BLOG Kruidvat

30 weken zwanger: de week van de nesteldrang

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Het huis moet aan kant! Je hebt enorme schoonmaakdrang en opruimwoede. Alles moet in orde zijn voor de komst van de kleine, dus de schoonmaakdoekjes vliegen door je huis. Je steeds groter wordende buik bemoeilijkt dit wat en je hebt ook regelmatig last van brandend maagzuur. Wat je hiertegen doet lees je hieronder.

Je baby in deze week:
Zo groot als een pak huishouddoekjes


Je baby mag er lichamelijk dan bijna klaar voor zijn, hij of zij ontwikkelt zich nog aan alle kanten. De hersenen maken een groeispurt, het temperatuursysteem is nog in ontwikkeling en ook de weerstand van je kindje is niet optimaal. Blijf nog maar even zitten, kleintje. Je kindje doet dat soms nu al in de positie waarin hij of zij geboren wordt, maar heeft ook nog heel even de tijd om zich te draaien.

vergelijkingsafbeelding

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Het is één van de oerinstincten van zwangere vrouwen: nesteldrang. Soms overvalt een gevoel van opruimwoede je en moet alles aan kant zijn. Babykleertjes wassen, afstoffen, stofzuigen, de ramen lappen en eindelijk die klusjes klaren die altijd blijven liggen. Je weet van geen ophouden! Logisch ook, want je instinct wil dat je kindje terecht komt in een veilig nest. Pas wel op met chemische schoonmaakmiddelen en verf. Laat ook de babykamer voldoende luchten na het klussen en het uitpakken van de meubels. Zo zijn alle chemische geurtjes verdwenen voor de baby er is.

Tip voor daddy

Help je vrouw met klussen en schoonmaken. Ze wil graag, maar is sneller vermoeid. Mis je nog wat producten in de voorraad schoonmaakmiddelen? Kruidvat heeft een uitgebreid assortiment producten voor wassen en schoonmaken.

Marilyn verteltmarilynschrijft

“De tijd gaat zo ontzettend snel en ondertussen ben ik alweer 30 weken zwanger. Bizar. Ik voel me goed en heb het gevoel dat ik weer kan ademen, de baby ligt al met het hoofdje naar beneden en ik kan je vertellen dat heeft mij zoveel meer adem gegeven!

De nesteldrang beging nu te komen en ik ben constant bezig met alles netjes houden en alles opruimen. De stofzuiger is mijn beste vriend en iedereen die binnenkomt moet zijn schoenen uit doen. Iets wat mij eerder totaal niet interesseerde vind ik nu belangrijk!

Nu ik dit schrijf moet ik lachen, want al die hormonen en al die gekke dingen waar ik eerst nooit last van had heb ik nu ineens wel. Ik struin de hele dag in het kastje van de kleine en heb alles op kleur gelegd zodat als ik de kast opendoe alles gesorteerd is. We hebben onze kinderwagen gekocht waar ik altijd al van droomde en waar de Maxi-Cosi ook in kan. Helemaal gelukkig en klaar om naar week 31 van deze zwangerschap te gaan.”

Je bent on fire!

Je fanatieke schoonmaakdrang wordt misschien wat bemoeilijkt door brandend maagzuur. De grootte van je baarmoeder geeft extra druk op sommige plekken, waardoor maagzuur omhoog komt. Je voelt je misselijk, hebt last van oprispingen en ervaart een branderig gevoel in je slokdarm. Eet kleine porties en werk je maaltijd niet te snel naar binnen. Vet voedsel, zure dranken als sinaasappelsap en scherpe kruiden zijn even een no go en ook eten voor je gaat slapen is geen goed plan. Liggen met twee extra kussens onder je hoofd kan helpen bij brandend maagzuur in de nacht.

Heb je erg veel last van brandend maagzuur? Als je zwanger bent, mag je Rennie gebruiken. Bekijk ons assortiment Rennie kauwtabletten.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

29 weken zwanger: de week van de energie
close

Next

31 weken zwanger: de week van de schattige kl...