BLOG Kruidvat

15 weken zwanger: de week van het smeren

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Je bent alweer 15 weken zwanger. Vanaf deze week groeit je kindje hard en daarmee ook je buik. Daardoor krijg je bijvoorbeeld een droge huid of striae. Maar dat is niets om je zorgen over te maken. Het is juist een goede reden om jezelf te verwennen met lekkere verzorgende crèmes!

Je baby in deze week:
Zo groot als een fruithapje


Je baby is echt al een mini-mensje. De ogen zijn van de zijkant van het hoofd naar de voorkant gegaan en de oren van de nek naar de zijkant. Hij of zij kan de mond nu open en dicht doen en zelfs de lipjes samenpersen. Verder groeien langzaam botten in de armen en benen. Maar de huid van je kindje is nog heel dun en doorzichtig, waardoor de aderen er doorheen schijnen.

vergelijkingsafbeelding

Inmiddels heeft je baby een laagje donshaar over het hele lichaam. Deze zachte haren heten ook wel lanugo. Ze houden het huidsmeer op hun plek. Dat is belangrijk, want het huidsmeer zorgt dat de huid niet week wordt door het vruchtwater. Ook beschermt het tegen infecties.

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Je hebt een stuk minder last van kwaaltjes dan in het eerste trimester, maar helaas zijn ze niet weg. Zo kun je vanaf deze week te maken krijgen met bandenpijn. Dat is een scherpe pijn aan je buik, aan één of beide kanten. Het ontstaat meestal als je van houding wisselt. Dat komt door de banden die je baarmoeder verbinden met je buikvlies. Omdat je baarmoeder steeds zwaarder wordt, rekken die banden uit en dat voel je. Het helpt om je buikspieren aan te spannen. Een andere manier om de bandenpijn te verzachten, is door een speciaal steunbroekje te dragen.

Tip voor daddy

Ben je niet getrouwd en heb je ook geen geregistreerd partnerschap? Dan moet je bij het gemeentehuis je kindje erkennen. Dan ligt officieel vast dat jij de vader bent. Plan nu alvast een afspraak, zodat dat geregeld is. Tijdens de afspraak geef je ook aan welke achternaam je baby krijgt. Denk hier dus van tevoren over na.

Debbie vertelt – @debbiedhillon

“Zelf ben ik één van een tweeling. Mijn moeder had tijdens de zwangerschap van mijn zus en mij een enorme buik, maar heeft er nooit striae aan overgehouden. Had zij geluk, zat het in de genen of kwam het doordat zij haar buik elke dag had ingesmeerd? Ik heb geen idee. Maar een ding wist ik wel, ik kon het op zijn minst proberen om ook elke dag te smeren.

In het begin smeerde ik twee keer per dag mijn buik in met een olie die ik persoonlijk overdag toch niet fijn vond. Ik kleed me na het douchen altijd snel aan en het trok voor mij niet snel genoeg in. Toen kwam ik erachter dat Kruidvat ook een Mama Care buikbalsem had. Deze ben ik toen in de ochtend gaan gebruiken. ‘s Avonds gebruikte ik alsnog de olie en droeg dan een nachthemd die daardoor onder de olie zat. Maar dat maakte niet uit. Deze productcombinatie heeft top gewerkt bij mij.

Ik smeerde altijd met de klok mee en probeerde dan echt even een contactmomentje met mijn dochtertje te maken. En me vooral in te beelden hoe ze eruit zou zien. Ik weet nog dat ik hier zo nieuwsgierig naar was.

Naarmate mijn buik groeide kreeg ik steeds meer last van bandenpijn. Bij mij hielp het om niet te lang te staan. En als ik stond vooral goed rechtop te staan.”

Smeren, smeren, smeren

Hoewel je groeiende buik nu nog niet in de weg zit, kun je er wel last van hebben. Tijd om je huid te verwennen dus! Probeer bijvoorbeeld de Kruidvat Mama Care Olie. Die helpt de huid veerkrachtig te houdentijdens de zwangerschap. Heb je liever een verzorgende crème? Kijk dan eens naar de Kruidvat Mama Care Buikbalsem. De balsem helpt de huid beschermen tijdens het meerekken van de huid en helpt de natuurlijke elasticiteit van de huid te bewaren. Combineer het smeren met een fijn rustmomentje voor jezelf, met een kop thee en Netflix bijvoorbeeld. Zo kom je lekker bij!

Ben je benieuwd naar alle mama-verzorging? Neem dan eens een kijkje bij het hele assortiment.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

14 weken zwanger: de week van Zwitsal
close

Next

16 weken zwanger: vol energie