BLOG Kruidvat

Het verschil tussen tandplak en tandsteen

Leestijd: 1 minuut
Geplaatst op: 16/06/2018
Oral B tandplak

Alles over tandplak, tandsteen en tips om de strijd met ze aan te gaan

Tandplak en tandsteen, weet jij wat het verschil is? Als je tandplak niet goed verwijdert, verhardt het en ontstaat tandsteen. Tandsteen is dus eigenlijk verkalkte tandplak. We gaan hier nog wat dieper in op beide tandproblemen en geven je handige tips om deze te voorkomen.

Tandplak

Wat is het?
Tandplak is een zeer plakkerige, kleurloze tot lichtgele afzetting van bacteriën op je tanden. Deze bacteriën produceren zuren die je tandglazuur aanvallen en je tandvlees beschadigen. Hierdoor kan je tandvlees gaan ontsteken. Dit wordt ook wel gingivitis genoemd. Hoe ontstaat het?
Tandplak ontstaat op een natuurlijke manier. Als de suikers uit je eten en drinken zich mengen met de bacteriën in de tandplak komen zuren vrij. Deze vallen je tandglazuur aan en veroorzaken zo gaatjes. Wat kun je eraan doen?
Wat het beste werkt tegen tandplak is goed poetsen en regelmatig flossen.

Oral B tandplak

Tandsteen

Wat is het?
Tandsteen wordt ook wel calculus genoemd. Het is een harde en korrelige afzetting die aanslag op je tanden veroorzaakt. Je tanden kunnen hierdoor verkleuren. Hoe ontstaat het?
Calcium en fosfaat verbinden zich met elkaar en vormen kristallen op je tanden. Deze calcium-fosfaatkristalen worden hard binnen de tandplak en zo ontstaat tandsteen. Pyrofosfaten verminderen de opbouw van tandsteen. Deze chemicaliën remmen de groei van de kristallen en voorkomen het ontstaan van nieuwe. Wat kun je eraan doen?
Tandsteen hecht zich aan je tandglazuur. Daarom kan alleen een tandarts of mondhygiënist het weghalen.

Ga de strijd aan!

De volgende tips komen goed van pas in de strijd tegen tandplak en tandsteen:

  • Laat elk half jaar je gebit goed schoonmaken door de tandarts of mondhygiënist.
  • Een anti-gingivitis en anti-tandplak tandpasta maakt je tanden sterk en voorkomt tandproblemen.
  • Poets je tanden met een tandpasta met pyrofosfaat. Dit hecht zich aan je tandoppervlak en remt de vorming en groei van calculuskristallen.
  • Een tandpasta met sodium hexametafofaat remt niet alleen calculus af, maar verwijdert ook aanslag van je tanden en beschermt tegen toekomstige aanslag.
left arrow left arrow
Showing > of results

close

Previous

De geheime krachten van scrub
close

Next

Handig! Speciale scheertechniek voor de gevoe...