BLOG Kruidvat

Co-wash: hoe goed is dat voor je krullende haar?

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 15/03/2021

Je haar wassen met een conditioner, wat doet dat voor je krullen?

Co-wash staat voor conditioner wassen. Dit is een onderdeel van de Curly Girl methode en houdt in dat je je haar niet met een shampoo, maar met een conditioner wast. Hier lees je meer over co-washing en wat de voordelen zijn voor je krullende haar.

Wat is de Curly Girl methode?

De Curly Girl methode is een haarverzorgingsmethode speciaal ontwikkeld voor krullen. Bij deze methode verzorg je je haar enkel met natuurlijke producten die je krullen niet beschadigen. Je vermijdt ingrediënten die de veerkracht van je krullen verminderen. De producten die je gebruikt bevatten bijvoorbeeld geen sulfaten, siliconen en minerale oliën.

In De Curly Girl methode: dit moet je allemaal weten lees je alles over de CG methode.

Je haar wassen met een conditioner

Een onderdeel van de Curly Girl methode is de co-wash. Hierbij was je je haar met een conditioner. Dit doe je meestal tussen je wasbeurten in. Co-washen is goed voor je haar omdat het ervoor zorgt dat je krullen minder droog worden.

Een shampoo bevat namelijk reinigende ingrediënten die ervoor zorgen dat je haar uitdroogt. Je hoofdhuid maakt oliën aan die naar je haarpunten gaat. Bij krullend haar doet deze olie er langer over om bij je punten te komen dan bij steil haar. Als je je haar dan te snel wast met een shampoo, heeft de olie nog geen kans gehad om de haarpunten te voeden. Wassen met een conditioner is dan een goed alternatief.

De voor- en nadelen van een co-wash

Door je krullen te wassen met een conditioner geef je ze meer glans. De conditioner maakt je krullen wat zachter waardoor ze beter doorkambaar en minder breekbaar zijn. Ook zorgt een co-wash ervoor dat je krullen beter gehydrateerd zijn.

Maar het is wel belangrijk om je haar daarnaast ook nog regelmatig met een CG shampoo te wassen. Als je helemaal geen shampoo meer gebruikt, kunnen je krullen namelijk zwaar worden en er futloos uitzien. Houd goed in de gaten hoe je haar reageert. Je bepaalt namelijk zelf hoe vaak je je haar wilt co-wassen.

Voor welk haartype is co-washing geschikt?

Co-washing is onderdeel van de Curly Girl methode. Maar eigenlijk kan het wassen van je haar met een conditioner voor heel veel mensen werken. Co-wassen is ideaal voor krullend, dik of droog haar. Heb je beschadigd haar? Dan kun je je haar beter met een shampoo wassen. Een co-wash zorgt er namelijk voor dat je haar nog zwakker wordt. Als je vet haar hebt, kun je je haar ook beter niet wassen met een conditioner. Een conditioner wast de natuurlijke oliën niet weg waardoor je haar nog vetter wordt.

Een lichte en natuurlijke conditioner is het meest geschikt als co-wash. Daarnaast zijn er ook speciale co-wash conditioners verkrijgbaar. In deze conditioners zitten meer reinigende ingrediënten dan in een normale conditioner. Alle conditioners bevatten namelijk reinigende ingrediënten. Vermijd conditioners met siliconen of deep conditioners. Deze zijn te zwaar voor je haar. Een fijne conditioner voor het co-wassen van je krullen is bijvoorbeeld de Moisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Conditioner.

Vet haar na het co-wassen?

Is je haar vet of futloos geworden na het co-wassen? Of heb je last van jeuk op je hoofdhuid en voelt ze droog aan? Dan heb je waarschijnlijk last van build up. Dit zijn natuurlijke ingrediënten die na het aanbrengen van een conditioner achterblijven op je haar. De oplossing hiervoor is een clarify. Dit betekent dat je je haar moet wassen met een CG shampoo. Hiervoor zijn ook speciale clarifying shampoos te kopen die niet zoveel reinigende ingrediënten bevatten als een gewoon shampoo, maar wel meer dan een conditioner, zoals de Shea Moisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Shampoo.

Soms moeten je krullen ook even wennen aan het co-washen. Dit kan een paar weken duren. Doe daarom niet te snel en te vaak een clarify, want ook dat kan je haar beschadigen.

Extra tip: wist je dat Zenner een aantal fijne haaraccessoires voor krullend haar heeft? Zo zijn de Metal Free haarelastieken erg zacht voor je haar doordat ze geen metaal bevatten. En dat is ideaal voor je kwetsbare krullen. Om je krullen vast te zetten zijn er de stay-in-hair haarklemmen. Het laagje rubber aan de binnenkant zorgt ervoor dat ze niet uit je haar zakken. Zo blijft je kapsel de hele dag mooi!

Wil je je krullen beschermen en mooi uit laten komen? Kies dan altijd voor zachte haaraccessoires. Ruwe materialen zorgen voor wrijving waardoor je haar sneller afbreekt. En dat wil je voorkomen. Voor een volle bos krullen zijn de elastieken van badstof dan ook ideaal. Draag je je haar graag in een knot? Zet deze dan vast met een metal free elastiek en een scrunchie.
De haaraccessoires van Zenner zijn in onze winkels en deels online verkrijgbaar.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Nieuw bij Kruidvat! Een shampoo en haarmasker...
close

Next

5 dingen die je nog niet wist over scheren