BLOG Kruidvat

18 weken zwanger: de week van eropuit

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Dat je 18 weken zwanger bent, betekent dat dit het beste deel van je zwangerschap is. Je hebt meer energie, de zwangerschapsmisselijkheid van het eerste trimester is (zo goed als) voorbij en je buik zit nog niet in de weg. De hoogste tijd dus om er nog even lekker op uit te gaan met je partner!

Je baby in deze week:
Zo groot als Mama Protection Zoogkompressen


Niet alleen jij, maar ook je baby heeft het naar z’n zin. Hij of zij is lekker beweeglijk en de hele dag aan het oefenen, met zuigen en slikken bijvoorbeeld. Ondertussen zwemt je kindje vrolijk heen en weer in je buik, nu daar nog genoeg ruimte voor is. Alle gewrichten en ledematen kunnen vanaf deze week bewegen. En inmiddels kan hij of zij ook gapen. Al die inspanning is vermoeiend!

vergelijkingsafbeelding

Je baby begint ook dingen te voelen. Niet alleen de eigen bewegingen, maar ook jou. Als je met je hand over je buik strijkt, dan merkt hij of zij dat. Een goede reden om ongegeneerd over je buik te aaien dus.

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Dat je kindje zo druk is, betekent ook iets leuks voor jou. Want vanaf 18 weken zwangerschap kun je de eerste bewegingen voelen, zoals het trappelen of een schopje. Maar maak je geen zorgen als je nog niets merkt: sommige vrouwen voelen dit pas voor het eerst in de 22e week.

Let erop dat je goed je tanden poetst. Door de hormonen (daar zijn ze weer!) heb je namelijk meer bacteriën in je mond. Daardoor ontstaat sneller tandplak. Het is daarom verstandig om je tanden elke dag een keer extra te poetsen, zodat je geen gaatjes krijgt. Als je je gebit goed schoon houdt, is er gelukkig niets aan de hand.

Tip voor daddy

Behalve gezellige dagjes weg kun je ook een vakantie plannen. Dit is de beste tijd om dat nog te doen, omdat je partner zich in dit trimester goed voelt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een weekendje Veluwe of een weekje naar een mooie stad? Het hoeft niet ver of ingewikkeld te zijn, zolang jullie er maar even lekker uit zijn met z’n tweeën. Geniet van elkaar!

Yasmine vertelt@hijabsecrets

“Rond 18 weken kon ik de meiden aardig goed voelen. Alhoewel ik nooit wist welke van de twee nou de voetballer was. Het ging ook wat beter met mij en ik had eindelijk meer energie. Rond deze week gingen we op babymoon. Iets wat we in de eerste zwangerschap niet hadden gedaan. Dit keer was het natuurlijk anders, want er ging ook een peuter mee.

Turkije was ontzettend heerlijk. De hele dag luieren en genieten van mijn kleine gezinnetje die binnenkort een gezinnetje van vijf zou worden. Op de terugweg ging het totaal mis. Toen we mochten boarden, besloot mijn peuter om alles onder te poepen. Met een dikke buik tilde ik haar op met mijn armen gestrekt naar voren. “Oppassen, een ongelukje”, riep ik terwijl ik alle passagiers voorbij passeerde richting het toilet in de vliegtuig. Ik heb me toen nog nooit zo bekeken gevoeld en dat kwam dus niet door mijn grote buik.”

Ga er lekker op uit!

Dat je je goed voelt en meer energie hebt, is de beste reden om leuke dingen te doen. Maak er dus flink gebruik van! Een rondje shoppen voor de babyuitzetlijst, een mooie wandeling in het bos of een dagje dierentuin: het kan allemaal. Denk er wel aan om goede, platte schoenen aan te trekken. Die zitten nu het meest comfortabel. Voor kleine ongelukjes of blaren kun je pleisters of blarenpleisters meenemen. Maar hopelijk heb je die niet nodig!

Alvast inspiratie opdoen om te shoppen? Neem dan een kijkje bij ons babyassortiment!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

17 weken zwanger: de week van het regelmatig ...
close

Next

19 weken zwanger: de week van het gewicht