BLOG Kruidvat

Droge huid: oorzaken, reiniging en verzorging

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 26/03/2021

Voelt je huid vaak trekkerig en ruw aan? Is je huid gevoelig en heb je regelmatig last van jeuk en schilfertjes? Dan heb je waarschijnlijk een droge huid. Een droge huid is een veel voorkomend huidtype. Wat zijn de oorzaken van een droge huid en hoe kun jij haar het beste reinigen en verzorgen? We leggen het je hier allemaal uit.

Wat is een droge huid?

Een droge huid is een huidtype, waarbij de huid een gebrek heeft aan talg, olie of andere lipiden. Deze natuurlijke vetten zijn nodig om je huid te beschermen tegen droogte. Doordat deze natuurlijke beschermlaag minder aanwezig is, droogt je huid sneller uit. Een droge huid kun je aan verschillende symptomen herkennen. We zetten ze voor je op een rij.

Een droge huid:

 • Ziet er ruw en schraal uit
 • Ziet er dof of grauw uit
 • Voelt strak of trekkerig aan
 • Heeft kleine, fijne poriën
 • Jeukt
 • Heeft lijntjes of barstjes
 • Heeft schilfers

Extreem droge huid

Een extreem droge huid kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook ontstaan als je je huid niet goed verzorgt. Wanneer je een extreem droge huid hebt, trekt ze nog meer en kan ze door sommigen zelfs als pijnlijk ervaren worden. Heb jij last van een huid die extreem droog is? Pas dan goed op, want hierdoor kun je last gaan krijgen van eczeem.

Om te voorkomen dat je je droge huid meer schaadt, is het van belang om de oorzaken te achterhalen van de droogte. Als de oorzaken eenmaal bekend zijn, kun je beginnen aan de juiste verzorging om de klachten te verminderen.

Vochtarme huid

Een vochtarme huid en een droge huid worden vaak door elkaar gehaald. Een droge huid is een huidtype en wordt onder andere bepaald door erfelijke aanleg. Een vochtarme huid is een huidconditie, die iedereen kan overkomen. Zelfs als je een ander huidtype hebt.

Een vochtarme huid heeft een (tijdelijk) tekort aan natuurlijke vochtinbrengers, zoals: water, aminozuur, hyaluronzuur of ureum. Het is dan ook van belang dat je de vochtarme huid goed hydrateert met een crème of zalf. Jouw dieet kan ook bijdragen aan het herstel van een vochtarme huid. Dit kun je doen met de volgende ingrediënten:

 • Vette vis
 • Plantaardige oliën
 • Noten en zaden
 • Avocado
 • Bonen
 • Komkommer

Bovenstaande ingrediënten dragen bij omdat het vochtrijke producten zijn, producten met natuurlijke vetten of producten met vitamines. Door deze ingrediënten te eten, herstel je de vochtbalans van je huid. Drink ook altijd voldoende water, omdat interne droogte als katalysator kan werken voor een droge huid.

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Een droge huid kan door een aantal verschillende oorzaken ontstaan. Dit kunnen zowel interne- als externe factoren zijn, maar het kan ook aan meerdere factoren liggen. Hoe meer gecombineerde oorzaken je ervaart, hoe droger je huid is. We noemen de oorzaken van een droge huid voor je op:

 • Koude, droge of hete lucht
 • Seizoenswisselingen
 • Erfelijke aanleg
 • Hormonen
 • Gebrek aan talg en vetzuren
 • Vitaminetekort
 • Te lang douchen of badderen
 • Zeep, parfum of andere chemicaliën
 • Ouderdom
 • Roken
 • Stress
 • Onbeschermd zonnen

Wat te doen tegen een droge huid?

Een droge huid, is een gevoelige huid. Daarom is het belangrijk dat je je ervan bewust bent hoe je deze reinigt en verzorgt. Niet alleen verkeerde producten kunnen je huid doen uitdrogen, ook het verkeerde verzorgingsritueel kan dit effect hebben.

Crème tegen een droge huid

Een droge huid heeft verzorging nodig. Je kunt haar het beste insmeren met een vette crème die voedend en hydraterend is. Een crème die voor een droge huid kan zorgen, is de Hydra Nutrition Dagcrème  van Diadermine. Gebruik je liever een andere crème of zalf? Zorg er dan voor dat de crème vrij is van alcohol en surfactanten. Ingrediënten die bijdragen aan de verzorging van een droge huid zijn hyaluronzuur, glycerine of manukahoning.

Sommige delen van je gezicht zijn gevoeliger dan anderen. Een droge huid rond je ogen komt veel voor, omdat de huid daar dunner is. Merk je dat de huid rond je ogen droog blijft? Gebruik dan een serum tegen de droge of schrale huid rond je ogen. Dit serum breng je aan, voordat je je gezichtscrème opsmeert.

Een droge gezichtshuid gaat vaak samen met droge lippen. Heb je last van schrale lippen met velletjes of korstjes? Lees dan hier hoe je je droge lippen het beste verzorgt.

Droge huid reinigen

Voelt jouw huid na het reinigen strak en trekkerig aan? Dan bestaat de kans dat je cleanser te agressief is. Sommige producten reinigen je huid, maar verwijderen tegelijkertijd ook vetten en eiwitten die je huid beschermen tegen uitdroging. Schuimende reinigingsproducten kun je hierdoor beter laten staan, omdat deze zeep en soms ook parfum bevatten die je huid juist uitdrogen. Gebruik bij voorkeur een milde reiniger op basis van melk of olie. Oliën die hieraan bijdragen zijn camellia-olie of jojoba-olie.

Tip: voeg een drupje olie toe aan de cleanser voor het reinigen.

Routine gezicht reinigen

Een droge huid heeft rust nodig en het is daarom het beste om je gezicht maximaal één keer per dag te reinigen. Doe dit aan het eind van de dag. Reinig je gezicht in de volgende 6 stappen:

 1. Zorg ervoor dat er geen haar in je gezicht valt.
 2. Verwijder make-up met een milde make-upreiniger.
 3. Spoel de cleanser af met lauwwarm water.
 4. Dep je gezicht voorzichtig droog.
 5. Last van een extreem droge huid? Smeer een serum of olie op de droge plekken.
 6. Eindig met een voedende- en milde gezichtscrème .

Foundation voor een droge huid

Een droge huid wil je waarschijnlijk verbergen met foundation, maar met de verkeerde foundation zullen droge plekken juist opvallen. Een matte foundation of een foundation op basis van poeder accentueren de droogte juist. Kies daarom voor een vloeibare- en dekkende foundation, die hydraterend is voor de droge huid, zoals de Bourjois 123 Perfect Foundation. Een foundation op oliebasis is ook goed voor je droge huid.

Onze tip: een blending sponge is extra zacht voor een droge huid, waardoor je je foundation egaal en makkelijk aanbrengt!

Droge huid op je lichaam

Een droge huid komt niet alleen in je gezicht voor, maar ook op andere delen van je lichaam. De meest voorkomende droge lichaamsdelen zijn:

Tip: heb je droge, schrale huidplekken op je lichaam of gezicht? Gebruik dan Bepanthen Beschermende Zalf. Deze intensief vettende zalf ondersteunt het huidherstel* en legt bij regelmatig gebruik een beschermende laag op je huid. Deze laag sluit je huid niet af, maar laat haar ademen.

Droge handen

Het hebben van droge handen is een veel voorkomend probleem bij alle leeftijden. Hierdoor kun je last hebben van jeuk, barstjes of schilfertjes op je handen. Dit komt omdat je handen veel worden blootgesteld aan kou, water of zeep. Ontdek hoe jij het beste met droge handen kunt omgaan.

Mensen met droge handen, hebben vaak ook een droge huid op de ellebogen. Dit kun je herkennen als de huid van je ellebogen harder wordt. Heb je last van droge ellebogen? Verzorg je ellebogen met een volle en hydraterende crème, vaseline of jojoba-olie. Het beste is om dit direct na het douchen te doen.

Droge voeten

Je voeten zijn sterk, maar ook gevoelig. Dit komt omdat ze je gewicht dragen, maar ook door het dragen van (verkeerde) schoenen. Daarbij zullen je voeten steeds droger worden, zeker naarmate je ouder wordt. Droge voeten zijn te herkennen aan kloven, eelt, jeuk of roodheid. Ben jij benieuwd hoe je van deze klachten afkomt? Verzorg je voeten dan met de juiste voetverzorging.

Droge hoofdhuid

Vaak wordt een droge hoofdhuid verward met het hebben van roos. Dit komt omdat je met een droge hoofdhuid, ook last kan hebben van jeuk of fijne schilfertjes. Alleen kun je de twee kwalen niet op dezelfde manier verhelpen. Denk je dat jij last hebt van een droge hoofdhuid? Ontdek dan hier wat de verschillen zijn tussen de huiduitslagen en hoe jij dit het beste kunt verzorgen.

*Bepanthen bevat Dexpanthenol. Deze stof heeft de bekende eigenschap het huidherstel te ondersteunen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

5 dingen die je nog niet wist over scheren
close

Next

Last van een droge huid in de winter?