BLOG Kruidvat

Acne: zo pak je puistjes aan!

Read time: 7 minutes
Posted on: 25/08/2022

Acne: zo pak je puistjes aan!

Heb je last van acne of puistjes? Dan ben je niet de enige. Bij zowel jongeren als ouderen komt het namelijk vaak voor. Lees gauw verder om alles te weten te komen over acne, hoe je het kunt voorkomen en wat je ertegen kunt doen!

Wat is acne?

Acne is een ander woord voor puistjes. Alle vormen van huidaandoeningen waarbij puistjes voorkomen, worden verzameld onder de naam acne. Door een ontstoken huid rond de haarzakjes ontstaan kleine ontstekingen en bultjes. Dit noemen we acne.
Acne komt het meest voor bij jongeren in de pubertijd. Vaak spreken we dan ook van jeugdpuistjes. Toch komt het niet alleen bij jongeren voor. Volwassenen kunnen er ook last van hebben, evenals baby’s. Je noemt dit babyacne.

Waar komt acne voor?

Acne kan op verschillende delen van je lichaam ontstaan. In je gezicht is waarschijnlijk de meest bekende plek, maar ook acne op je rug en op je billen komt veel voor. De wat vettere delen van je huid zijn hier het meest gevoelig voor.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat wanneer je lichaam te veel talg aanmaakt. Hierdoor raken poriën in je huid verstopt en ontstaan er mee-eters. Deze mee-eters kunnen ervoor zorgen dat je puistjes krijgt.
Meerdere factoren kunnen bijdragen aan de overproductie van talg. Zo spelen opspelende hormonen in de pubertijd vaak een grote rol bij acne. Maar ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan leiden tot acnevorming. Ook is acne erfelijk, dus de kans is groot dat je het van huis uit meekrijgt.

Acne in de pubertijd

Tijdens de puberteit vinden er flinke veranderingen in de hormoonhuishouding plaats. Hormonen zorgen voor groei in de talgklier. Het gevolg? Acne. Niet iedere puber heeft hier evenveel last van. Sommigen krijgen slechts enkele puistjes, anderen krijgen serieuze huidaandoeningen.
Het komt ook voor dat de acne zulke heftige vormen aanneemt dat er blijvende (hormonale) littekens ontstaan. Omdat bij jongens de hormoonveranderingen vaak heftiger zijn dan bij meisjes, hebben jongens in de puberteit gemiddeld meer last van acne dan meisjes. Wel kan het slikken van de anticonceptiepil invloed hebben op de hormoonhuishouding waardoor meisjes tijdens het gebruik van de pil in meer of mindere mate last kunnen krijgen van puistjes.

Verschillende soorten acne

Er zijn meerdere vormen van acne. Dit zijn de meest voorkomende soorten:

 • Acne vulgaris
 • Acne mechanica
 • Acne conglobata
 • Acne tarda

Acne vulgaris (jeugdpuistjes)

Acne vulgaris is de meest voorkomende vorm van acne. Bij acne vulgaris spreken we ook wel van jeugdpuistjes. Het gaat hierbij om een ontsteking van het haar-talgklier-complex. Hoewel de mee-eters en puistjes bij acne vulgaris vaak meevallen en goed te behandelen zijn, bestaan er ook ernstige vormen. In dat geval is het aan te raden om je huisarts of dermatoloog te raadplegen.
Acne vulgaris ontstaat tijdens de puberteit en komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen. Het kan overal op het lichaam ontstaan, maar de meest voorkomende plekken op het lichaam zijn het gezicht, de schouders, de borst en de rug.

Acne mechanica

Deze vorm van acne is meestal te verklaren door wrijving op je huid waar warmte door ontstaat. Door het schuren raakt je huid geïrriteerd en kunnenpuistjes ontstaan. Mensen die veel sporten en zweten kunnen hier vaak last van hebben. Strakke kleding, zoals bh-bandjes, ondergoed en sportkleding zorgen ook vaak voor deze vorm van acne. Meestal gaat acne mechanica vanzelf weg.

Acne conglobata

Acne conglobata is een heftige vorm van acne. Meestal begint acne conglobata in de pubertijd en de verschijnselen kunnen tot je 40e aanblijven. Bij ernstige gevallen met hevige ontstekingen kunnen littekens ontstaan. Vooral jonge mannen kunnen met deze vorm van acne te maken krijgen. Hormonen zijn hiervan de oorzaak.

Acne tarda

Tarda betekent langzaam of laat in het Latijn. Acne tarda begint dan ook meestal pas na je 25e. De symptomen zijn meestal mild en verdwijnen voor een groot deel na je 45e levensjaar. De comedonen – oftewel puistjes – verschijnen rond je kaaklijn en hals. Ook bij deze vorm van acne is je hormoonspiegel de grootste oorzaak. Vrouwen hebben relatief iets meer kans op acne tarda dan mannen.

Wat kun je doen tegen acne?

Er zijn meerdere verzorgingsproducten die je kunt gebruiken bij acne. Welk huidtype en soort acne je hebt, is bepalend voor het kiezen van het juiste product.

Huidcrèmes die helpen bij acne

Zelfs als je een vette huid hebt, is dagcrème vaak nodig bij acne. Een vette huid is namelijk niet hetzelfde als een gehydrateerde huid. Gebruik daarom dagcrèmes die helpen om je huid goed te hydrateren. Een goed gehydrateerde huid laat namelijk gemakkelijker de talg los die zich in de poriën heeft opgehoopt.

Huidproducten met niacinamide

Niacinamide (vitamine B3) helpt bij het gezond houden van je huid.

Gladskin Acne Gel

Een ander product om acne en jeugdpuistjes te bestrijden is Gladskin Acne Gel*. Dit product vermindert puistjes en irritatie. Gladskin Acne Gel bevat het enzym Staphefekt. Staphefekt is veilig in gebruik en ondersteunt het huidmicrobioom om in evenwicht te komen. Het enzym doodt de bacteriën die geassocieerd worden met het ontstaan van het ontstekingscomponent.

*medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Acnebehandeling

In sommige gevallen kan acne ernstige vormen aannemen. Alleen een huidproduct gebruiken is dan meestal niet voldoende en een behandeling is dan noodzakelijk. Twijfel je over de ernst van de acne? Neem dan altijd eerst contact op met je huisarts of dermatoloog. Hij of zij kan jou helpen te bepalen of de acne te behandelen is met een crème of ander (medicinale) huidverzorgingsproduct, of dat een acnebehandeling nodig is.

Tips om acne te voorkomen

Naast je hormoonhuishouding en genetische aanleg zijn er ook andere oorzaken voor het ontstaan van acne en jeugdpuistjes. Meestal kun je dan dus ook iets doen om acne te voorkomen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Zorg voor schone make-up accessoires
 2. Laat je gezicht met rust
 3. Verschoon je kussensloop
 4. Verwijder je make-up elke avond
 5. Zorg voor voldoende slaap
 6. Gebruik de juiste reinigingsproducten
 7. Maak je smartphone schoon

Tip 1 – Zorg voor schone make-upaccessoires

Wanneer heb je voor het laatst je make-upkwasten schoongemaakt? Vaak vergeet je deze te reinigen. Vieze kwasten en sponsjes kunnen huidproblemen veroorzaken, zoals acne. Maak daarom elke week je make-upborstels schoon.

Tip 2 – Laat je gezicht met rust

Zit je veel aan je gezicht? Door aan je puistjes en andere plekjes te krabben of peuteren verspreid je de bacteriën. Dit kan onder meer roodheid, ontstekingen en zelfs littekens veroorzaken. Dat wil je toch niet? Gewoon afblijven dus! Zeker als je al acne hebt is het belangrijk er niet aan te komen.

Tip 3 – Verschoon je kussensloop

Je kussensloop houdt veel bacteriën vast. Omdat je de hele nacht met je gezicht op je kussen ligt, ontstaat er veel wrijving. Heb je vooral last van oneffenheden op je wangen? Dan is je kussensloop waarschijnlijk de schuldige. Verschoon je kussensloop daarom minimaal één keer per week.

Tip 4 – Verwijder je make-up elke avond

Eén van de meest voorkomende redenen voor een onzuivere huid is het niet goed verwijderen van make-up. Laat je make-up dan ook nooit ’s nachts zitten. Make-up verstopt namelijk je poriën. Reinig en hydrateer je gezicht daarom elke avond goed. Heb je een keer echt geen tijd? Maak dan snel je gezicht schoon met een reinigingsdoekje, zoals deze van Simple.

Tip 5 – Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slapen zorgt voor een uitgerust gevoel, maar ook voor een gezonde huid. Als je te weinig slaapt, stijgt het gehalte stresshormonen in je lichaam. Je kunt chagrijnig worden en ook nog eens puistjes krijgen. Weersta dus de verleiding om nog een aflevering van je favoriet Netflix-serie te kijken en ga op tijd naar bed.

Tip 6 – Gebruik de juiste reinigingsproducten

Voelt je huid strak of branderig na het reinigen? Dan gebruik je waarschijnlijk producten die niet geschikt zijn voor je huidtype. Switch naar een zachter product of één die geschikt is voor je gevoelige huid.

Tip 7 – Maak je smartphone schoon

Gezellig appen, foto’s op social media plaatsen en het laatste nieuws lezen. Heerlijk. Maar vergeet niet om regelmatig het scherm van je smartphone schoon te maken. Antibacteriële doekjes zijn hier perfect voor.

Littekens door acne voorkomen

Acne kan littekens veroorzaken. Heb je een puistje en wil je voorkomen dat dit een blijvende herinnering wordt? Knijp hem dan niet uit en houd je huid goed schoon met water en een reiniger. Krab puistjes ook nooit open, want ook dat kan littekens veroorzaken.

Pak die puistjes aan!

Niemand wordt blij van puistjes, welke leeftijd je ook hebt. Gelukkig weet je nu precies hoe je puistjes voorkomt en welke producten je kunt gebruiken als je acne hebt. Zo zorg je goed voor je huid en ziet ze er elke dag weer stralend uit!

Disclaimer: Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 25 augustus 2022.

close

Previous

Medicinale huidverzorging: 6 adviezen bij acn...
close

Next

Zelfbruiner: snel en gemakkelijk een zongebru...