BLOG Kruidvat

Bikinilijn scheren: hoe scheer je je bikinilijn?

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 16/06/2021

De zomer is aangebroken! Tijd om je bikini uit de kast te trekken en naar het strand te gaan, of heerlijk bij te kleuren op een ligbedje in je tuin. Maar na de lange winter was je bijna vergeten hoe die haartjes er zo oncharmant uitsteken bij je bikinibroekje. Tijd om je bikinilijn te scheren! Alleen is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het scheren voelt vaak pijnlijk en ongemakkelijk en regelmatig blijf je achter met irriterende rode bultjes.

Gelukkig is het mogelijk om een prettige scheerbeurt te hebben, zónder rode bultjes. Hoe je dat doet, lees je hier.

Gebruik het juiste mesje

We beginnen bij het kiezen van het juiste scheermesje. Eigenlijk is elk scheermesje geschikt voor het scheren van je bikinilijn, zolang het scherp genoeg is. Een bot mesje geeft gegarandeerd problemen: het scheren gaat moeizaam, pijnlijk en geeft scheerwondjes. Je bikinilijn is een erg vervelende plek om wondjes te hebben, dus dat kun je beter vermijden. Een scheermesje wordt snel bot. Als je om de dag scheert, moet je je scheermesje elke twee à drie weken vervangen. Lees hier meer over hoe vaak je je scheermesje moet vervangen.

Toch is het ook niet goed als je scheermesje té scherp is. Een te scherp mesje kan namelijk wondjes veroorzaken. Wij raden daarom aan om, wanneer je een nieuw scheermesje op je opzetstuk zet, eerst je benen en oksels te scheren. Ze verliest het mesje alvast de ergste scherpte.

Hoe scheer je je bikinilijn?

Heb je een goed scheermesje bij de hand, dat scherp is maar niet te scherp? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Met dit stappenplan gaat het je zeker lukken:

 • Stap 1: Knip eerst je haartjes bij. Heeft je bikinilijn al lang geen scheermes meer gezien? Dan is het verstandig om eerst je haartjes bij te knippen tot ongeveer 1 centimeter lang. Zo maak je je scheerbeurt een stuk gemakkelijker.
 • Stap 2. Neem een warme douche of bad en begin niet direct al met scheren. Door de warmte gaan je poriën openstaan en worden de haartjes weker. Dit zorgt voor een comfortabelere scheerbeurt en een gladder resultaat. Als je niet in de douche of in bad wilt scheren, kun je ook een warm washandje gebruiken.
 • Stap 3. Gebruik een ongeparfumeerde, pH-neutrale scheergel. Je intieme zone is gevoelig en de van nature voorkomende bacteriën moeten in balans blijven. Probeer bijvoorbeeld de Kruidvat Femme Care 2-in-1 Zeepvrije Was- en Scheerlotion. Deze is speciaal ontwikkeld voor de intieme zone.
 • Stap 4. Scheer met de richting van de haargroei mee. Bij de meeste mensen is dit van boven naar beneden. Zo is de kans op rode bultjes kleiner, en voelt het scheren prettiger.
 • Stap 5. Spoel regelmatig de haartjes die in het mesje blijven zitten weg, anders blijven de haartjes hangen en schuren langs je huid.

Hoe voorkom je rode bultjes?

Je weet nu hoe je je bikinilijn moet scheren. Als je dit stappenplan volgt, is je kans op irritaties zoals rode bultjes en ingegroeide haartjes klein. Let goed op de volgende dingen als je irritaties wilt voorkomen:

 • Zorg ervoor dat je huid warm is
 • Zorg ervoor dat je mesje scherp is, maar niet te scherp
 • Scheer met de haarrichting mee
 • Gebruik een scheerproduct dat geschikt is voor je intieme zone

Wees extra voorzichtig wanneer je een gevoelige huid hebt. Beperk het scheren dan door af en toe bij te knippen in plaats van te scheren.

Hoe laat je die rode bultjes verdwijnen?

Heb je onverhoopt toch rode bultjes gekregen? Dan kun je de volgende dingen doen om dat te verhelpen:

 • Verwen je huid met babycrème. Babycrème is ongeparfumeerd en helpt tegen luieruitslag. Dat maakt het ook geschikt voor het behandelen van je geïrriteerde bikinilijn.
 • Draag 100% katoenen ondergoed na het scheren. Met katoenen ondergoed ademt je huid een stuk beter dan met je mooie, kanten ondergoed. Dan maar even iets minder sexy! Ook kun je het beste ondergoed kiezen zonder scherpe naden. Zo krijgt je huid alle rust om te herstellen.

Welke alternatieven zijn er?

Wil je liever niet scheren? Er zijn gelukkig een aantal alternatieven, zoals:

 • Ontharingscrème
 • Ontharingsstrips
 • Epileren

Ontharingscrème

Je kunt je bikinilijn ook heel makkelijk ontharen met ontharingscrème. Let er wel op dat je een ontharingscrème kiest die geschikt is voor de gevoelige huid van je bikinilijn. Ontharingscrème bevat een alkalische stof, waardoor je erg voorzichtig moet zijn als je wondjes, puistjes of geïrriteerde huid hebt. Hou ontharingscrème buiten bereik van kinderen. Probeer bijvoorbeeld de Kruidvat Bikini Ontharingscrème voor de Normale en Gevoelige Huid. Met deze crème ben je binnen vijf tot tien minuten van de haartjes bij je bikinilijn af voor langere tijd.

Ontharingsstrips

Het is ook mogelijk om je bikinilijn te harsen met ontharingsstrips, bijvoorbeeld met de Kruidvat Ontharingsstrips voor Bikinilijn. Het doet eventjes pijn, maar je hebt daarna voor langere tijd geen haartjes. Als je het lastig vindt om zelf je bikinilijn te harsen, kun je dit ook bij een professionele salon laten doen.

Epileren

Als je geduld hebt en voor langere tijd van je haartjes af wilt, kun je je bikinilijn epileren. Epileren is beter voor je huid dan ontharingscrèmes en harsen, maar kan wel een lange en pijnlijke bedoening zijn.

Comfortabel scheren zonder huidirritatie

Het scheren van je bikinilijn is makkelijker gezegd dan gedaan. Je weet nu waar je op moet letten tijdens het scheren om zoveel mogelijk irritatie te voorkomen. Door met een scherp mesje je warme huid te scheren in de richting van de haargroei, maak je de scheerbeurt zo comfortabel mogelijk en krijg je een gladder resultaat.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Vernieuwd! Feel good met Soul Secrets
close

Next

Het Kruidvat Anti-haargroei Serum: de must-ha...