Kruidvat Blog

4 feiten en fabels over flesvoeding voor je baby

Flesvoeding: wat is waar of niet waar?

Als je zwanger bent, worstel je vaak met een belangrijke vraag: ga je straks fles- of borstvoeding* geven? Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. En het geven van borstvoeding is ook goed voor jouw gezondheid. Het advies is om 6 maanden borstvoeding te geven. Maar soms lukt borstvoeding niet of is het om een andere reden niet mogelijk. Wat doe je dan?

Als je dit dilemma met anderen bespreekt, hoor je veel verschillende dingen. Maar wat is waar en wat is niet waar? Wij hebben hier de belangrijkste feiten en fabels over flesvoeding voor je verzameld.

Feit of fabel? Als je flesvoeding geeft, krijg je een minder hechte band met je kind.

Fabel. Veel moeders denken dat je een hechte band met je kindje krijgt door borstvoeding te geven. Maar ook het geven van de fles is een intiem en fijn moment met je kindje. Ga er dan ook lekker voor zitten en zoek een houding die voor jou en je kindje comfortabel is. Gebruik een fles die fijn in je hand ligt en neem er echt even de tijd voor.

Feit of fabel? Bij flesvoeding weet je hoeveel je kindje drinkt.

Feit. Als je je kindje de fles geeft, zie je precies hoeveel je kindje binnenkrijgt. Bij borstvoeding weet je dit niet, tenzij je kolft en de borstvoeding in een flesje geeft. Groeit je kindje goed? Dan krijgt hij of zij waarschijnlijk genoeg voeding binnen. Het is dus niet per se nodig om precies te weten hoeveel je kindje drinkt, maar het kan je wel houvast geven. Hoe vaak je baby wil drinken, hangt niet af van borst- of flesvoeding, maar van zijn of haar behoeftes. Als je kindje goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, weet je dat hij genoeg voeding binnenkrijgt.

Feit of fabel? Flesvoeding heeft een mindere kwaliteit dan borstvoeding.

Fabel. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Flesvoeding kan een alternatief voor borstvoeding zijn wanneer je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt geven.

Flesvoeding moet voldoen aan strenge wet- en regelgeving. Deze is vastgelegd in de Warenwetbesluit bijzondere voeding 2016. Hierin staat een verwijzing naar de Europese wetgeving die vastlegt welke ingrediënten in flesvoedingen moeten zitten en hoeveel. Alle merken flesvoeding in Nederland voldoen aan dezelfde wetgeving. Veel mensen weten dit niet. Het verschil in kwaliteit van de verschillende merken flesvoeding is er daarom nauwelijks, maar de prijs verschilt wel. En dat kan behoorlijk schelen.

Naast de A-merken zijn er dus ook alternatieven die qua kwaliteit net zo goed zijn maar een stuk goedkoper, zoals Kruidvat Merk flesvoeding. Dat scheelt in je portemonnee! Wil je meer weten over de mogelijkheden en hoe je de juiste flesvoeding kiest voor je kindje?

Feit of fabel?  Baby’s die flesvoeding krijgen drinken sneller.

Feit. Baby’s drinken uit de fles vaak sneller dan aan de borst. Bij flesvoeding is het dan ook belangrijk om erop te letten dat je kindje niet te snel drinkt, anders kan hij of zij last krijgen van krampjes. Je baby moet ongeveer 15 tot 20 minuten over een flesje doen. Heeft hij of zij het flesje sneller leeg? Probeer dan eens een speen met een kleinere opening of las halverwege de fles een pauze in om alvast een boertje te laten.

*Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

4 leuke en makkelijke hairdo’s voor kin...
close

Next Article

Nieuw bij Kruidvat! Rascal + Friends