BLOG Kruidvat

Kraamzorg: waar moet je allemaal aan denken?

Kraamzorg of kraamhulp is professionele zorg voor de moeder en (verwachte) baby. De kraamverzorger helpt mee tijdens de bevalling en in de eerste week daarna. Wil jij graag weten wanneer je kraamzorg moet regelen, op hoeveel uur je recht hebt en wat de kosten ervan zijn? Je ontdekt hier alles over kraamzorg!

Wat doet een kraamverzorgster?

Een kraamverzorger ondersteunt de moeder (kraamvrouw) en het gezin tijdens en na de bevalling. Sommige kraamhulpen starten pas met assisteren na de bevalling. Ga je thuis bevallen of heb je een andere niet-medische bevalling? Dan begint de kraamzorg al tijdens de bevalling.

In de periode na de bevalling moet je als moeder herstellen en uitrusten. Hierdoor heb je vaak te weinig energie en kracht om zelf taken op te pakken. Als partner kom je ook in een nieuwe situatie terecht, waar je waarschijnlijk nog aan moet wennen. De kraamverzorgster ondersteunt de moeder en het gezin op verschillende manieren.

Kraamzorg voor moeder en baby:

 • Temperatuur opmeten
 • Hechtingen controleren
 • Bloedverlies in de gaten houden
 • Hygiëne bewaken

Kraamzorg voor het gezin:

 • Luier verschonen
 • Instructies voor borstvoeding en/of flesvoeding
 • Baby aankleden
 • Baby in bad stoppen
 • Problemen signaleren
 • Luisterend oor bieden
 • Kleine huishoudelijke taken oppakken

Een kraamverzorgster zorgt dus in principe voor de kickstart van je ouderschap. Houd er wel rekening mee dat diegene geen huishoudelijke hulp is. De kraamverzorger helpt bijvoorbeeld met het wassen van de babykleren of met stofzuigen, maar is geen schoonmaker en zal zich ook niet op die taken focussen. Is dit in jouw situatie wel nodig? Stem dit dan af met het kraambureau en kraamverzorgster.

De kraamhulp bevalt niet

Het kan zeer goed voorkomen dat je niet tevreden bent met de kraamverzorgster. Er is bijvoorbeeld geen klik tussen jullie of je vindt dat ze taken laat liggen of niet juist uitvoert. Dit is zeer vervelend, want in deze periode heb je echt je rust nodig om te herstellen. Geef bij de kraamhulp aan wat je graag anders wilt zien. Wordt dit niet opgepikt, bel dan het kraambureau op en vraag om een andere kraamverzorgster. Voel je vooral niet bezwaard om dit te moeten doen. Het kraambureau snapt erg goed dat er een klik moet zijn en dat je als moeder alle rust moet krijgen.

Kraamzorg regelen

Wanneer je de kraamzorg moet regelen is een veelgestelde vraag. Kraamzorg aanvragen doe je tussen de dertiende en twintigste week van je zwangerschap. Dit is ongeveer na drie maanden, wanneer het eerste trimester ten einde loopt en je je eerste echo hebt gehad. Wanneer je de kraamzorg later aanvraagt, loop je het risico dat je minder kraamuren krijgt.

Kraambureau uitkiezen

Het zoeken naar een kraambureau kan vrij veel tijd in beslag nemen. Er zijn een heleboel kraambureaus te vinden, maar hoe weet je waar je op moet letten bij het uitkiezen van een kraambureau? We zetten een aantal punten voor je op een rij:

 • Kies een kraambureau in de regio
 • Vraag naar het beleid
 • Welke extra´s bieden ze?
 • Wordt het vergoed door de verzekering?
 • Controleer de ervaringen in je omgeving en bij online recensies

Het is verstandig om een kraambureau in de regio te kiezen zodat de kraamverzorgster er snel bij kan zijn wanneer je het ziekenhuis verlaat na de bevalling of wanneer er complicaties zijn in de week erna. Heb jij al een aantal kraambureau´s op het oog? Vergelijk dan het beleid met elkaar. Sommige kraambureaus zijn namelijk onderdeel van een grote organisatie en andere werken zelfstandig. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bij de ene instelling verschillende kraamverzorgsters verwachten en bij de ander krijg je er één toegewezen.

Er zijn ook kraambureaus die rekening houden met religieuze achtergronden. Zo kun je bijvoorbeeld christelijke kraamzorg aanvragen of islamitische kraamzorg. Tot slot worden er vaak bepaalde extra´s aangeboden door kraambureaus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan babymassages of een cursus Dunstan Babytaal.

Hoeveel uur kraamzorg?

Wettelijk heb je recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg. Deze uren worden verdeeld over acht dagen na de bevalling. Dit wordt ook wel de kraamweek genoemd. Hoeveel uur kraamzorg je precies kunt verwachten, hangt af van je persoonlijke situatie. Het standaard aantal uur kraamzorg bij borstvoeding is 49 uur en 45 uur bij kunstvoeding. Bevallen met een keizersnede? Dan kun je maximaal tien uur extra kraamzorg krijgen (twee uur per dag).

Het aantal uur kraamzorg dat voor jou geldt, wordt bepaald tijdens het intakegesprek met het kraambureau of de verloskundige. Deze vindt plaats wanneer je circa 30 weken zwanger bent. Hierin kun je aangeven wat je persoonlijke situatie is en welke wensen je hebt. Het is nog mogelijk dat het aantal uur kraamzorg naar boven wordt bijgesteld, omdat je bijvoorbeeld een zware bevalling hebt gehad of omdat de borstvoeding niet op gang wilt komen.

Wat kost kraamzorg?

Kraamzorg wordt beschouwt als noodzakelijke zorg. Dit betekent dat de kosten worden vergoed vanuit het basispakket. In 2021 geldt er een eigen bijdrage van €4,60 per uur. Krijg jij kraamzorg in het ziekenhuis, zonder medische noodzaak daarvoor te hebben? Dan is je eigen bijdrage minimaal €37 per dag.

Bij een aanvullende verzekering krijg je je eigen bijdrage in de meeste gevallen vergoed. Het is dus verstandig om de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar erbij te pakken zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Kraampakket

Het kraampakket is een doos met verschillende medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en de kraamweek. Denk hierbij aan matrasbeschermers, gaasjes, watten, pleisters en kraamverband. Wanneer je thuis gaat bevallen is een kraampakket verplicht, maar ook bij een ziekenhuisbevalling hoort het kraampakket minstens zes weken voor de bevalling thuis klaar te liggen. Hierdoor kunnen onverwachte thuisbevallingen veilig uitgevoerd worden en heeft de kraamverzorgster alles binnen handbereik voor de kraamweek erna.

Kraampakket aanvragen

Het kraampakket aanvragen doe je in dezelfde periode als het regelen van kraamzorg. Het liefst heb je dit dus voor de twintigste week van je zwangerschap. Ben jij aanvullend verzekerd? Grote kans dat je dan een gratis kraampakket ontvangt van je zorgverzekeraar. Ben jij niet aanvullend verzekerd, dan kun je je kraampakket kopen bij de drogist, apotheek of op het internet. Houd rekening met een bedrag van minimaal €30.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Afvallen tijdens je zwangerschap
close

Next

Babyvoeding kopen: waar moet je op letten?