BLOG Kruidvat

Wat ziet je baby?

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 22/11/2022

Wat ziet je baby?

Welkom op de wereld! Je kijkt je kleine wondertje aan en je baby kijkt met die schattige oogjes terug. Althans, dat denk je. Maar heel veel kan je pasgeboren baby nog niet zien. Wat ziet je baby precies? En wanneer gaat je kindje kleuren zien? Hier ontdek je alles over het zicht van je baby.

Wanneer kan een baby zien?

Al in de baarmoeder ontwikkelt het zicht van je baby. Rond de 25e week van je zwangerschap doet je ongeboren kindje zijn of haar ogen voor het eerst open. Al is er dan natuurlijk nog niet veel te zien.

Wanneer je baby geboren is, ziet je kleine de wereld nog lang niet zoals wij. De ogen moeten zich nog verder ontwikkelen. Het netvlies van je ogen kent namelijk twee soorten cellen. Deze noem je staafjes en kegeltjes. Je pasgeboren baby heeft alleen staafjes. Deze zijn erg gevoelig voor licht en beweging. De kegeltjes ontwikkelen zich pas in de eerste drie maanden. Deze maken het beeld scherp en geven de wereld kleur.

Oogbewegingen leren controleren

Je kindje moet ook nog leren zijn oogbewegingen te controleren. Dit lukt eerst nog niet. Je baby moet dan ook altijd nog zijn hoofdje meedraaien om iets te zien. Ook op iets focussen of een voorwerp volgen lukt nog niet goed. Dit ontwikkelt zich allemaal in de eerste maanden.

Omdat beide ogen nog niet altijd even goed samenwerken, kan je baby de eerste maanden scheelkijken. Dat is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Kijkt je baby van 3 maanden nog steeds scheel? Dan is het goed om dit eens op het consultatiebureau of met je huisarts te bespreken.

Ontwikkeling van het zicht

In het eerste jaar ontwikkelt het zicht van je baby zich in rap tempo. In het begin ziet je kleine de wereld nog onscherp en in zwart-wit. Maar na een jaar ziet hij of zij net zoveel als jij. Kort samengevat volgt de ontwikkeling van het gezichtsvermogen deze stappen:

  • Pasgeboren baby: licht onderscheiden van donker
  • 2-3 maanden: kleuren onderscheiden
  • 4 maanden: diepte zien
  • 6 maanden: verder zicht en jou nadoen
  • 1 jaar: je baby ziet net zo veel als jij

Zicht pasgeboren baby: volg het licht

Pasgeboren baby’s zien de wereld nog in zwart-wit. Je kleine ziet nog geen kleur, maar ziet al wel verschil tussen donker en licht. Vooral op lichtprikkels reageert je baby heel erg. Naast licht, ziet je pasgeborene vormen en bewegingen.

Je baby vindt het leuk om naar je gezicht te kijken, bijvoorbeeld tijdens het voeden. Zo van dichtbij worden de contrasten elke week wat duidelijker. Omdat je haargrens wat donkerder is dan de rest van je gezicht, is dat waar je kindje vooral naar kijkt. Op een afstand van zo’n 20 tot 30 centimeter kan je baby steeds scherper zien.

Tip: je baby is gek op contrasten. Zwart-wit speelgoed en tekeningen zijn dan ook erg leuk om naar te kijken. Dit leuke Kruidvat 3D knuffelboekje valt dan ook zeker in de smaak.

Na zo’n vier tot zes weken begint je baby de basiskleuren te onderscheiden. Vaak is rood de eerste kleur die je baby kan zien. Groen en geel volgen, maar blauw is nog wat lastiger. Dat lijkt nog veel op zwart. Wanneer je baby 2 tot 3 maanden oud is, ontwikkelt het gezichtsvermogen zich nog verder. Details worden beter zichtbaar en je baby gaat je voor het eerst kunnen herkennen.

Zicht baby 3 maanden: hallo kleur!

Wanneer je baby 3 maanden oud is, ziet je kleine goed de verschillende kleuren. Niet zo gek dus dat veel babyspeelgoed van die felle kleurtjes heeft. Dat is goed voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen.

Je baby kan rond deze leeftijd met beide ogen naar één punt kijken. Dit noem je de fixatiereflex. Hierdoor ziet je kleine alle kanten van een voorwerp. Diepte zien gebeurt pas rond de 4 maanden. Dat is ook het moment dat je baby speeltjes gericht gaat pakken. Vanaf 5 maanden kan je kleine bewegende voorwerpen gaan volgen. De hand-oogcoördinatie wordt ook steeds beter.

Tip: op deze leeftijd is speelgoed dat makkelijk vast te pakken is, heel fijn. Je kindje kan dan zelf een speeltje pakken en hiermee spelen. Leg daarom altijd wat speelgoed binnen handbereik, zodat je kleine kan oefenen.

Zicht baby 6 maanden: wat doe jij?

In de tweede helft van het eerste levensjaar van je kind gaat de gezichtsontwikkeling verder. Wanneer je baby ongeveer 7 maanden oud is, kan je kleine je na gaan doen. Probeer maar eens, het is hartstikke leuk om samen gekke bekken te trekken! Ook gaat je baby je herkennen wanneer je wat verder weg bent.

Je baby snapt wanneer iets dichtbij is of wat verder weg. Ook kan je kleine naar dingen gaan wijzen en in zijn mond stoppen. Allemaal ontwikkelingen die heel handig zijn bij het leren van nieuwe vaardigheden. Als je baby 1 jaar is, ziet hij of zij ongeveer net zoveel als jij.

Tip: speelgoed dat beweegt, wordt steeds interessanter. Denk aan een speelgoedautootje of een zachte bal. Rol de bal maar eens zacht naar je baby toe, wie weet probeert je kindje hem wel terug te rollen.

Oogtest bij je baby

Maak je je zorgen over de ontwikkeling van het zicht van je baby? Blijft je baby scheelkijken of heb je het idee dat je kleine een lui oog heeft? Vanaf 6 maanden kan een oogtest gedaan worden. Neem hiervoor contact op met het consultatiebureau of je huisarts.

Speelgoed voor de gezichtsontwikkeling

Wil je de ontwikkeling van het zicht van je baby stimuleren? Kies dan altijd voor speelgoed dat bij de leeftijd van je kindje past. Per fase hebben we hiervoor al een aantal handige tips gegeven. In onze webshop vind je een ruim assortiment met babyspeelgoed.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 22 november 2022

close

Previous

Babymassage: alles wat je wil weten
close

Next

Papfles met rijstebloem: een lekkere pap voor...