BLOG Kruidvat

33 weken zwanger: de week van het maagzuur

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Nu je 33 weken zwanger bent, neemt je kindje steeds meer ruimte in. Dat is natuurlijk een goed teken, want dan groeit hij of zij goed. Maar jij moet het letterlijk bezuren, want je kunt vaker last krijgen van brandend maagzuur. Hieronder lees je wat je daaraan kunt doen!

Je baby in deze week:
Zo groot als een Maxi Luiers Jumbopack


Voel je je baby wat minder bewegen dan eerst? Dat is heel normaal, want hij of zij heeft inmiddels een stuk minder ruimte om vrolijk te heen-en-weren in je buik. De kans is groot dat je kleine al in de geboortehouding ligt, dus met het hoofdje naar beneden. Als dat eenmaal zo is, dan draait hij of zij niet meer.

vergelijkingsafbeelding

Vanaf deze week heeft je kindje een pupilreflex. Dat betekent dat de pupil kleiner wordt bij veel licht en groter bij weinig licht. Op die manier kunnen de ogen het beste waarnemen. Check het maar eens bij jezelf, als je in het donker in de spiegel kijkt en dan het licht aandoet!

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Stiekem ben je wel blij dat je kleine iets minder beweegt dan eerst, want die trapjes lijken steeds harder aan te komen. Het vruchtwater was namelijk een soort schokdemper en daarvan zit nu minder tussen je baby en de baarmoederwand. En je kindje wordt natuurlijk elke week sterker. Daardoor zijn die schattige schopjes ineens niet zo schattig meer en soms zelfs pijnlijk.

Een ander gevolg van een groot kind in je buik is dat je organen minder plek hebben. Je darmen, blaas, longen en maag schuiven allemaal een beetje op. Dat kun je merken je: je moet vaker naar de wc en bent snel buiten adem. Als je last hebt van een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur wordt het ook niet beter. Bedenk je in ieder geval dat het niet lang meer duurt!

Tip voor daddy

Als je nog geen autostoeltje hebt, schaf die dan nu aan. Doe dat ook als je vrouw of vriendin thuis bevalt, want je weet nooit of jullie toch naar het ziekenhuis moeten. Met een autostoeltje vervoer je je kleine straks op een veilige manier. Het beste is om alvast een paar keer te oefenen met het stoeltje vastzetten. Zo weet je zeker dat het straks in één keer lukt!

Shirley vertelt – shirleyvisser

“Je lichaam gaat je nu duidelijk laten merken dat je week 33 gepasseerd ben doordat je misschien wel meer moe bent, wat pijntjes krijgt en begint te waggelen. Geeft niets; hoort er allemaal bij.

Binnen een paar weken gaat de bevalling beginnen en het is tijd om een beetje vaart te maken. Misschien kun je alvast nadenken over een bevalplan, wil je een begin maken met de vluchttas of leg je de laatste hand aan de kinderkamer. En vergeet niet nog keihard te genieten, voordat het er alweer op zit!

In deze periode stond ik stijf van de hormonen en voelde ik me onrustig, chagrijnig, had ik een kort lontje en tegelijkertijd kon de hele wereld me gestolen worden. Geef je eraan over en laat het er lekker zijn. Je verricht een topprestatie.”

Zo ga je brandend maagzuur tegen

Omdat de baby groter wordt kun je meer druk op je maag krijgen, waardoor je soms soms last kunt hebben van brandend maagzuur. Gelukkig zijn er veel trucjes om brandend maagzuur tijdens je zwangerschap te verminderen:

  • Drink vlak voor het eten citroensap. Meng daarvoor een uitgeperste halve citroen met 0,25 liter water.
  • Drink een glas water met een scheutje azijn. Ben je daar geen fan van? Een glas spa rood of cola kan ook (en laat daarna een flinke boer!).
  • Kauw goed en eet 6 keer per dag een kleinere portie in plaats van 3 keer per dag een grote.
  • Blijf rechtop zitten of staan na het eten, ga dus niet liggen.
  • Neem een kauwtablet van Rennie of een tablet van Gaviscon. Die maken je maagzuur minder zuur. Je kunt ze veilig gebruiken tijdens je zwangerschap!

Bekijk hier al onze medicijnen tegen brandend maagzuur. Let wel goed op of je ze mag gebruiken als je zwanger bent. Vraag bij twijfel altijd advies aan je verloskundige en lees voor het gebruik de bijsluiter.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

32 weken zwanger: de week van de laatste lood...
close

Next

34 weken zwanger: de week van het wassen