BLOG Kruidvat

34 weken zwanger: de week van het wassen

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Na 34 weken zwangerschap is je kindje echt bijna klaar om op de wereld te komen. Als je hebt gekozen om 6 weken voor je uitgerekende datum met verlof te gaan, dan begint je zwangerschapsverlof deze week! Nu heb je alle tijd om de kleertjes alvast te wassen. Hoe je dat doet en waar je op moet letten? Dat lees je hieronder.

Je baby in deze week:
Zo groot als een pak toiletpapier


De laatste details van je kleine ontwikkelen zich. Zo groeien de nageltjes flink en bedekken ze nu de vingertoppen. Ook zijn de longen bijna rijp. Herinner je je nog de donshaartjes waarmee het hele lijfje bedekt is? Die vallen deze week uit en komen in het vruchtwater terecht. Je baby drinkt hiervan en krijgt de haartjes dus ook binnen. Dat is heel goed, want ze prikkelen de darmen. Op die manier komt de ontlasting langzaam op gang. Na de geboorte komen met de eerste poep ook de haartjes eruit. Daarom is die eerste ontlasting vaak pikzwart van kleur.

vergelijkingsafbeelding

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Het is maar goed dat je zwangerschapsverlof (bijna) begint, want je voelt je steeds vermoeider. Dacht je daar na het eerste trimester vanaf te zijn, maar helaas! Ook tijdens de laatste loodjes komt vermoeidheid veel voor. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en op tijd rust te nemen. Dat is niet alleen goed voor jou, maar vooral ook voor je baby.

Kriebelbenen? Kramp? Spataderen? Je benen krijgen het zwaar te verduren in deze laatste weken. Dat komt door je bloedsomloop: het grootste deel van je bloed gaat naar je buik en er gaat dus wat minder naar je benen. Loop regelmatig heen en weer, draag platte schoenen en leg je benen omhoog als je zit. Dat scheelt al een stuk!

Tip voor daddy

Nu de mommy-to-be (bijna) met zwangerschapsverlof is, is het verleidelijk om haar wat meer klusjes in huis te laten doen. Maar scheep haar daar niet mee op. Ze heeft nu juist veel rust nodig, zodat jullie baby de laatste weken nog even een groeispurt kan maken. Verwen haar daarom maar lekker en zorg dat ze genoeg tijd voor zichzelf neemt. Geniet er samen van nu jullie nog even met z’n tweeën zijn!

Yasmine vertelthijabsecrets

“Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik superblij dat deze week eindelijk mijn zwangerschapsverlof begon. Ik bedacht de gekste dingen, zoals heerlijk dagenlang uitslapen, wandelingen maken en urenlang Netflixen. Hier was niks van waar.

De tweede dag van mijn zwangerschapsverlof vroeg ik mijn man het gasfornuis te verplaatsen. Hij begreep er helemaal niets van. Ik pakte toen wat schoonmaakmiddel en begon het gasfornuis schoon te maken. Daarna pakte ik alle gewassen babykleertjes en begon ze strijken. Voor iemand die absoluut niet van strijken hield, deed ik het met veel plezier. Zelfs de kleine sokjes werden gestreken. Mijn partner begreep er helemaal niets van, maar kon er wel stiekem erg van genieten. Alle huishoudelijke taken wilde ik plotseling zelf doen. Het moest namelijk perfect!

Na een paar dagen riep mijn partner halt. ‘’Je moet nu echt gaan uitrusten’’, zei hij en hij had gelijk. Ik merkte dat ik sneller vermoeid raakte. Met een zak popcorn besteedde ik de rest van mijn zwangerschapsverlof vooral voor de buis terwijl mijn man aan het schoonmaken was.”

Tips om babykleertjes te wassen

Moet je babykleertjes anders wassen dan je eigen kleding? En mag je eigenlijk wasverzachter gebruiken? Het is niet gek dat je je dit afvraagt. Gebruik deze tips om de kleertjes van je kleine te wassen:

  • Was alle kleertjes (en hydrofiele luiers) voordat je baby ze draagt of gebruikt. Dan zijn de viezigheid uit de winkel en de fabrieksstof eruit.
  • Was op een zo hoog mogelijke temperatuur om alle bacteriën te doden, maar nooit hoger dan op het wasetiket van de kleding staat.
  • Gebruik geen wasverzachter. Die zorgt namelijk voor een geïrriteerde huid bij je kindje.
  • Ga voor een neutraal wasmiddel zonder parfum en andere toevoegingen, zoals het wasmiddel van Neutral. De huid van je kleine is namelijk erg gevoelig.
  • Wil je dat de kleertjes toch lekker ruiken? Leg dan geurzakjes in de kledingkast, bijvoorbeeld de Zwitsal geurbuiltjes van Robijn.

Het leukste moet natuurlijk nog komen. Nog even geduld en dan weet je eindelijk hoe die schattige pakjes je baby staan!

Behalve wasmiddel en waspoeder zijn er ook veel babyproducten van Neutral, zoals crème en billendoekjes. Handig als straks blijkt dat je kindje allergisch of heel gevoelig is. Bekijk hier ons hele assortiment Neutral-producten.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

33 weken zwanger: de week van het maagzuur
close

Next

35 weken zwanger: de week van de babyvoeding