg je je baby in slaap. Als jij wilt slapen, wordt je kindje vaak juist actief. Vanaf deze week komt hij of zij in de remslaap. In die fase van de slaap komen dromen voor. Je kleine heeft nu dus zijn of haar eerste dromen!
.
Jij in deze week
Je baarmoeder bereikt nu ongeveer het hoogste punt in je lichaam, bij je ribben. Dat is je waarschijnlijk niet ontgaan, want je longen hebben daardoor minder ruimte. Soms lever je wel een kwart van je longen in. Het is dus zeker niet gek als je al buiten adem bent na een klein stukje lopen.
In deze periode kun je ook last krijgen van hartkloppingen, want je hart pompt wel 1,5 keer zoveel bloed rond als normaal. Heb je vaak hartkloppingen? Neem dan meer rust. Dat is namelijk een teken dat je lichaam overuren draait. Een goede reden om lekker op de bank te netflixen dus!
Tip voor daddy
Je kunt er niet meer omheen: de bevalling komt steeds dichterbij. Zorg daarom dat je telefoon altijd opgeladen is en je continu bereikbaar bent. Je weet maar nooit wanneer het begint! Zorg ook dat de auto vanaf nu altijd zeker een halfvolle tank heeft, zodat je straks zo naar het ziekenhuis kunt rijden.
Papa Sjenkie vertelt – papa_sjenkie
Mijn vrouw is nu 34 weken alweer en gaat richting de 35 weken en ik kan het niet helpen om haar elke dag complimenten te geven; hoe mooi ze eruit ziet en hoe knap ik het vind hoe ze de zwangerschap volhoudt in combinatie met haar diabetes type 1.
Mijn vrouw bloost en reageert er wat verlegen en onzeker op. “Oh ja! Volgens mij vind je mijn borsten ook erg mooi, je zit er constant naar te kijken nu ze groot zijn. Straks zijn ze van onze dochter, haha”. Ik lach en knipoog naar haar.
Haar borsten waren wel vaker een belangrijk onderwerp, aangezien mijn vrouw er alles op alles wilde zetten om borstvoeding te geven. Zelf heeft ze flesvoeding gehad toen ze een baby was en nu wilde zij ervaren hoe het is om met de borst te voeden. Het idee dat zij onze dochter rustig in een hoekje borstvoeding gaat geven, geeft haar een fijn en compleet gevoel. Ik had mij er zelf niet echt in verdiept en besloot om de keuze van mijn vrouw te ondersteunen.

Nietsvermoedend gingen wij naar bed, niet wetende dat mijn vrouw nog voor de 35 weken zou gaan bevallen, middels een spoedkeizersnee, vanwege een zwangerschapsvergiftiging.
Borstvoeding of flesvoeding?
Waarschijnlijk heb je hier al eerder in je zwangerschap over nagedacht, maar nu wordt het tijd om de knoop door te hakken: geef je straks borst- of flesvoeding? Borstvoeding is het beste voor je baby. Het bevat alle voedingsstoffen en beschermt je kindje tegen ziektes. Borstvoeding geven is ook goed voor jou. Het helpt je bijvoorbeeld om weer op gewicht te komen.
Goed om te weten: als je borstvoeding geeft heeft je baby extra vitamine K nodig vanaf de 8e dag totdat hij 3 maanden oud is. Geef dagelijks 150 microgram.
Flesvoeding is na borstvoeding een veilige en betrouwbare keuze. Als je twijfels hebt, praat er dan over met je partner en de verloskundige. Lees ook onze voedingsblogs voor meer informatie. Ook als je borstvoeding geeft kan het handig zijn om flesjes en spenen in huis te hebben voor als je borstvoeding afkolft. Bekijk hier ons hele assortiment flessen en flessenspenen.