BLOG Kruidvat

De babykamer inrichten: 6 tips en tricks

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 15/04/2021

Ben je in verwachting? Dan sta je vast te popelen om de babykamer in te richten! Op het internet kun je ontzettend veel babykamerinspiratie  vinden over thema´s, kleurencombinaties of accessoires. Wij helpen je graag op weg met punten waar je rekening mee moet houden wanneer je de babykamer gaat inrichten. Je ontdekt het met onze 6 tips en tricks!

Tip 1: focus eerst op praktische zaken

Een zwangerschap brengt veel stress met zich mee. Maak het jezelf gemakkelijk door je eerst te focussen op de praktische zaken van de babykamerinrichting in plaats van het design. Dit doe je door een overzicht te maken van de babyspullen die je nodig hebt. Dit wordt ook een babyuitzetlijst genoemd.

Woon je nog in een woning zonder extra slaapkamer voor de baby? Houd het dan praktisch voor jezelf. Veel baby´s slapen in het begin bij de ouder(s) op de kamer, dus geen reden om snel naar een nieuwe woning te zoeken en jezelf meer stress te bezorgen. Bekijk hoe je ruimte kunt maken in je huidige slaapkamer of woonkamer voor het babybedje.

Tip 2: indeling babykamer

Een babykamer heeft verschillende doelen. Deel de kamer daarom efficiënt in. Wat gebeurt er allemaal in de babykamer:

  1. Je baby slaapt erin
  2. Je baby wordt erin gevoed
  3. Je baby wordt erin verschoond
  4. Je bewaart hier alle babyspullen
  5. Je baby speelt erin

Al deze functies moeten praktisch en veilig uitgevoerd kunnen worden. Dit doe je door van te voren een indeling te maken. Plaats de kledingkast bijvoorbeeld in de buurt van de commode, zodat je tijdens het aankleden alles binnen handbereik hebt liggen. Houd er dan ook rekening mee aan welke kant je iets plaatst. Ben je rechtshandig? Leg de billendoekjes en het talkpoeder dan op de rechterkant van de commode, zodat je geen onhandige bewegingen hoeft te maken.

Tip 3: maak een plekje voor mama

In de eerste twee tips lag de focus op een goede basis voor je baby, maar je moet jezelf natuurlijk niet wegcijferen! Als ouder breng je veel tijd door in de babykamer waardoor je ook een plekje voor jezelf nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een comfortabele stoel waarin je borstvoeding kunt geven of je baby in kunt voorlezen.

Tip: kies voor een stoel met armleuningen zodat je ondersteuning hebt tijdens het voeden.

Tip 4: veiligheid, wat plaats je waar?

Dat veiligheid voorop staat in de babykamer spreekt voor zich, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Plaats de wieg daarom niet in de buurt van gordijnen, snoeren, koorden, stopcontacten en elektrische apparaten. Let er ook op dat de wieg niet te dicht bij het raam of de verwarming staat. Wel handig: plaats het bedje waar je het vanuit de deuropening kan zien, zodat je met één blik kunt zien of alles goed gaat.

Naast veiligheid voor je baby moet je ook rekening houden met je eigen veiligheid. Een babykamer is al snel rommelig door alle spullen, dus zorg ervoor dat je opbergers aanschaft. Rondslingerende troep kan daar gemakkelijk in geplaatst worden, waardoor het wandelpad in de kamer vrij blijft. Wel zo handig als je in de nacht naar je kleintje toe moet.

Tip: zet ook een mandje op de commode, ideaal voor het bewaren van babysokjes en verzorgingsproducten!

Tip 5: afwasbare meubels

Dat baby´s veel vies maken is natuurlijk geen verrassing, maar je baalt alsnog flink als er ontlasting of spuug op de spullen of meubels terechtkomt. Dit kan namelijk voor schade zorgen en het is ook niet hygiënisch. Om jezelf het nodige schrobwerk te besparen, is het verstandig om afwasbare meubels en wasbare babyspullen aan te schaffen. We noemen een aantal voorbeelden op:

  • Afwasbaar behang
  • Afwasbare verf
  • Wasbare gordijnen
  • Wasbare dekentjes
  • Afwasbaar speelkleed

Tip 6: investeren voor later

Baby´s groeien als kool! Voor je het weet is je kleintje een peuter en is de babykamer toe aan vernieuwing. Wanneer je het niet al te breed hebt, zal deze verandering een flinke hap zijn uit je portemonnee. Hoe ga je hier je mee om? Investeer in een groeibed of groeiledikant. Op deze manier groeit je kleine minder snel uit zijn of haar spullen. Daardoor zijn groeimeubels ook een stuk duurzamer!

Een andere manier om hiermee om te gaan, is door te babykamer minder kinderachtig in te richten. Houd het neutraler en ga voor een aantal opvallende accessoires. Wanneer je baby toe is aan een kinderkamer, hoef je dan tenminste niet opnieuw te verven of behangen.

Tip 7: verlichting

De verlichting in de babykamer is minder vanzelfsprekend dan in de andere kamers in het huis. Als ouder wil je graag fel licht voor bij het verschonen, opruimen, aankleden of voorlezen. Voor het slaapje van de baby en bij het voeden is warm licht weer fijner. Zorg ervoor dat je in ieder geval één groot licht hebt, dat je eventueel kunt dimmen. Plaats daarnaast een aantal kleine lampjes op verschillende plekken in de kamer, zoals bij de commode en de relaxstoel van mama.

Tip: plaats een nachtlampje in de babykamer zodat je zicht in de nacht hebt zonder dat je daarvoor het licht hoeft aan te doen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Voedingsschema 12 maanden: (bijna) hetzelfde ...
close

Next

Borstvoeding geven: wat kun je verwachten?