BLOG Kruidvat

14 weken zwanger: de week van Zwitsal

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Nu je 14 weken zwanger bent, zit je in het tweede trimester. En dat is goed nieuws! Zo is de kans op een miskraam veel kleiner dan in het eerste trimester. Ook voel je je waarschijnlijk een stuk beter. Tijd voor leuke dingen dus, zoals alvast wennen aan de heerlijke geur van Zwitsal.

Je baby in deze week:
Zo groot als een Kikker Koelbijtring


Je baby beweegt veel. Hij of zij zwemt van de ene naar de andere kant van je buik, trappelt met de benen en zwaait met de armpjes. Zo traint je kindje de spieren. Het hoofd krijgt steeds meer vorm: de oren ontwikkelen zich, er ontstaan neusgaten en het haar begint te groeien. Maar de verhouding is nog niet zoals het hoort. Het hoofd is nu namelijk even groot als de rest van het lichaam.

vergelijkingsafbeelding

Eigenlijk is je kindje nu compleet, want alle organen en ledematen zijn ontwikkeld. De komende maanden hoeven ze alleen nog maar te groeien en te rijpen. Je baby slikt vanaf deze week vruchtwater in en plast af en toe. Die afvalstoffen ruimt je lichaam vanzelf op.

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Waarschijnlijk heb je een stuk meer energie dan in de eerste weken. Vanaf het tweede trimester heb je namelijk minder last van zwangerschapskwaaltjes. Nu kun je dus echt genieten van je zwangerschap. Rond deze week begin je een buikje te krijgen. Ook je borsten worden groter. Misschien ben je zelfs al toe aan zwangerschapskleding. Een goede reden om te shoppen nu je je beter voelt!

Maar het extra gewicht komt ook doordat je meer bloed in je lichaam hebt. Er komt in totaal 1,5 liter bij, dat vooral uit bloedplasma bestaat. Dat is nodig voor de groeiende baarmoeder en placenta. Om het extra bloed rond te pompen, slaat je hart nu 15 tot 20 keer vaker per minuut.

Tip voor daddy

Het spannende eerste trimester is voorbij en je partner heeft meer energie. Tijd om alvast babynamen te bedenken! Maak allebei een lijst met jongens- en meisjesnamen die je mooi vindt en vergelijk die met elkaar. Vergeet niet om na te denken over de achternaam: wordt het de jouwe of die van je partner? De combinatie van de voor- en achternaam is ook belangrijk. Zorg dat ze goed klinken en geen rare combinatie vormen.

Marilyn vertelt@marilynschrijft

“Wat een opluchting en wat een verschil met een aantal weken geleden. Ik had weer energie, ik kon de koffiegeur weer aan en ik kon het zelf weer maken en drinken! Ik wist niet wat me overkwam, bizar eigenlijk hoe je lijf zo veranderd en al je geur en smaken zo anders waren.

In week 14 begon ik me weer energieker te voelen en kon ik het bakje koffie in de ochtend weer zetten voor mijn vriend zonder te kokhalzen! Ik kocht in de winkel van die heerlijke zakjes met Zwitsal-geur en deed die tussen de kleding. Ik vond het zo megalekker ruiken en was zo blij dat mijn lijf weer normaal deed. Wat een verschil met week 6 tot 13 waar ik nauwelijks een sterke geur kon ruiken of er überhaupt over na kon denken. En nu werd ik weer zo blij van alle geuren!

Wel was ik een klein beetje jaloers op een vriendinnetje die ook in verwachting was, zij had al positiekleding nodig maar bij mij was eigenlijk nog niets te zien. Behalve dat ik van cup A naar cup B ging, haha!”

Wen alvast aan Zwitsal-geur

Waarschijnlijk ruikt je huis de komende jaren naar Zwitsal. Je bent inmiddels wel gewend aan het idee dat je zwanger bent, maar nog niet aan die geur. Het is geen straf om daar verandering in te brengen, toch? Want behalve talkpoeder en babyshampoo zijn er ook producten voor volwassenen met deze heerlijke geur. Het parfum Eau de Zwitsal bijvoorbeeld, wasmiddel met Zwitsal-geur of geurbuiltjes voor in je kledingkast.

Benieuwd naar alle andere Zwitsal-producten? Bekijk dan ons hele assortiment!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

13 weken zwanger: de week van de gekke geurtj...
close

Next

15 weken zwanger: de week van het smeren