BLOG Kruidvat

Alles over je gezicht reinigen en de beste gezichtsreiniger

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 06/03/2023

Alles over je gezicht reinigen en de beste gezichtsreiniger

Hoort je gezicht reinigen al bij jouw dagelijkse routine? Reinigen is het geheim van een mooie, schone huid. Wist je dat je je huid het beste twee keer per dag kunt reinigen? En dat het belangrijk is dat je een gezichtsreiniger kiest die bij je huidtype past? Hier ontdek je alles over het schoonmaken van je gezicht.

Is je gezicht wassen met water voldoende?

Helaas, het is niet genoeg om je gezicht alleen met water te reinigen. Op je huid komt vuil en dat laagje gaat er niet af met een beetje water. Een goede reinigingsroutine is dan ook een must. Sterker nog, we raden je aan je huid twee keer per dag te reinigen: ’s morgens als je wakker wordt en ’s avonds voor het slapengaan.

Dubbele reiniging: ’s morgens en ’s avonds

‘s Nachts doet je huid zijn best om te herstellen. Alle afvalstoffen worden dan naar de oppervlakte gebracht en er blijven dode huidcellen achter. Door je gezicht ’s morgens schoon te maken, verwijder je deze afvalstoffen en dode huidcellen. Het is belangrijk om je huid eerst te reinigen en dan pas een dagcrème of een ander gezichtsverzorgingsproduct te gebruiken. Door eerst te reinigen neemt je huid namelijk beter de werkzame stoffen uit een dagcrème op.

Als je ’s avonds moe bent, is je make-up eraf halen wel het laatste waar je nog zin in hebt. Je bed is al zo dichtbij en het is verleidelijk om te gaan slapen met je make-up nog op je gezicht. Maar met make-up op slapen is onverstandig. Hierdoor raken je poriën verstopt en krijg je een doffe huid met onzuiverheden. Daarnaast geef je je huid niet de kans om te ademen waardoor het verouderingsproces versnelt en er eerder fijne lijntjes en rimpels ontstaan. Het is dus belangrijk je gezicht te reinigen en je make-up te verwijderen voordat je gaat slapen.

Kun je je gezicht ook te vaak reinigen?

Voelt je huid na het reinigen trekkerig en droog aan en ben je bang dat je je huid te vaak reinigt? Dan kunnen we je geruststellen. Twee keer per dag je huid reinigen is echt niet te veel. Als je huid na het reinigen begint te trekken, gebruik je waarschijnlijk een reinigingsproduct dat niet bij je huid past.

Als je vaker dan twee keer per dag je gezichtshuid schoonmaakt, kan je je huid en haar natuurlijke beschermlaag wel beschadigen. Reinig je huid daarom alleen in de ochtend en in de avond en niet vaker.

Gezichtsreiniging voor mannen

Denk je dat alleen vrouwen hun gezicht moeten reinigen? Ook voor mannen is dit goed. Ook hun huid wordt overdag namelijk vuil. En ‘s nachts stapelen dode huidcellen zich op. Begin en eindig je dag dus ook met een reiniger, zoals deze Nivea Men Protect & Care Verfrissende Face Wash.

Je gezicht reinigen in 3 stappen

Weet je wat het ultieme geheim is van een diepe gezichtsreiniging? Als eerst reinigen met een gezichtsreinigingsproduct en daarna een lotion of gel gebruiken. Dit is de zachtste en meeste effectieve manier om make-up en het vuil van de dag van je gezicht af te halen. Vooral als je (make-up)producten met een SPF (Sun Protection Factor) gebruikt is de dubbele reiniging erg belangrijk.

Volg daarom deze stappen bij het schoonmaken van je gezicht:

  • Verwijder altijd eerst je oogmake-up met een speciale oogmake-upreiniger. Door een speciaal product te gebruiken ontzie je onder andere je wimpers.
  • Begin daarna met een gezichtsreinigingsproduct op basis van olie of een melk. Welke je kiest, hangt af van je huidtype. Dit leggen we je verderop uit. Met de reinigingsolie of –melk verwijder je eerst je make-up.
  • Gebruik daarna een lotion of gel op waterbasis voor een diepe reiniging. Haal met een warm vochtig washandje alles van je gezicht en dep je gezicht droog. Je huid is nu helemaal klaar voor je dag- of nachtcrème.

Ben je benieuwd hoe gezichtsreiniging in je dagelijkse routine past? Check dan hier de beste volgorde voor je gezichtsverzorging.

De beste gezichtsreiniger voor je huidtype

Een goede gezichtsreiniger is een reiniger die bij je huidtype past. Er zijn heel wat reinigingsproducten te krijgen. We snappen dat je soms door de bomen, of producten in dit geval, het bos niet meer ziet. Daarom hebben we de verschillende gezichtsreinigingsproducten op een rijtje gezet:

  • Schuim
  • Gel en lotion
  • Crème
  • Olie
  • Micellair water
  • Doekjes

Schuim

Gebruik schuim op een vochtige huid. Schuim werkt langer dan andere reinigingsproducten en je hebt maar een kleine beetje nodig. Spoel het schuim goed af. Schuim is geschikt als je een vettige huid hebt, maar gebruik liever geen schuim bij een droge of gevoelige huid. Schuim droogt je huid namelijk snel uit.

Gel en lotion

Heb je een gevoelige huid, gebruik dan een gel of lotion. Deze zijn zachter dan andere producten, maar geven geen diepe reiniging. Gebruik daarom eerst een reiniger op oliebasis en daarna de reinigingslotion of -gel. Breng de gel of lotion aan op een droge huid aan, doe wat water op je gezicht en haal daarna met een warme washand alle make-up en viezigheid weg.

Crème

Crèmes zijn het populairst. Ze zijn makkelijk te gebruiken en geschikt voor de meeste huidtypen, ook voor de gecombineerde huid. Ze zijn zacht én verwijderen make-up effectief. Breng de reinigingscrème aan op een droge huid, masseer in en veeg je gezicht schoon met een warm vochtig washandje.

Olie

Een gezichtsreiniger met olie kan je droge huid nog droger maken. Als je last hebt van een vette huid, raden we deze reinigingsproducten juist wel aan. Ze werken namelijk als een magneet: ze trekken overtollige olie aan en verwijderen deze. Breng de reinigingsolie aan op een droge huid. De olie smelt je make-up weg. Masseer de olie even in en maak je gezicht schoon met een warm vochtig washandje.

Micellair water

Micellair water zien we steeds vaker. Deze reinigt en hydrateert de huid. Het is zacht en daarom geschikt voor alle huidtypen. Drenk een wattenschijfje in micellair water of gebruik doekjes met micellair water. De micellair doekjes zijn ook handig voor onderweg.

Doekjes

Reinigingsdoekjes hebben niet zo’n goede reputatie. Ze verwijderen make-up vaak niet goed. We raden ze dan ook niet aan voor dagelijks gebruik, maar als je een keer haast hebt komen ze goed van pas. Leg een doekje even over je ogen en wrijf daarna zachtjes over je gezicht.

Tip: probeer verschillende producten uit en kijk welke reiniging het beste voor jou werkt. Ga wel altijd voor de dubbele, effectieve reiniging.

In onze webshop vind je heel veel producten om je gezicht mee te reinigen en verzorgen. Neem snel een kijkje!

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

FAQ

left arrow left arrow
Showing > of results

Dir artikel is voor het laatst bijgewerkt op 6 maart 2023

close

Previous

Beschadigd haar: hoe komt het en hoe kom je e...
close

Next

Serum voor je gezicht: dit moet je weten