BLOG Kruidvat

Alles wat je moet weten over borstvoeding

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 01/05/2018
Borstvoeding

Zo lukt het geven van borstvoeding

Borstvoeding, dat is puur natuur! Deskundigen zijn het erover eens dat borstvoeding de beste voeding voor je kindje is. Maar veel aanstaande moeders vinden het best spannend. Kan ik het wel, doet het geen pijn en geef ik wel genoeg, vragen ze zich bijvoorbeeld af. Maar maak je geen zorgen, met wat voorbereiding en hulp lukt het vast. Daarom vind je hier alles wat je moet weten over het geven van borstvoeding.

De voordelen van borstvoeding

Borstvoeding geven heeft veel voordelen. We hebben ze op een rijtje gezet.

 • Het rustgevende effect van borstvoeding
  Je kindje wil graag dichtbij je zijn. In de buurt van je hart voelt hij zich het veiligst. Je geur en het ritme van je hart zijn vertrouwd en stellen hem gerust. Borstvoeding geeft je kindje dan ook een rustig gevoel.
 • De juiste voedingsstoffen
  Borstvoeding zit boordevol goede voedingsstoffen. Aan het einde van de zwangerschap produceren je borsten zogenaamde colostrum. Deze rauwe melk is dik en heel voedzaam. De antilichamen in de melk beschermen je kind de eerste maanden tegen infecties. Het is daarom goed om meteen na de geboorte te beginnen met het geven van borstvoeding. Zo heeft je baby een goede start!
 • Borstvoeding is praktisch
  Borstvoeding heeft veel praktische voordelen. Je lichaam maakt de melk automatisch aan en je draagt deze altijd bij je. De natuur regelt de hoeveelheid en kwaliteit helemaal zelf. Zo kun je altijd en overal gemakkelijk je kind voeden, gratis en voor niks!

De eerste stappen bij het geven van borstvoeding

Een paar dingen zijn belangrijk om ontspannen borstvoeding te geven:

1. Een comfortabele houding
Zorg dat je bij het voeden comfortabel en ontspannen zit of ligt. Het kan soms een tijdje duren voor je kindje genoeg heeft gedronken. Het is belangrijk dat jij dan geen pijn in je nek of schouders krijgt. Een voedingskussen of opgerolde deken helpt om een fijne houding te vinden. Sommige moeders voeden graag in een schommelstoel. Probeer uit wat voor jou en je kindje werkt.

2. Begin er direct mee
De eerste dagen na de geboorte heeft je kindje een sterke zuigreflex. Begin daarom direct met het geven van borstvoeding. Vooral op de tweede en derde dag is de zuigreflex sterk en stroomt de melk. En wees gerust, in de meeste gevallen komt dit vanzelf goed. De melkproductie wordt door je lichaam aangepast aan de behoefte van je kindje. Dat is handig! Dat aanpassen kan wel enkele dagen duren.

3. Even wachten op de melk
Tijdens het voeden moet je baby eerst een tijdje zuigen voordat de melk uit je borst komt. Door de aanraking van de tepel, krijgen je hersenen een seintje. Hierdoor komt een hormoon vrij dat zorgt dat de spiertjes bij je melkklieren samentrekken. De melk wordt naar voren gestuwd en komt in het mondje van je kindje. Dit heet de toeschietreflex (TSR). Sommige vrouwen voelen
deze reflex als een tinteling in hun tepels.

Borstvoeding

4. Geef je kindje de tijd
De melk die eerst vrijkomt is waterig en lest de ergste dorst van je kindje. Hierna komt er melk met meer vet, die je kindje een verzadigd gevoel geeft en zorgt dat hij of zij kan groeien. De overgang van de ene soort melk naar de andere gaat geleidelijk en is bij iedere vrouw anders. Geef je kindje daarom de tijd om te drinken tot hij genoeg heeft.

5. Geniet van het moment
Het voeden is echt een momentje voor jou en je baby. Neem de tijd en geniet van dit ontspannen moment samen. Zorg goed voor jezelf en je borsten

Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. De volgende tips helpen je hierbij:

 • Spoel je tepels één keer per dag af met water en houd ze goed droog en schoon. Laat je tepels na het voeden aan de lucht drogen, voor je je bh weer aantrekt. Zo voorkom je tepelkloven.
 • Last van pijnlijke tepels? Bied je kindje dan elke voeding één borst aan in plaats van twee. Zo heeft de ander even rust.
 • Gebruik warme zoogkompressen voor een betere doorstroming van de melk en koude kompressen om eventuele pijn te verzachten. Lees hier meer over zoogkompressen.
 • Zorg dat je voldoende drinkt en rust neemt. Drink bijvoorbeeld tijdens de borstvoeding een groot glas water. Veel water drinken voorkomt ook hoofdpijn!
 • Ben je verkouden of heb je griep? Geen probleem. Via de melk krijgt je kindje de antistoffen binnen die je lichaam aanmaakt en is hij beschermd. Je kan gewoon borstvoeding blijven geven. Mogelijk heb je zelf minder honger en dorst en komt er minder melk. Probeer toch regelmatig wat te eten en drinken en rust voldoende. Zo hou je voldoende voeding voor je kindje.

Hier lees je meer over hoe je goed voor jezelf zorgt als je borstvoeding geeft.

Een wijntje?

Let op met alcohol als je borstvoeding geeft. De alcohol komt namelijk in de melk terecht. Een avondje uit en je wilt toch een drankje nemen? Hou er rekening mee dat het 3 uur kost voor de alcohol uit je lichaam is. Je kunt hier rekening mee houden bij de voedingsbeurten of een keer gekolfde melk geven.

Vraag gerust om hulp

Lukt het niet of ben je onzeker? Vraag gerust om hulp! Veel moeders vinden borstvoeding geven in het begin lastig. Of het lukt niet vanwege problemen. De kraamhulp of verpleegkundige kan je beslist helpen. Ook is de steun van je partner belangrijk . Blijf zelf rustig en geduldig. Het kan soms even tijd kosten voor het goed gaat en soms lukt helemaal niet. Maak je daar geen zorgen over. Maar als het wel lukt krijgt je kindje wel het beste van het beste!

Tip: Zit je kraamweek er op en heb je nog vragen? Dan kun je ook terecht bij een lactatiedeskundige. Dit is echt een deskundige op het gebied van borstvoeding. Eén afspraak kan er al voor zorgen dat je meer kunt genieten van de borstvoeding. De lactatiedeskundige wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. Check dit even bij jouw verzekering.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Waar of niet waar? Alles over de morning-afte...
close

Next

Geef je borstvoeding? Zorg dan goed voor jeze...