BLOG Kruidvat

Rimpels: oorzaken en verminderen

Leestijd: 8 minuten
Geplaatst op: 20/07/2021
lachende vrouw met rimpels in haar gezicht

Naarmate je ouder wordt, verandert je huid. Je huid wordt slapper en er ontstaan rimpels of kraaienpootjes. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je rijpe huid te verzorgen. Ben jij benieuwd hoe rimpels ontstaan en hoe je het beste ermee omgaat? Hier vertellen we je alles over huidveroudering en anti-aging!

Verschillende soorten rimpels

Ook rimpels komen in verschillende soorten voor. We verdelen ze in twee categorieën: dynamische rimpels en statische rimpels. We leggen de verschillen aan je uit.

Dynamische rimpels

Dynamische rimpels zijn rimpels die zichtbaar worden door bewegingen in je gezicht. De huid op je gezicht is continu in beweging door de mimieken die je maakt. Hierdoor kunnen fijne lijntjes of rimpels ontstaan. Om deze reden worden dynamische rimpels ook wel mimische rimpels genoemd. Voorbeelden van dynamische rimpels zijn:

  • Kraaienpootjes
  • Fronsrimpels
  • Lachrimpels
  • Voorhoofdrimpels
  • Rokerslijntjes

Doordat dynamische rimpels door beweging van je huid ontstaan, kunnen dit soort lijntjes ook zichtbaar zijn op jonge leeftijd. Dit begint meestal vanaf de puberteit.

Statische rimpels

Statische rimpels zijn rimpels die altijd zichtbaar zijn, ook wanneer er geen sprake is van beweging van je huid. Deze rimpels ontstaan naarmate je ouder wordt door een afname van elastine en collageen. Voorbeelden van statische rimpels zijn:

  • Rimpels onder je ogen
  • Rimpels bij je bovenlip

Statische rimpels geven geen klachten aan je huid, maar kunnen wel als vervelend worden ervaren. Sommige mensen vinden dat ze er ouder uitzien door deze lijntjes.

Hoe ontstaan rimpels?

Je huid verandert naarmate je ouder wordt. Vanaf je 25e verliest ze haar elasticiteit, waardoor de eerste rimpels kunnen ontstaan. De manier waarop kan echter verschillen, omdat er onderscheid wordt gemaakt tussen dynamische rimpels en statische rimpels.

Dynamische rimpels ontstaan door bewegingen van je huid, maar de oorzaak van statische rimpels is complexer. Allereerst bepaalt je erfelijke aanleg voor een groot deel het ontstaan van lijntjes. Maar je hebt zelf ook veel invloed op je huidveroudering, bijvoorbeeld met je eetpatroon en levensstijl. Het ontstaan van rimpels heeft dus te maken met zowel interne als externe factoren.

Daarbij gaan huidverslapping en rimpels hand in hand. Naarmate je ouder wordt, verslapt je huid waardoor er een vouw in ontstaat. Deze vouw wordt een rimpel of een plooi genoemd en kan tijdelijk of permanent van aard zijn. Dit komt omdat er onder je huid steeds minder bindweefsel, collageen en elastine worden aangemaakt.

Tot slot kan te veel blootstelling aan de zon of de zonnebank je huid verouderen. Hierdoor vergroot je de kans op rimpels. Om jezelf te beschermen tegen huidveroudering door de zon is het aan te raden om voor een dagcrème te kiezen met een (hoge) SPF.

Rimpels verwijderen of verminderen: 8 opties

De vraag om rimpels te verwijderen en huidveroudering tegen te gaan, is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Redenen hiervoor zijn dat lijntjes niet binnen bepaalde schoonheidsidealen passen en dat mensen steeds ouder worden. Op jonge leeftijd rimpels krijgen is daardoor niet gewenst. Er zijn in totaal 8 verschillende manieren om dit aan te pakken. Welke behandeling het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie:

  1. Anti-aging
  2. Vitamine A zuur
  3. Botox
  4. Fillers
  5. Lasers
  6. Chemische peeling
  7. Microdermabrasie
  8. Microneedling

Optie 1: Anti-aging

Om rimpels en fijne lijntjes te verminderen, kun je anti-aging producten gebruiken. Er zijn in de winkels verschillende soorten anti-aging producten te vinden, zoals crèmes, serums, primers en toners. Voor een goede verzorging voor de rijpe huid kun je dagelijks een anti-aging crème aanbrengen.

Wat is de beste anti-aging crème?

In de winkel zijn er veel verschillende anti-aging crèmes te vinden, in uiteenlopende prijsklassen. Dit kan verwarrend zijn, maar een goede anti-aging crème bevat:

vrouw die crème smeert tegen rimpels
  • Een vochtinbrengende basis
  • Één of meer actieve bestanddelen
  • Een antioxidant
  • SPF

De actieve bestanddelen die ertoe doen zijn hyaluronzuur en retinol. Retinol is afgeleid van vitamine A zuur en kan de opperhuid en het bindweefsel stimuleren en daarmee huidveroudering tegengaan. SPF beschermt je huid tegen uv-straling.

Optie 2: Vitamine A zuur

Vitamine A zuur is afgeleid van vitamine A en is een belangrijke vitamine voor je weerstand. Daarnaast draagt het zuur bij aan de aanmaak van collageen en elastine. Deze twee bestanddelen zorgen voor stevigheid van je huid, waardoor rimpels en pigmentvlekken verminderen. Daarbij stimuleert het zuur de vernieuwing van huidcellen en zorgt het voor een versnelde afschilfering van dode huidcellen. Hierdoor voelt je huid gladder aan.

Je kunt vitamine A zuur verkrijgen in een dagcrème. Vaak worden deze dagcrèmes tretinoïne crème genoemd of dagcrème met retinol. Tretinoïne crèmes zijn over het algemeen alleen op recept te bestellen, omdat er een hoge concentratie stoffen in de dagcrème zit.

Optie 3: Fillers

De naam geeft het al weg, een filler is een vulmiddel in de vorm van een gel. Deze filler wordt in de rimpel gespoten via een injectie waardoor je huid er weer jong en stralend uitziet. Fillers kunnen ook een oplossing bieden voor huidveroudering door de zon en wanneer je last hebt van acne.

Als je interesse hebt in het gebruik van fillers is het aan te raden om voor biologische fillers te kiezen en niet voor permanente. Biologische fillers zijn afbreekbaar en bestaan uit natuurlijke bestanddelen, zoals hyaluronzuuur, calciumhydroxylapatiet of polymelkzuur.

Permanente fillers zijn niet afbreekbaar. Daarbij wordt het afgeraden om voor permanente fillers te kiezen, omdat deze op basis zijn van siliconen en acrylaten. Doordat deze bestanddelen niet natuurlijk zijn, bestaat de kans dat je lichaam deze bestanddelen afstoot. Dit kan zelfs jaren na het injecteren van de fillers plaatsvinden.

Optie 4: Botox

Botox is een vloeibaar middel dat wordt ingespoten via een injectienaald. Wist je dat Botox eigenlijk niet de juiste benaming is voor deze behandeling? Deze manier van rimpels verwijderen heet eigenlijk botuline toxine, waarvan Botox een populair merk is. Als je interesse hebt in botuline toxine injecties, zou je naast Botox ook kunnen kiezen uit de merken:

  • BoCouture
  • Azzalure
  • Xeomin
  • Vistabel
  • Dysport

Het gebruik van Botox is de afgelopen jaren sterk toegenomen omdat het een snelle manier is van lijntjes verwijderen. De behandeling duurt namelijk tussen de 5 à 15 minuten en wordt gegeven door een arts in een kliniek of ziekenhuis. Het is in Nederland namelijk verboden om botuline toxine injecties te plaatsen zonder licentie.

Het effect van botuline toxine is echter van tijdelijke duur. De resultaten zijn tot ongeveer 3 à 6 maanden zichtbaar. Daarna moet je weer een nieuwe behandeling boeken. Het behandelen van een zone kost gemiddeld €150.

Optie 5: Lasers

Het is ook mogelijk om rimpels te verwijderen met lasers. Het woord ‘laser’ is de afkorting van: Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation. Dit betekent simpel gezegd dat lasers lichtbronnen zijn met een hoge intensiteit.

Tijdens de laserbehandeling geeft het laserapparaat geconcentreerde lichtbundels af die in je huid worden omgezet in warmte en energie. De lichtbundels zijn afgestemd op een bepaalde golflengte. Welke golflengte dit is, hangt af van de behandeling.

Een groot voordeel van lasers is dat ze zeer nauwkeurig werken. Door middel van een laserbehandeling kunnen specifieke delen van je huid behandeld worden, zonder dat de omliggende huidtexturen beschadigd raken. Naast het verwijderen van lijntjes, zijn lasers ook effectief om acne of pigmentvlekken tegen te gaan.

Optie 6: Chemische peeling

Een chemische peeling is een behandeling waarbij een vloeibare oplossing op je huid wordt aangebracht. De oplossing bestaat uit één of meerdere zuren die in je huid doordringen. Wanneer de oude huidcellen in aanraking komen met deze zuren, stoppen ze met functioneren. Het bovenste laagje van je huid laat los en schilfert af, vandaar de naam peeling.

Doordat de oude huidcellen weg zijn, wordt je huid gestimuleerd om nieuwe huidcellen aan te maken. De vernieuwing van je huid heeft verschillende voordelen. We zetten ze voor je op een rij:

  • Fijne lijntjes verwijderen
  • Rimpels en pigmentvlekken vervagen
  • Je huid wordt gladder en strakker
  • Werkstoffen van de verzorgingsproducten trekken beter in

Een chemische peeling kun je het beste bij een dermatoloog uitvoeren. Hij of zij maakt een huidanalyse waardoor duidelijk wordt wat je huid nodig heeft en welke peeling daar het beste bij past.

Optie 7: Microdermabrasie

Microdermabrasie is een vorm van peeling waarbij de behandeling een andere uitvoering heeft dan bij chemische peeling. Bij microdermabrasie wordt er namelijk geen gebruik gemaakt van een vloeistof, maar wordt de bovenste laag van je huid vacuüm afgeslepen. Hierdoor wordt microdermabrasie ook wel een mechanische peeling genoemd.

Het afslijpen van je huid klinkt misschien pijnlijk, maar dat is het niet. De behandeling is volkomen pijnloos en wordt zelfs als ontspannen ervaren. Een microdermabrasie is wel intensiever voor je huid dan een chemische peeling. Hierdoor zie je al snel resultaat. Afhankelijk van welke leeftijd je hebt en het soort huidprobleem zijn 6 tot 10 behandelingen voldoende.

Optie 8: Microneedling

Microneedling is een behandeling waarbij een apparaat zeer fijne naaldjes in je huid prikt. De prikjes zorgen ervoor dat er op een gecontroleerde manier beschadigingen aan je huid worden gemaakt, zonder het huidoppervlak stuk te maken.

Doordat er kleine beschadigingen worden aangemaakt, wordt het genezingsproces van je huid gestimuleerd. Hierdoor wordt je huid aangezet tot het aanmaken van collageen en elastine. Na de behandeling kan je huid rood worden, zwellen of schilferen. Deze symptomen houden gemiddeld 2 dagen aan.

Bij microneedling zie je niet meteen resultaat, maar moet je een kuur aangaan. Na een aantal behandelingen worden rimpels minder diep en ziet je huid er gezonder en strakker uit.

Tips tegen rimpels

Uiteindelijk moeten we allemaal geloven aan huidveroudering, maar er zijn veel manieren waarop je de rijpe huid kunt verzorgen! Een goede verzorging gaat dieper dan alleen het reinigen en verzorgen van je huid. Lees hieronder 7 tips om rimpels tegen te gaan:

  1. Ga niet (te vaak) onder de zonnebank
  2. Stop met roken
  3. Drink alcohol met mate
  4. Slaap voldoende
  5. Eet gezond en gevarieerd
  6. Drink voldoende water
  7. Pas verzorgingsproducten aan je leeftijd aan
left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Haaruitval: dit kun je ertegen doen!
close

Next

Aftersun: verzorg je verbrande huid