BLOG Kruidvat

Luier verschonen: hoe moet dit en hoe vaak?

Leestijd: 9 minuten
Geplaatst op: 23/08/2022

Luier verschonen: hoe moet dit en hoe vaak?

Een luier verschonen lijkt makkelijk, maar als je met een luier in je ene hand en een beweeglijke baby onder je andere hand staat, is het toch wat moeilijker dan gedacht. Daarom gaan wij je helpen. In dit handige stappenplan leggen we je stap voor stap uit hoe je een luier verschoont. Zo doe jij dit vanaf nu als een pro!

Hoe vaak moet je een luier verschonen?

Je baby vindt het niet fijn om in een volle luier te moeten liggen of zitten. Het is daarom verstandig om een plas- of poepluier zo snel mogelijk te verschonen. Dit voorkomt ook dat de luier doorlekt. Voor pasgeboren baby’s adviseren we om elke 1,5 uur de luier te verschonen. Als je baby wat ouder wordt doe je er goed aan om de luier elke 2 à 3 uur te controleren. Het is niet altijd nodig om een plasluier direct te verschonen, maar doe dit wel bij een poepluier.

Wist je dat een pasgeboren baby gemiddeld 7 luiers per dag nodig heeft? Lees hier mee over in Hoeveel luiers heb je nodig?

Luier verschonen voor of na de voeding?

Over wanneer het beste moment is om je baby te verschonen, bestaan verschillende ideeën. Bij pasgeboren baby’s kan voor de voeding een goed moment zijn, omdat ze dan bij het voeden goed wakker zijn.

Tijdens het voeden kan het voorkomen dat je kindje wat scheetjes laat en er hierdoor wat ontlasting meekomt. Dit kan een goede reden zijn om pas na de voeding de luier te verschonen. Wacht hier dan wel even mee totdat je kindje geboerd heeft.

Wat heb je nodig bij het verschonen van de luier?

Voordat je de luier gaat verschonen, is het handig om alle spullen die je nodig hebt binnen handbereik te leggen. Dit heb je nodig:

Tip: Leg ook een extra luier en wat extra kleertjes klaar. Soms heb je tijdens het verschonen een ‘ongelukje’ of is de poepluier erger dan je dacht. Het is dan heel fijn om een extra luier en schone kleertjes binnen handbereik te hebben.

Wil je weten welke luiermaat je kind heeft? Ga dan naar Welke maat luier heeft je kindje nodig?

Een luier verschonen in 6 stappen

Nu je alle spullen klaar hebt liggen, kun je aan de slag. Dit zijn de zes stappen die je moet nemen bij het verschonen van de luier:

  1. De voorbereiding
  2. De luier losmaken
  3. De plas- of poepluier verschonen
  4. Talkpoeder of babyzalf gebruiken
  5. De schone luier aantrekken
  6. Je baby aankleden

Stap 1: de voorbereiding

De eerste stap is het klaarleggen van alle spullen. Zorg dat alles binnen handbereik ligt en leg je baby op zijn of haar rug op het aankleedkussen. Kleed je kindje voor zover nodig uit, maak het rompertje aan de onderkant los en schuif het omhoog. Zorg ervoor dat je kindje niet met zijn billetjes op de romper ligt.

Tip: soms is het handig om ook de sokjes uit te trekken, zeker bij een poepluier. Als je kindje graag met zijn voetjes beweegt, worden sokjes soms vies.

Stap 2: de luier losmaken

De volgende stap is het losmaken van de luier. Je doet dit door de twee plakstrips aan de voorkant los te trekken. Vouw de luier dicht over het vieze gedeelte. Je kindje ligt zo met zijn billetjes op de buitenkant van de luier, ideaal bij ongelukjes.

Stap 3: de plas- of poepluier verschonen

Nu je de luier hebt losgehaald, weet je zeker of je te maken hebt met een plas- of een poepluier.

Plasluier verschonen

Pak een billendoekje en maak hiermee de intieme delen van je kindje schoon. Bij een plasluier heb je meestal aan één doekje genoeg.

Poepluier verschonen

Maak met de billendoekjes de billetjes en intieme delen van je baby goed schoon. Gebruik hiervoor zoveel doekjes als dat je nodig hebt om alles goed schoon te maken. Controleer of er ook niet wat viezigheid in plooitjes is blijven zitten. Veeg bij het schoonmaken altijd van voor naar achteren. Zo voorkom je dat de poepbacteriën bij het piemeltje of de vagina van je baby komen.

Stap 4: talkpoeder of babyzalf gebruiken

Nadat je alles goed hebt schoongemaakt met de billendoekjes doe je nog wat talkpoeder of babyzalf op de billetjes. Het poeder of de zalf beschermt de billetjes en zorgt ervoor dat het huidje minder snel geïrriteerd raakt.

Stap 5: de schone luier aantrekken

Leg de nieuwe luier open onder de billetjes neer. De achterkant van de luier moet hierbij net iets hoger dan de navel liggen. Haal de voorkant van de luier tussen de beentjes door naar voren en maak de luier vast met de plakstrips. Let op dat je de luier niet te strak, maar ook niet te los vastmaakt en dat de randen bij de beentjes goed zitten. Check daarna of de luier aan alle kanten goed zit.

Stap 6: je baby aankleden

De schone luier zit om, dus nu kun je het rompertje weer dichtknopen en je baby aankleden.

Wil je meer weten over hoe je een luier verschoont? Bekijk dan in deze video hoe je een luier verschoont.

Tips bij het verschonen van de luier

Het maakt niet uit hoe gevorderd (of niet) je bent: deze tips komen altijd goed van pas bij het verschonen van de luier. Zo wordt deze alledaagse taak gemakkelijker en misschien zelfs leuk (ja echt!).

Zet alles klaar

Soms zijn er wel eens volle-luier-noodgevallen. Maar zorg er, voordat je in paniek raakt en gelijk aan de slag gaat, toch eerst even voor dat alles wat je nodig hebt, binnen handbereik is. Vaak moet je in je eentje de strijd aan gaan met die stinkende luier. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je ervoor zorgt dat je niets belangrijks vergeet (de doekjes bijvoorbeeld). Nog een keer extra checken dus.

Heb geduld

Bij het verschonen van een luier is één ding erg belangrijk: geduld. Sommige kindjes willen niet stil liggen en huilen tijdens het verschonen. Toch is het belangrijk dat je dan ook zorgvuldig werkt en de billetjes goed schoonmaakt. Je wilt natuurlijk niet dat je kindje last krijgt van rode, pijnlijke billetjes of luieruitslag.

Leid je baby af zodat hij of zij stil blijft liggen

Het ligt een beetje aan de leeftijd van een baby hoeveel moeite het kost om ervoor te zorgen dat ze stil blijven liggen zodat je die luier snel kan verschonen. Leid je kindje bijvoorbeeld af met zijn favoriete speeltje, een boek of iets anders dat zijn aandacht lang genoeg vasthoudt. Zo probeert hij of zij niet weg te rollen of kruipen.

Let op: misschien is je baby nog niet klaar!

De meeste ouders hebben het wel eens meegemaakt: je bent net de luier aan het verschonen als blijkt dat de baby nog niet helemaal klaar was. Soms kan dat heerlijke vrije gevoel zonder luier een onaangename reactie veroorzaken! Zorg ervoor dat je altijd iets bij de hand hebt om jezelf te beschermen bij verrassingen.

Bouw een routine op

Iedereen heeft zo zijn eigen techniek en favoriete merken/producten. Maar als je nog geen routine hebt, kan je daar het beste gelijk mee beginnen. Maak een lijstje van wat je meestal doet (en schrijf zelfs op wat er soms misgaat) en probeer dezelfde techniek elke keer toe te passen. Als je je eigen routine en werkwijze hebt, wordt het al snel heel natuurlijk en ben je sneller klaar.

Houd een voorraadje aan

Het is namelijk erg vervelend om er tijdens het verschonen van een luier achter te komen dat je geen doekjes meer hebt. Hou dus een behoorlijke voorraad aan van de belangrijkste artikelen. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg hebt.

Een pro in luiers verschonen

Je baby verschonen is iets dat je vaak zult doen. De meeste ouders vinden het in het begin best spannend en weten niet precies wat ze moeten doen. Met onze stappen weet je hoe je de luier moet verschonen en wat je hiervoor nodig hebt. Hiermee ben je in no time een pro!

*Kruidvat luiers verkocht in de Nederlandse winkelstraten, gemeten over Nielsen data wk 43 2021 t/m week 44 2022 in stuks volume.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 23 augustus 2022.

close

Previous

Welke maat luier heeft je kindje nodig?
close

Next

Hoestende baby: wat kun je doen?