BLOG Kruidvat

Vet haar? Zo pak je het aan

Read time: 8 minutes
Posted on: 04/07/2019

Vet haar? Zo pak je het aan

Heb je weleens gelezen of gehoord dat je haar vet wordt als je het te vaak wast? Dat hebben ze ons ook wel eens verteld. Maar zo eenvoudig is het helaas niet. Er zijn heel veel verschillende factoren die bepalen hoe vet je haar wordt. Maar maak je geen zorgen: wij hebben ons huiswerk gedaan en de wetenschap achter vet haar (en het voorkomen ervan) bestudeerd. In deze BLOG lees je alles over je vette haar én hoe je er vanaf komt.

Wat is vet haar en hoe ontstaat vet haar?

Vet haar ontstaat door een bovenmatige talgproductie. Talg is een natuurlijke, vetachtige substantie en wordt geproduceerd door de talgklieren van je huid. Het zit meestal in je gezicht en op je hoofdhuid. Dat betekent tegelijkertijd goed en slecht nieuws.

Het goede nieuws is dat talg een functie heeft, namelijk om je huid waterproof te houden en te voorkomen dat er bacteriën je lichaam binnendringen. Het slechte nieuws is dat een overmatige productie ervoor kan zorgen dat je haar er onverzorgd, plakkerig en nat uitziet. Je hebt dan vet haar.

De oorzaken van vet haar

Er zijn verschillende oorzaken van vet haar. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

 • Genen
 • Hormonen
 • Luchtvochtigheid
 • Stress
 • Te veel of verkeerde haarverzorgingsproducten
 • Ongezond eten en drinken
 • Veel met je haar spelen of borstelen

Genen

Helaas, soms is vet haar een erfelijk kwaaltje. Hebben je ouders last van vet haar? Dan is de kans groot dat jij hier ook last van hebt. Mensen die snel last hebben van vet haar hebben ook vaak last van een vette huid. Dit heeft te maken met je talgproductie.

Hormonen

De talgproductie wordt aangestuurd door je hormonen. Je talgproductie verandert in de pubertijd. Daarom hebben tieners veel vaker dan volwassenen vet haar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen, bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent, in de overgang komt of de pil slikt. Je talgproductie kan namelijk toenemen door de hormonale stoornissen die kunnen ontstaan als je een anticonceptiepil slikt, stress hebt of in de menopauze zit.

Luchtvochtigheid

Is het je wel eens opgevallen dat je haar in de winter minder vet is? Dat komt doordat je lichaam meer talg produceert als de luchtvochtigheid hoog is. Warm weer is dus niet zo fijn voor mensen die snel last hebben van vette haren.

Stress

Daar is hij weer: de kleine duivel genaamd stress. We hoeven denk ik niet meer uit te leggen hoe slecht langdurige stress is voor je lichaam. Probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden.

Te veel of verkeerde haarverzorgingsproducten

Het is ontzettend belangrijk dat je producten kiest die bij je haartype passen. Als je vet haar hebt, zoek dan zachtere formules en vermijd producten die beloven je haar te laten stralen en te hydrateren. Ook olie, haarmaskers en serums maken je haar sneller vet. Een fijne shampoo is bijvoorbeeld Andrélon Langer Fris. Deze is speciaal ontwikkeld voor haar dat snel vet wordt.

Ongezond eten en drinken

Ja, echt waar. Van slechte voeding wordt je haar (en je gezicht) vet. Vermijd een vette hap zoveel mogelijk en probeer suikers buiten de deur te houden. Dit soort producten kunnen ervoor zorgen dat je hormonen uit balans raken en zo dus ook je talgproductie.

Veel met je haar spelen of borstelen

Het kan maar zo zijn dat je je haar vaker aanraakt dan je denkt. Als je met je lokken speelt, komt er vet van je vingertoppen op je haar. Dat gebeurt ook als je je haar te vaak borstelt of als je je haar met je handen uit je gezicht wilt halen. Op deze manier komen vetten van je handen en je gezicht, maar ook verzorgingsproducten zoals crèmes, in je haar terecht. Probeer je hier bewust van te worden, zodat je het minder snel doet. 

Dit kan je doen tegen vet haar

Gelukkig is er wel van alles te doen aan snel vet wordend haar. Wij hebben een paar handige tips en tricks voor je op een rijtje gezet:

 • Gebruik een droogshampoo, babypoeder en/of natriumcarbonaat
 • Ga voor haarverzorging voor vet haar
 • Zorg dat je genoeg vitamine B binnenkrijgt
 • Was je haar niet te vaak
 • Breng conditioner alleen aan in de punten van je haar
 • Spoel je haar uit met koud water
 • Blijf van je haar af
 • Verschoon je kussensloop regelmatig
 • Draag je haar vast

Gebruik een droogshampoo, babypoeder en/of natriumcarbonaat

Ook wel bekend als de heilige drie-eenheid om vet haar tegen te gaan. Droogshampoo is geweldig als je haast hebt en er toch goed uit wilt zien voor een avondje uit of als je onderweg bent. Gebruik babypoeder als alternatief als je op zoek bent naar een multifunctioneel product. Ten slotte kun je ook zelf wat natriumcarbonaat door je shampoo mengen om de olie te verwijderen die verantwoordelijk is voor de opbouw van het vet.

Ga voor haarverzorging en -styling voor vet haar

Probeer olie, serums, haarmaskers en allerlei producten die diepe voeding en stralende resultaten beloven te vermijden. Hier zitten namelijk ingrediënten in waar je haar snel vet van wordt. Ga liever voor een shampoo en conditioner die speciaal zijn ontwikkeld voor vet haar. Probeer stylingproducten zoveel mogelijk in je punten aan te brengen en niet op je hoofdhuid.

Was je haar niet te vaak

We willen geen tips herhalen die je misschien al kent, maar het maakt wel een groot verschil als je je haar niet vaker dan één keer per 2 tot 3 dagen wast.

Breng conditioner alleen aan in de punten van je haar

Verdeel een conditioner over de lengtes en punten van je haar en vermijd de haarwortels, omdat je haar daar het snelst vet wordt.

Spoel je haar uit met koud water

We gaan The Iceman Wim Hof achterna. Het zal best even wennen zijn, maar koud water is key hier. Na het wassen is het sowieso belangrijk je haar goed uit te spoelen. Door een plons koud water gaan de poriën van je hoofdhuid en haarschubben dicht. Zo krijgen de talgklieren geen kans om los te gaan.

Koud douchen is niet alleen goed voor je hoofdhuid, maar ook voor je lichaam. Als je die koude douche ’s morgens doet dan heb je bovendien geen kop koffie meer nodig om wakker te worden. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Blijf van je haar af

Patronen zijn soms lastig om te doorbreken, maar je er bewust van worden is al de eerste stap. Probeer zo weinig mogelijk aan je haar te zitten. Dat gefrunnik en gefriemel aan je haar maakt het namelijk ontzettend vet.

Verschoon je kussensloop regelmatig

’s Nachts lig je met je haar op je kussensloop. Hierdoor komen de vetten op je sloop terecht. Als je er de nacht daarna weer op gaat liggen, verspreiden deze vetten zich weer in je lokken. Verschoon je kussensloop daarom regelmatig.

Draag je haar vast

Als je (lange) haar los langs je lichaam hangt vangt het alle vetten van je lichaam en gezicht op. Ook als je veel met je handen door je haar gaat, kan het namelijk sneller vet worden. Een goede oplossing is om je haar vast te dragen. Draag een leuke knot, staart of vlecht.

Shampoo voor vet haar

Je vette haar en hoofdhuid reageren snel op (agressieve) producten. Gebruik daarom een milde shampoo en vermijd siliconen en fosfaten. De L’Oréal Paris Elvive shampoo of de Guhl Fris & Luchtig Shampoo zijn beide ideaal om te gebruiken bij normaal haar dat snel vet wordt. Ze houden je haar luchtig en fris.

Geef je vette haar de verzorging die zij verdient

Snel vet wordend haar is geen pretje, maar dankzij onze tips en tricks weet je nu wel hoe je het kan bestrijden. Ben je benieuwd naar ons assortiment producten tegen vet haar? Neem dan een kijkje in onze webshop of bezoek een van onze winkels.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 13 september 2022

close

Previous

Drie veelgestelde vragen over vochtig toiletp...
close

Next

Je haar kleuren? Zo zorg je goed voor je hoof...