BLOG Kruidvat

De Curly Girl methode: dit moet je allemaal weten

Leestijd: 14 minuten
Geplaatst op: 15/03/2021

Droom jij ook van gezonde, glanzende krullen die niet pluizen? Dan is de Curly Girl (CG) methode voor jou absoluut het proberen waard! In deze blog leggen we uit wat de CG methode is, hoe hij werkt en wat je ervoor nodig hebt. Klaar met bad hair days? Ontdek hier alles over de Curly Girl methode

Wat is de CG methode?

De Curly Girl methode is een techniek voor haarverzorging waarmee je op een natuurlijke manier je krullen verzorgt. Door de natuurlijke aanpak is de CG methode in korte tijd razend populair geworden. In de CG producten komen namelijk geen schadelijke ingrediënten voor die de veerkrachtigheid van je krullen verminderen. Alle Curly Girl producten zijn vrij van de volgende stoffen:

 • Siliconen
 • Sulfaten
 • Minerale oliën
 • Wax
 • Uitdrogende alcohol

Door je krullen te verzorgen zonder bovenstaande ingrediënten kan je haar weer vrij ademen. Hierdoor is het in staat om vocht op te nemen en andere haarverzorgingsproducten te accepteren. Je krullen drogen niet meer uit, maar gaan glanzen.

Hoe werkt de CG methode?

De Curly Girl methode bestaat uit drie fases: wassen, drogen en stylen. Als je nog niet eerder volgens de CG methode je haren hebt verzorgd, moet je eerst ook nog wat vooronderzoek naar je haartype doen. Dit onderzoek is nodig zodat jij de CG producten koopt die het beste bij je krullen passen.

Weet jij al wat jouw haartype is? Dan kun je direct beginnen aan de final wash, waar we verderop in deze blog meer over vertellen! De final wash reinigt je haren op de juiste manier, zodat de Curly Girl methode het beste resultaat levert. Na de final wash is het tijd voor het uitvoeren van de Curly Girl methode. Voor de CG methode, maak je in de basis gebruik van de volgende producten:

Je begint met het wassen van je haren met een shampoo en doet daar vervolgens een conditioner in. Als de conditioner is ingetrokken en weer uitgespoeld, ben je klaar met het douchegedeelte. Vervang je conditioner eens in de 1 à 2 weken door een haarmasker, voor extra diepe voeding van je krullen.

Na het douchen brengen veel curly girls een leave-in conditioner aan voor extra verzorging. Sommigen ervaren dat hun haren te zwaar worden van leave-in en slaan daarom deze stap over. Test voor jezelf wat het beste werkt voor jouw krullen.

Het drogen van je krullen doe je met een gladde microvezeldoek of een oud glad T-shirt. Handdoeken zijn namelijk te ruw en beschadigen je haren. Föhn jij graag je haren? Laat de standaard föhn dan liggen en kies voor een föhn met diffuser, zodat je haren niet beschadigen.

De laatste stap van de Curly Girl methode is styling. De meeste vrouwen gebruiken hiervoor een gel of mousse, zodat de krul de hele dag mooi blijft. Let erop dat je de haarstylingsproducten niet in je haren wrijft, maar er voorzichtig inscruncht. Op deze manier breken er geen haren af.

Welk haartype heb je?

Voor het mooiste Curly-Girl-effect moet je weten wat jouw haartype is. Op basis hiervan kun je CG producten kopen die het beste passen bij de behoeftes van je haar. Je doet hiervoor een onderzoek naar je:

 • Krultype
 • Haardikte en haardichtheid
 • Porositeit
 • Elasticiteit

Krultype: welk type krul heb je?

Je krultype gaat over de vorm van de krul, oftewel hoe de krul eruitziet. Hoe dichter de krul is, hoe hoger het krultype. Sommige mensen hebben een combinatie van krultypes. Ontdek op onderstaande afbeelding wat jouw krultype is

Wil je weten wat de staat is van jouw krullen? Lees het in deze blog.

Wil je weten hoe je je krullen het mooiste stylet? Bekijk dan één van onze video’s:

Haardikte en haardichtheid: vochtinbrengende conditioner of niet?

Het achterhalen van je haardikte en haardichtheid, is van belang zodat jij weet welke conditioner het beste is voor je krullen. De een heeft namelijk een vochtinbrengende conditioner nodig en de ander weer niet. Maar hoe weet je wat jouw haar echt nodig heeft? Bekijk dan de onderstaande tabel.

De haardikte zegt iets over de dikte van één indidivueel haar. Deze dikte controleer je door aan je haar te voelen en er naar te kijken. Voel je de haar makkelijk tussen je vingers? Dan heb je een hoge haardikte. Houd daarnaast ook je haar tegen het licht aan. Wanneer je de haar amper ziet, heb je vaak een lage haardikte; ook wel fijn haar.

De haardichtheid zegt iets over hoeveel haar je op je hoofd hebt zitten. Kun jij je hoofdhuid zien als je naar je haren kijkt? Dan heb je een lage haardichtheid. Zie jij alleen maar haar en geen hoofdhuid, dan heb je een hoge haardikte.

 LaagHoog
HaardikteHair milk conditioner.Vochtinbrengende conditioner (moisture conditioner).
HaardichtheidLichte producten in sprayvorm.Producten met een dikke substantie, zoals butter of crème.  

Porositeit: producten op waterbasis of op olie- of crèmebasis?

Het achterhalen van de porositeit van je haar zorgt ervoor dat je weet op welke basis je jouw producten kunt kopen. Haarproducten zijn er namelijk op waterbasis, maar ook op basis van crème of olie. Met de verkeerde basis krijg je niet het gewenste Curly-Girl-effect waar we zo gek op zijn. Wat is porositeit en waar moet je op letten?

De porositeit van je haar, ook wel poreusheid genoemd, geeft aan hoe goed je haren vocht absorberen en vasthouden. De buitenste schubbenlaag reguleert het vocht in je haar. Die laag zorgt ervoor dat het vocht niet ontsnapt en tegelijkertijd dat je haar niet teveel vocht van buitenaf opneemt.

Een hoge porositeit geeft aan dat je haren beschadigd zijn. Je herkent beschadigd haar doordat vocht niet goed wordt opgenomen, waardoor je haar ook snel opdroogt na het wassen. Een lage porositeit geeft aan dat je haar gezond en sterk is. Het duurt hierdoor lang voordat je haren zijn opgedroogd. Ontdek welke mate van porositeit jij hebt:

 • Lage porositeit: je haar is droog vanaf 8 uur of meer
 • Medium porositeit: je haar is droog binnen 6 uur
 • Hoge porositeit: je haar is droog binnen 2 uur

Let op: er zijn factoren die het droogproces beïnvloeden, zoals je haardikte, de luchtvochtigheid van de kamer en de haarproducten die je gebruikt.

Lage porositeitHoge porositeit
Vochtinbrengende producten, zoals een crème of olie.Hydraterende producten op waterbasis.

Elasticiteit van je haar: wel of geen proteïne

Door te achterhalen in welke mate je haar elastisch is, kom je erachter of je haren behoefte hebben aan producten met proteïne of juist zonder. De elasticiteit van je haar geeft het vermogen aan, in hoeverre je krullen kunnen rekken en weer terug in hun originele vorm gaan. Haren zijn opgebouwd uit vocht en proteïne en de balans hiertussen bepaalt de elasticiteit van je haar.

Wil je weten hoe elastisch jouw krullen zijn? Test dit dan door wat natte haren te pakken en deze uit te rekken. Rekken de haren niet mee of breken ze snel af? Dan heb je een lage elasticiteit en bevat je haar veel proteïne. Rekt je krul juist heel ver mee? Dan heb je een hoge elasticiteit en heeft je haar een proteïnetekort. Rekt je haar een beetje mee en springt het terug in zijn originele vorm, zonder af te breken? Dan heb je een normale elasticiteit, en kan je af en toe gebruik maken van proteïneproducten.

Lage elasticiteitHoge elasticiteit
Producten zonder proteïneProteïneproducten

Als je al deze punten in kaart hebt gebracht weet je wat jouw haartype is en kun je beginnen aan de final wash.

Final wash: hoe doe je dit?

De final wash is de allerlaatste wasbeurt voor je haren, voordat je aan de CG methode kunt beginnen. Dit doe je met een final wash shampoo. De final wash shampoo, is een shampoo die vrij is van siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Wél bevat deze shampoo sulfaten.

Een sulfatenshampoo is in staat om bovenstaande ingrediënten uit je haar te verwijderen. Sulfaten zijn reinigingsmiddelen die je haar en hoofdhuid schoonmaken, maar helaas verwijderen ze ook de natuurlijke vetten, oliën en eiwitten. Deze ingrediënten hebben je krullen juist nodig, waardoor ze er anders droog en dof uit komen te zien. Daarbij vervaagt bij gekleurde haren de kleur eerder door het wassen met sulfaten. De final wash wordt eenmalig (als je haren schoon genoeg zijn) ingezet en is daardoor de laatste keer dat je je haren wast met sulfaten.

Curly Girl methode stappenplan

Na de final wash kun je beginnen aan de Curly Girl methode! De CG methode bestaat uit een vijfstappenplan. We zetten ze voor je op een rij:

 1. Haren wassen
 2. Conditioner of haarmasker
 3. Leave-in conditioner
 4. Haren drogen
 5. Styling

Stap 1: haren wassen

De allereerste stap is het wassen van je haren. Dit doe je met een CG-goedgekeurde shampoo of met een co-wash. Bij het wassen van je haren richt je je op het schoonmaken van je hoofdhuid. Je hoeft dus geen shampoo over je gehele haar aan te brengen. Masseer de shampoo in je haren en laat even intrekken, voordat je hem eruit spoelt.

Sommige vrouwen maken ook gebruik van een co-wash. Een co-wash is de afkorting van ´conditioner wassen´. Je wast je haren dus niet met shampoo, maar met een conditioner. Co-washing doe je meestal tussen wasbeurten in en niet herhaaldelijk achter elkaar. Wanneer je te lang geen shampoo gebruikt, kan je haar te zwaar worden en er futloos uitzien.

Stap 2: conditioner of haarmasker

Na het wassen breng je een conditioner aan in je haar. Dikke haren hebben behoefte aan een vochtinbrengende conditioner, dunne haren hebben de voorkeur voor een lichte hair milk.

De conditioner breng je aan over de lengte van je haren. Vergeet niet de puntjes mee te nemen. Heb je erg droog haar? Breng de conditioner dan ook op je hoofdhuid aan. Laat de conditioner even intrekken en kam hem vervolgens met je vingers of een grove kam uit. Wanneer je haren eenmaal ontklit zijn, spoel je de conditioner uit. Let erop dat het water niet te heet is.

Tip: kam je haren altijd nat en nooit droog, anders beschadigen ze.

Eens in de 1 à 2 weken vervang je je conditioner door een haarmasker. Dit wordt ook wel een deep conditioner genoemd. Dit haarmasker zorgt voor een nog diepere voeding van je krullen. Let erop dat je je deep conditioner minimaal 20 minuten laat intrekken voor het beste resultaat.

Stap 3: leave-in conditioner

Stap 3 is het aanbrengen van een leave-in conditioner. Dit doe je buiten de douche, want leave-in conditioner spoel je, zoals de naam het al zegt, niet meer uit. Zorg er wel voor dat je haren nog kletsnat zijn als je de leave-in aanbrengt.

Voor het beste effect, ´scrunch´ je de leave-in conditioner in je haren. Met scrunchen gooi je je haren naar voren, maak je van je handen een kommetje en plaats je je haren in de kom. Breng vervolgens je haren naar je hoofdhuid en knijp voorzichtig in je krullen. Knijp ook meteen het overtollige water eruit.

Niet alle vrouwen maken gebruik van stap 3, omdat leave-in conditioner niet toegankelijk is voor ieder haartype. Zo kunnen wavy krullen verzwaren door de leave-in, waardoor het juist een negatief effect heeft. Test voor jezelf wat het beste werkt voor jouw krullen.

Stap 4: haren drogen

Droog jij je haren met een handdoek? Stop daar direct mee, want handdoeken beschadigen je haren enorm! Wrijf daarom ook nooit je haren droog, omdat dit ook schade aanbrengt. Hoe droog je dan je haren volgens de Curly Girl methode? Simpel, met een gladde microvezeldoek of met een oud t-shirt. Als het meeste vocht uit je haren is, kun je clips inbrengen bij de aanzet van je haren, zodat je meer volume creëert.

Verder is het van belang om geen standaard föhn te gebruiken, omdat deze je krullen laat uitdrogen, pluizen of afbreken. Wil je toch graag je haren föhnen? Gebruik dan een diffuser en föhn je haren op de laagste stand. Laat jij je haren liever aan de lucht drogen? Probeer dan je haren niet aan te raken totdat ze natuurlijk opgedroogd zijn. Wanneer je wel aan je haren zit, kan het gaan pluizen.

Stap 5: styling

De laatste stap van de Curly Girl methode is styling. Er zijn ontzettend veel verschillende haarproducten te vinden waarmee je je krullen kunt stylen. Ben jij nieuw met de CG methode? Houd het dan simpel door eerst voor één stylingsproduct te kiezen. Populaire stylingproducten onder de curly girls zijn gel en mousse, omdat deze producten je krullen houvast geven. Gel is hierin de sterkere variant.

Het aanbrengen van een gel of mousse doe je door te scrunchen. Wrijf het er niet in, omdat je haren kunnen afbreken door de hardhandigheid. Laat je stylingsproduct aan de lucht opdrogen en raak je haar niet aan, om pluis te voorkomen. Pas wanneer je haren droog zijn kun je eventueel weer scrunchen om de gel zachter te maken. Dit kan een krakend geluid geven.

Heb jij alle stappen doorlopen? Dan geniet je voortaan van gezonde en glanzende krullen die vrij zijn schadelijke ingrediënten.

Refreshen: zo werkt dat

Klaar? Zorg er dan voor dat je krullen ook mooi blijven. Je kent het wel; je hebt veel tijd gestoken in het verzorgen en stylen van je krullen, maar voordat je het weet is het model er alweer uit. Hoe ga je hier het beste mee om? We geven je een aantal tips hoe jij je haren refresht.

Het refreshen van je haren houdt in dat je opnieuw model in je haar wilt aanbrengen, zonder het te wassen. Er zijn verschillende manieren waarop jij je haren kunt refreshen. We noemen ze voor je op:

 • Droge refresh
 • Halfnatte refresh
 • Natte refresh

Droge refresh

Bij een droge refresh gebruik je jouw favoriete stylingsproducten op droog haar. Zorg ervoor dat je niet teveel gebruikt, omdat het product nog in je haren zit van de vorige dag(en). Let erop dat je niet met je vingers je droge haar aanraakt, omdat het dan gaat pluizen. Het voordeel van een droge refresh is, dat je er snel klaar mee bent.

Halfnatte refresh

Bij een halfnatte refresh maak je je haren een klein beetje nat. Je hoeft hiervoor niet onder de douche te springen, maar je gebruikt een waterverstuiver of plantenspuit om je haar een beetje nat te maken. Je kunt ervoor kiezen om het water te mengen met een leave-in conditioner, maar je kunt deze ook na het natmaken in je krullen aanbrengen.

Natte refresh

Bij een natte refresh maak je je haar wel volledig nat, zodat oude stylingsproducten eruit gespoeld worden. Je hoeft dus niet je haren te wassen met shampoo of co-wash. Na het spoelen breng je je favoriete stylingproducten weer aan, zodat het model terugkomt in je haar.

Het refreshen van je haar vergt wat oefening, omdat je eerst moet ontdekken welke manier van refreshen het beste voor jou werkt. Na verloop van tijd heb je het refreshen in de vingers en geniet je langer van je glanzende krullen.

Hoe vaak was je je haren met de Curly Girl methode?

Met de Curly Girl methode verzorg jij je krullen op een natuurlijke manier. We zien dat veel vrouwen zich afvragen hoe vaak zij hun haren moeten wassen volgens de CG methode. Dit verschilt per persoon, omdat ieders haar andere behoeftes heeft. Over het algemeen is het voldoende om een keer per week je haren te wassen met een CG shampoo.

Let erop: als je net begint aan de CG methode, moeten je haren wennen aan de nieuwe producten. Hierdoor kan je haar in het begin sneller vet worden dan dat je gewend bent.

Glanzend haar

Nu jij alle stappen van de Curly Girl methode kent, geniet je binnenkort van gezonde en glanzende krullen die vrij zijn van schadelijke ingrediënten. Zorg er wel voor dat je goed onderzoek doet naar je haartype voordat je aan de CG methode begint. Op deze manier maak je nooit meer gebruik van verkeerde haarproducten.

Wees niet te streng voor jezelf, want er is niet één goede manier om de Curly Girl methode uit te voeren. We hebben de basis met je besproken, maar test vooral wat voor jou fijn is en maak daar je routine van!

Extra tip: wist je dat Zenner een aantal fijne haaraccessoires voor krullend haar heeft? Zo zijn de Metal Free haarelastieken erg zacht voor je haar doordat ze geen metaal bevatten. En dat is ideaal voor je kwetsbare krullen. Om je krullen vast te zetten zijn er de stay-in-hair haarklemmen. Het laagje rubber aan de binnenkant zorgt ervoor dat ze niet uit je haar zakken. Zo blijft je kapsel de hele dag mooi!

Wil je je krullen beschermen en mooi uit laten komen? Kies dan altijd voor zachte haaraccessoires. Ruwe materialen zorgen voor wrijving waardoor je haar sneller afbreekt. En dat wil je voorkomen. Voor een volle bos krullen zijn de elastieken van badstof dan ook ideaal. Draag je je haar graag in een knot? Zet deze dan vast met een metal free elastiek en een scrunchie.
De haaraccessoires van Zenner zijn in onze winkels en deels online verkrijgbaar.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Kruidvat Skin Science Beauty Active en Pro-Ag...
close

Next

Een shampoo met of zonder sulfaten, wat is be...