BLOG Kruidvat

Een shampoo met of zonder sulfaten, wat is beter voor je krullen?

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 15/03/2021

De final wash voor je begint met de Curly Girl methode

Wil je beginnen met de Curly Girl methode? Dan is de final wash een laatste wasbeurt waarvoor je een shampoo met sulfaten gebruikt. Daarna was je je haar alleen nog met een sulfaatvrije shampoo. Hier ontdek je wat sulfaten precies zijn en wat ze met je haar doen.

De Curly Girl methode

De Curly Girl (CG) methode is een haarverzorgingsroutine speciaal voor krullen. Hierbij verzorg je je haar alleen nog maar met producten die vrij zijn van siliconen, sulfaten, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Zo behouden je krullen hun veerkracht en blijven ze gezond. Lees meer over de CG methode in De Curly Girl methode: dit moet je allemaal weten.

Voor je begint met de CG methode, doe je nog één final wash. Hiervoor gebruik je een sulfatenshampoo. Dit is een final wash shampoo met sulfaten, maar zonder siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. De sulfaten heb je namelijk nodig om deze ingrediënten uit je haar te verwijderen.

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn krachtige, maar tegelijkertijd ook agressieve reinigingsmiddelen die ervoor zorgen dat je haar en hoofdhuid goed schoon worden. De meest gebruikt sulfaten zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES).

Sulfaten verwijderen niet alleen vuil en restjes haarstyling, maar ook natuurlijke vetten, eiwitten en oliën. Hierdoor heb je kans op een geïrriteerde en droge hoofdhuid. En dat is de reden dat bij de CG methode gekozen wordt voor een sulfaatvrije shampoo. Je krullen hebben de natuurlijke vetten, eiwitten en oliën namelijk hard nodig omdat ze anders droog en dof worden.

De voor- en nadelen van sulfaten

Twijfel je of je een shampoo met of zonder sulfaten moet gebruiken? Hier hebben we de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

  • Een shampoo zonder sulfaten biedt een milde reiniging van je haar en hoofdhuid. Als je een gevoelige of droge huid hebt, is dat ideaal. Maar als je veel haarstylingsproducten gebruikt of vet haar hebt, is een shampoo zonder sulfaten minder effectief. Een sulfaatvrije shampoo wast siliconen en talg namelijk moeilijk weg.
  • Heb je gekleurd haar? Sulfaten zorgen ervoor dat de kleur sneller vervaagt. Als je dus optimaal wilt genieten van je haarkleur, kies je voor een sulfaatvrije shampoo.
  • Sulfaten zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijker door je haar verspreidt. Hierdoor haal je meer uit een wasbeurt.
  • Sulfaten laten je shampoo schuimen. Een sulfaatvrije shampoo schuimt een stuk minder. Maar dit betekent niet dat de shampoo minder goed reinigt. Het schuim heeft daar niets mee te maken. Het geeft je vaak wel een schoon en fris gevoel.

Waar kies je voor?

In de CG methode was je je haar alleen tijdens de final wash met een sulfatenshampoo. Daarna gebruik je alleen nog maar een shampoo zonder sulfaten, zoals de Yari Green Moisturizing Shampoo. Voor krullen is dat ideaal. En dat geldt ook als je last heb van droog of dof haar en maar weinig stylingproducten gebruikt. Heb je een jeukende of geïrriteerde hoofdhuid? Ook dan raden we je aan om eens een sulfaatvrije shampoo te proberen.

Heb je vet haar of gebruik je veel reinigingsproducten? Dan is het beter om je haar met een shampoo met sulfaten te wassen. Alleen zo zorg je ervoor dat je je haar goed reinigt en er geen restjes achterblijven.

Extra tip: wist je dat Zenner een aantal fijne haaraccessoires voor krullend haar heeft? Zo zijn de Metal Free haarelastieken erg zacht voor je haar doordat ze geen metaal bevatten. En dat is ideaal voor je kwetsbare krullen. Om je krullen vast te zetten zijn er de stay-in-hair haarklemmen. Het laagje rubber aan de binnenkant zorgt ervoor dat ze niet uit je haar zakken. Zo blijft je kapsel de hele dag mooi!

Wil je je krullen beschermen en mooi uit laten komen? Kies dan altijd voor zachte haaraccessoires. Ruwe materialen zorgen voor wrijving waardoor je haar sneller afbreekt. En dat wil je voorkomen. Voor een volle bos krullen zijn de elastieken van badstof dan ook ideaal. Draag je je haar graag in een knot? Zet deze dan vast met een metal free elastiek en een scrunchie.
De haaraccessoires van Zenner zijn in onze winkels en deels online verkrijgbaar.

left arrow left arrow
Showing > of results

close

Previous

De Curly Girl methode: dit moet je allemaal w...
close

Next

Hebben jouw krullen extra proteïne nodig?